NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE

SVETI MARKO PODVIŽNIK

 

Svedočanstva o životu i spisima Svetog Marka
Sveti Marko pripada broju najznamenitijih egipatskih otaca. O okolnostima njegovog života, međutim, poznato je vrlo malo. Paladije, koji ga je lično video (Lavsaik, 20. pog.), govori daje bio vrlo tihe i krotke naravi. U tome se niko nije mogao porediti sa njim. On je od mladih godina voleo da izučava Sveto Pismo. Tako ga je dobro upoznao, da je znao naizust Stari i Novi Zavet.
Strogost života i čistota srca postavili su ga na visok stepen duhovnog savršenstva. Sveti Makarije Aleksandrijski svedoči o osobitoj milosti Božijoj na njemu za vreme pričešća Svetim Tajnama. To ukazuje na veliku silu vere Svetog Marka, na plamen njegove ljubavi prema Gospodu i na njegovo krajnje smirenje.
Sveti Marko je živeo više od sto godina. Upokojio se, kako izgleda, početkom petog veka. Živeo je i opštio sa prvim prejemnicima života i učenja Svetog Antonija, ako ne i sa samim Antonijem.
Blagodat Božija, opit života i izučavanje reči Božije učinili su ga dubokim poznavaocem tajni duhovnog života. Ne skrivajući taj talenat, on je mnogo poučavao i pisao. Međutim, do nas je došla samo nekolicina njegovih spisa. Patrijarh Fotije navodi osam njegovih slova, a Nikifor Kalist mu, osim njih, pripisuje još trideset dva (Crkvena istorija, knj. 13).
U naš zbornik uneli smo ono što se nalazi u Dobrotoljublju, dodajući pouke izvučene iz svih ostalih njegovih slova. Iznosimo ih u sledećem redosledu:

 1. Poslanica monahu Nikolaju. Ona se stavlja na prvo mesto jer iznosi pregled podvižničkog života od početka do kraja.
 2. Pouke, izvučene iz ostalih slova Svetog Marka. One su nastavak saveta datih u Poslanici, kao i primrema za kratke pouke koje slede.
 3. 200 poglavlja o duhovnom životu,
 4. 226 poglavlja o onima koji misle da se opravdaju delima.

 

   

6 komentar(a)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Hadži - Aleksa

  Evo punoće značenja primene savremene tehnike na dobrobit spasenja svakog ko želi da bude uz Gospoda našega Isusa Hrista. Neka je slava i hvala svima koji uložiše nesebičan trud i ljubav prema bližnjima na ovakav savremeni način.

 3. Beskrajno hvala na trudu!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Pomozi Bog, oci i bratije! Nadam se da bi mi neko bio kadar i voljan pomoći u jednoj stvari. Naime, negde u dobrotoljublju sam pročitao nešto o rasuđivanju, a što nikalo ne mogu ponovo naći. Tamo se onaj koji rasuđuje poredi sa menjačem novca, i njegovo rasuđivanje prolazi kroz, čini mi se, četiri provere, od kojih je poslednja: „da li je li teško strahom Božijim?“ Ako neko zna ili sluti o čemu govorim, neka mi kaže. S nama Bog!

 6. Pingback: Bog ‘lako plane’, ‘ima kratak fitilj’, kao i mi ljudi? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *