NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM II

DOBROTOLJUBLJE – TOM II

 

DOBROTOLJUBLJE

PREPODOBNI JOVAN LESTVIČNIK

 

Kratko saopštenje o njemu
 
Roditelji svetog Jovana, kao i mesto rođenja i njegov život pre stupanja u Sinajsku obitelj – nisu poznati. Iz njegovih dela se vidi da je stekao dobro obrazovanje. Međutim. želja za blizinom Božijom ga je podstakla da napusti svet i njegovu slavu, i da se usami u Sinajskoj obitelji, koja se tada slavila mudrim ocima. On je u nju stupio sa 16 godina i prepustio se rukovodstvu i poukama starca Martirija. koji ga je posle 4 godine, tj. u njegovoj 20. godini, postrigao u monaški obraz. Njegovo poslušanje starcu je bilo toliko veliko da je izgledalo da uopšte nema svoje volje. Prema bratiji je bio prostosrdačan i smiren, ni pred kim ne ističući svoje prvenstvo.
Proživevši sa svojim starcem 19 godina, sveti Jovan je najzad ostao bez njega. Po njegovoj smrti on je za sebe izabrao pusto mesto, zvano Tola, koje se nalazilo na 5 stadija od obitelji. Tu je on proveo 40 godina. Njegov život u usamljenosti je tekao mirno, u strogom podvižništvu, koje je on, uostalom, umeo da sakrije, ne ističući se ničim naročitim. Svaku subotu i nedelju on dolažaše u obitelj na bogosluženje, pričešćujući se Svetim Hristovim Tajnama. Zatim bi pogovorio sa svetim ocima, proveravajući njihovim ukazanjima svoje stanje. Pri takvim razgovorima, na sabranjima je često govorio i sveti Jovan? Prirodno, njegova reč se svojim preimućstvima isticala pred drugima. Smirene je to radovalo, a neiskusni su mudrog besednika počeli da okrivljuju za taštinu. Tada je sveti Jovan, da ne bi sablaznio nemoćne, na sebe naložio savršeno ćutanje, koga se strogo držao cele godine. I sa ćutanjem je prekinuo tek kad su ga usrdno molili oni isti koji su ga prinudili da se osudi na takav podvig.
Posle 40 godina života u bezmolviju, sveti Jovan je, na opštu želju sve bratije, bio izabran za igumana Sinajske obitelji. Upravljajući duhovnom pastvom 4 godine, on se opet vratio u svoju usamljenost, na kratko pre svoje smrti, koja ga je zadesila u 80. godini starosti, 563. godine.
Na molbu Raitskog igumana. svoga imenjaka, sveti Jovan je napisao duhovnu Lestvicu u kojoj je u 30 slova izobrazio stupnjeve duhovnog ushođenja ka savršenstvu. Napisao je i Slovo pastiru, u kome izlaže obaveze duhovnog pastira.
Iz 30 slova Lestvice pravimo izbor podeljen na sledeća poglavlja:

  1. Opšta načela podvižništva.
  2. O pokajanju.
  3. O vrlinama i strastima i o borbi sa strastima uopšteno.
  4. O borbi sa osam glavnih strasti.
  5. O bestrašću.

 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *