NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

V

POGLAVLJA O PODVIŽNIŠTVU I BEZMOLVIJU
1. Tri vrline svagda čuvaju um: njegovo prirodno stremljenje, hrabrost i marljivost.
2. Um se uverava da je dostigao besmrtnost kada u sebi ugleda tri vrline: rasuđivanje, koje tanano razlikuje jednu strast od druge; predviđanje svega pre vremena i neslaganje ni sa kakvom tuđom pomišlju.
3. Postoje tri vrline koje uvek pružaju svetlost umu: ne poznavati zlobu ni jednog čoveka, bez smućenja podnositi sve što se dešava i činiti dobro onima koji nam čine zlo. Ove tri vrline rađaju druge tri, koje su još više od njih: ljubav, krotost i mir.
4. Četiri vrline čiste dušu: ćutanje, vršenje zapovesti, samopritešnjavanje i smirenoumlje.
5. Ava Isaija je rekao: „Ja na sebe gledam kao na konja lutalicu koji nema gospodara. Svaki ko ga nađe, seda na njega i jaše ga. Kada ga jedan pusti, uzima ga drugi i seda te jaše“.
6. Čuvaj se da se ne naslađuješ onim čime si ranije grešio, kako se u tebi ne bi obnovili raniji gresi. Zavoli smirenje koje će te pokriti od grehova tvojih. Svoje srce daj na poslušanje svojim ocima i blagodat Božija će se useliti u tebe. Nemoj biti mudar sam za sebe, da ne bi upao u ruke neprijatelja svojih. Nauči svoj jezik da traži oproštaj i oseniće te smirenje. Sedeći u keliji, pazi na tri stvari: na rukodelje, bogomislije i molitvu. Svakodnevno misli: „Danas se valja potruditi u ovom svetu, a sutra – ne znam“, pa nećeš sagrešiti pred Bogom.
7. Izbegavaj stomakougađanje da se u tebi ne bi obnovili raniji gresi. Nemoj biti malodušan ni u kakvom trudu, da se ne bi podvrgnuo neprijateljskom napadu. Prinuđavaj se na (tajno) poučavanje i ubzo će te posetiti pokoj Božiji. Podstiči se da se dugo moliš sa plačem, te će te, može biti, pomilovati Bog i sa tebe svući starog, greholjubivog čoveka.
8. Trud, siromaštvo, stranstvovanje, zlopaćenje i ćutanje rađaju smirenje, koje donosi oproštaj svih grehova.
9. Ako te napadaju bludne [pomisli], obremeni se bdenjem, gladovanjem, žeđu i smiravaj se pred svima. Ako telesna lepota ili pohota prema ženi počne da privlači tvoje srce, seti se smrada (u grobu) i uspokojićeš se.
10. Brate, dok se nalaziš u ovom životu nemoj davati pokoja telu svome. Nemoj mu verovati kad vidiš da je spokojno od strasti. Jer, demoni se često taje privremeno kako bi, kad čovek zanemari svoje spasenje, odjednom napali na bednu dušu i uhvatili je kao malu pticu. Ukoliko je pobede, oni je bez milosti smiravaju svakim grehom. Stojmo u strahu Božijem i čuvajmo sebe, produžavajući da vršimo svoje delo i da čuvamo sve vrline koje predstavljaju prepreku neprijateljskoj zlobi. Trud i napor u sadašnjem veku ne samo da nas čuvaju od zlih dela, već i vence pripremaju duši pre ishoda iz tela. Postarajmo se i mi, koji imamo pečat svetog krštenja, da odustanemo od svojih grehova kako bismo imali smelost u dan Suda. Podvizavajmo se, ljubljeni, jer je vreme blizu. Blažen je onaj koji se o tome stara dan i noć.
11. Ako primetiš da ti je srce rasejano i da ne znaš kako da ga ispraviš, [očigledno] je da te neko tvoje delo, hteo ti ili ne, navlači na njega. Da Gedeon nije naredio da se polupaju žbanovi, ne bi se ugledala svetlost sveća (Sud.7,19). Ni čovek neće ugledati svetlost Božanstva, ukoliko ne prezre telo svoje.
12. Ako se u gradu koji je okružen zidinama razvalila samo jedna mala stena, neprijatelji će, ukoliko žele da uđu u grad, svu svoju pažnju usmeriti baš na tu razvalinu. I premda stražari stoje kod vrata, ne mogu se odupreti neprijateljima ukoliko se ne popravi razvaljeno mesto. Isto tako, ni monah ne može da se suprotstavi neprijateljima svojim ukoliko je njime ovladala bilo koja strast. On tada ne može da dostigne meru savršenstva.
 

   

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *