NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM III

DOBROTOLJUBLJE – TOM III

 

DOBROTOLJUBLJE

ILIJA, PREZVITER I EKDIK

 

Kratko svedočanstvo o njemu
 
Nije poznato da li je Ilija prezviter, koga takođe nazivaju i Ekdikom, zaista Ilija Kritski, tumač bogoslovskih beseda svetog Grigorija Bogoslova. Sudeći po poglavljima koja slede, on beše znatno mudar muž, kako spoljašnjom tako i duhovnom mudrošću. Njegova reč beše snažna i izražajna, premda ponegde donekle nejasna. Stoga mislimo da neće biti preterano ako Cvetnik (kako su nazvana poglavlja mudrog Ilije), uporedimo sa duhovnim vrtom ispunjenim ne samo cvetnim biljem, nego i plodonosnim drvećem. Nećemo se stideti da u taj raj pozovemo one koji traže duhovnu utehu, budući da smo potpuno sigurni da će sva njihova duhovna čula – i vid i miris i ukus, naći bogato podmirenje.
Naslov poglavlja Ilije prezvitera Cvetoslovlje ili Cvetnik navodi na pomisao da su bila sastavljena prilikom čitanja svetih otaca, tj. da se sastoje iz misli koje je starac Božiji usvajao i zapisivao, želeći da ih sačuva za sebe, izražavajući ih ponekad rečju otaca, a ponekad svojom sopstvenom. Stoga su čitaoci u njima mogli da vide odraz čas jednoga, čas drugog od otaca, pa čak i da ih pripisuju pojedinima od njih, kako se i činilo na zapadu. U vatikanskom kodeksu svetog Maksima, ta poglavlja su i pripisana njemu. I nedavni izdavač dela svetih otaca – Migne, smestio ih je među spise svetog Maksima, tj. posle njegovih Sedamsto sagledateljnih i delatnih glava, pod zaglavljem: „Druge glave, uzete iz vatikanskog kodeksa dela svetog Maksima“ (Patrologiae graecae, t. HS).
Smatramo da je sastavljačima Grčkog Dobrotoljublja bilo lakše da ustanove kome ih treba pripisati. Stoga ćemo se povesti za njima i priznati ih za delo Ilije prezvitera.
Stavljamo na znanje da su u grčkom Dobrotoljublju poglavlja podeljena na dva dela (109-140). U izdanju Migne poglavlja su u jednom jedinstvenom nizu, od početka do kraja. Toga ćemo se i mi pridržavati.
Čitalac će primetiti da u našem prevodu numeracija ne ide redom, tj. da se pojavljuju propusti. Ti propusti znače da su i poglavlja koja im odgovaraju ispuštena zbog nedovoljne razumljivosti. Njih, uostalom, nema mnogo.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *