NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM II

DOBROTOLJUBLJE – TOM II

 

DOBROTOLJUBLJE

PREDGOVOR

 
U izboru odeljaka za ovaj tom ostalo nam je da sledimo poredak grčkog Dobrotoljublja.
Izabravši iz svetog Kasijana, koga smo ranije zaobišli, asketske pouke i izostavivši njegov manastirski ustav, predložićemo podvižničke savete prepodobnog Isihija Jerusalimskog i prepodobnog Nila Sinajskog.
Međutim, ovde je trebalo da se zaustavimo u praćenju grčkog Dobrotoljublja stoga što su u njemu propušteni mnogi sveti oci podvižnici, prvi tumači podvižničkog dela prvenstveno sa njegove unutrašnje strane, kao što su: sveti Jefrem Sirin, prepodobni Jovan Lestvičnik, Prepodobni Varsanufije i Jovan, ava Dorotej, prepodobni Isaak Sirin. Bila bi velika nepravda da naš zbornik lišimo njihovih pouka. Zbog toga smo i rešili da ih unesemo u njega.
U izboru odlomaka kao ukazatelj nam je poslužio sveti Kasijan koji je kao cilj podvižništva postavio očišćenje srca od strasti i tome usmerio sve svoje asketske besede. Po njegovoj misli je sproveden izbor iz njegovih spisa; po njoj je raspoređeno i ono što je uzeto iz svetog Nila Sinajskog; po njoj je učinjen izbor i iz svetog Jefrema; ona je rukovodila i izbor iz svetog Varsanufija i Jovana, iz ave Doroteja i svetog Isaaka Sirina, premda se kod njih to ne obeležava posebnim zaglavljima.
Na taj način će naš drugi tom Dobrotoljublja predstavljati zbir otačkih pouka prvenstveno u vezi sa borbom sa strastima radi očišćenja srca, što i jeste poslednji cilj podvižništva.
 
Sveti Teofan Zatvornik
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *