NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM II

DOBROTOLJUBLJE – TOM II

 

DOBROTOLJUBLJE

PREPODOBNI ISIHIJE, PREZVITER JERUSALIMSKI

 

Kratko saopštenje o njemu
 
Prepodobni Isihije, rodom Jerusalimljanin, u mladim godinama beše slušalac i učenik svetog Grigorija Bogoslova. Po končini svog velikog nastavnika, on provođaše podvižnički život u jednoj od palestinskih pustinja, gde je produžavao da izučava duh Hrišćanstva čas u knjigama, čas iz razgovora sa savremenim podvižnicima Palestine, čas iz opita sopstvenog života i svojih ispitivanja. 412. godine jerusalimski arhiepiskop je prosvećenog podvižnika posvetio u prezvitera. Od tog vremena, sjedinjujući sa činom prezvitera i zvanje propovednika, on se u istoriji Crkve pojavljuje kao jedan od znamenitih učitelja. „Veliki Evtimije, – kako (u žitiju svetog Evtimija) piše njegov učenik Kiril Skitopoljski, – beše veoma utešen što je sveti Juvenalije, patrijarh jerusalimski, došavši 429. godine u njegovu obitelj radi osvećenja hrama, sa sobom poveo i preosvećenog Isihija, prezvitera i učitelja Crkve“.
Teofan u svom hronografu njegovu končinu vezuje za 26. godinu carovanja Teodosija Mlađeg, što odgovara 432-3. godini. U mesecoslovu imperatora Vasilija njegov spomen se vezuje za 28. mart. Kod nas, kao i na čitavom istoku, on se pominje sa svim prepodobnim na Sirnu subotu. U kanonu svetog Teodora Studita na taj dan u 9. pesmi on se pominje zajedno sa velikim učiteljima – Vasilijem Velikim, Grigorijem Bogoslovom, Jovanom Zlatoustim, Atanasijem Velikim, sa Kirilom Jerusalimskim i Kirilom Aleksandrijskim, sa svetim Epifanijem, Grigorijem Niskim. Pored Grigorija Bogoslova, on se imenuje drugim bogoslovom.
Po svojim učenim delima, prepodobni Isihije beše dostojni učenik svetog Grigorija Bogoslova. Ocenjujući prepodobnog Isihija kao propovednika i tumača Svetog Pisma, Mesecoslov imperatora Vasilija navodi: „On je objasnio čitavo Sveto Pismo, izložio ga sa jasnošću i pružio za opštu korist. Zbog toga je za sve bio veoma znamenit i poštovan“.
Podražavajući Grčko dobrotoljublje, mi ćemo iz njegovih mnogobrojnih dela u naš zbornik uneti jedino Slovo Teodulu, podeljeno na 200 poglavlja. Ono je veoma korisno za one koji žele da se naviknu na trezvoumlje, pažnju i čuvanje srca. U svojoj Filokaliji, u 198 poglavlju, Fotije ovo slovo imenuje kao „najprigodnije za one koji provode podvižnički život radi nasleđa Carstva nebeskog. Ono je jasno izloženo i po svemu odgovara onima koji se ne upuštaju u duboka ispitivanja, već sav trud i svu pažnju obraćaju na podvige delatnog života“.
(Pri prevođenju je grčki tekst Dobrotoljublja bio dopunjen sa nekoliko mesta iz Patrologiae Graecae, Migne t. 93).
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *