NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

DVADESET SEDMO SLOVO
O [izreci]: „Pazi na sebe“ (Pon.Zak.15,9).
1. Pazi na sebe marljivo, budi smeo i veruj da je Gospod naš Isus Hristos, Bog koji ima neizrecivu slavu i veličinu, postao naš primer, da bismo išli Njegovim stopama (1.Pt.2,21). On se radi nas smirio prevelikim smirenjem koje prevazilazi svaku meru, primio obličje sluge, osiromašio, ni u šta ne računajući uvrede, i pretrpevši mnoga i sramna poniženja, kao što je napisano: Kao jagnje na zaklanje vođen bi i kao ovca nema pred onim koji je striže ne otvori usta svojih. Od uza i od suda uze se (Is.53,7,8). Najzad, On se podvrgao i smrti sa velikom sramotom radi nas, da bismo mi, po Njegovoj zapovesti i radi sopstvenih grehova, rado podnosili ako nas neko pravedno ili nepravedno vređa i kleveta. Čak ako nas neko i do smrti bude dovodio, treba da smo kao ovce i kao nerazumna stoka koja uopšte ne protivreči. Šta više, tada treba, ako možemo, da se molimo, ili barem, u krajnjem slučaju, da ćutimo sa velikim smirenjem.
2. Pazi na sebe marljivo, verujući da je za dušu mnogo korisno i spasonosno da [se podvrgava] nevoljama i beščašću radi Boga i da ih rado i bezmetežno podnosi, smatrajući da je dostojna da još više postrada. [Osim toga], pomisli da i sam možeš ponešto poneti za Gospoda, i da barem jednim delićem možeš postati podražavalac stradanja svoga Boga. Nemoj roptati na one koji su te uvredili, već se od duše pomoli za njih svaki put kad ih se setiš. Oni ti, naime, donose veliko bogatstvo.
3. Pazi na sebe marljivo i kao veliku smrt, kao pogibao duše i večnu smrt preziri i na svaki način izbegavaj vlastoljublje i slavoljublje, tj. želju za slavom, čašću i ljudskom pohvalom, kao uostalom, i misao da si nešto [značajno], da si ostvario neku vrlinu ili da si bolji od bilo koga. Isto tako, odsecaj svaku sramnu pohotu i najmanju telesnu slast, izbegavaj nepotrebna poznanstva i dodire tuđeg tela. Ne dozvoljavaj sebi da išta pojedeš van određenog vremena. Tako ćeš, čuvajući se u malom, izbeći da padneš u teške (grehe). Jer, onaj ko prezire malo, postepeno upada i u veliko.
4. Pazi na sebe marljivo i od duše i istinski smatraj sebe najmanjim i najgrešnijim od svih Hrišćana. Neka ti duša uvek plače, smirava se i stenje. Kao nedostojan i idiot, uvek ćuti i uopšte ne govori bez potrebe.
5. Pazi na sebe, uvek se sećaj i pred očima imaj večni oganj i večne muke i osuđenike, te pre smatraj sebe za jednog od tamošnjih, nego za jednog od živih.
6. Pazi na sebe marljivo znajući da je Gospod naš za nas umro i vaskrsao da ti više ne bi živeo sebi nego Onome koji je za nas umro i vaskrsao (2.Kor.5,15). Budi smeo i veruj da se uvek nalaziš pred Njegovim licem i da On vidi tvoje srce.
7. Pazi na sebe marljivo i svagda budi gotov da se povinuješ volji Božijoj, bilo da se radi o smrti ili životu ili nekoj nevolji, i to sa svom željom i verom. Uvek očekuj velika i strašna iskušenja koja dolaze na tebe – nevolje, mučenja i najgorču smrt.
8. Pazi na sebe marljivo kako pred licem Boga svih ne bi radio ni nešto najmanje bez Njegove volje. Ma šta ushteo – bilo da nešto kažeš, ili učiniš, ili da pođeš nekome, ili da pojedeš nešto, ili da se napojiš, ili da legneš da spavaš – najpre doznaj da li je [stvar] po Bogu i raspitaj se za uzrok zbog koga hoćeš da je učiniš, pa tek onda postupi onako kako priliči pred Bogom. Tako se u svim delima i rečima ispovedaj Bogu kako bi mu se više približio, i kako bi stekao veću smelost pred Njim.
9. Pazi na sebe marljivo da nešto ne progovoriš kada te brat uvredi i kad primetiš u sebi tugu ili gnev. Tek kad molitvom ukrotiš srce svoje, pogovori sa bratom i to samo ono što priliči. Ako bude potrebno da [opomeneš] brata, te primetiš u sebi gnev ili nesređenost, onda ništa ne govri da ne bi došlo do većeg nemira. Kada primetiš da ste i jedan i drugi u dobrom raspoloženju, možeš da mu se obratiš, premda opet ne kao onaj koji izobličava, nego kao onaj koji napominje, i to sa svakim smirenoumljem.
10. Pazi na sebe marljivo i svakog dana očekuj iskušenje koje na tebe nailazi, bilo da se radi o smrti, bilo o nevolji, ili o velikoj bedi. I kada dođe, podnosi ga rado i bez smućenja, pomišljajući da nam kroz mnoge nevolje valja ući u Carstvo Božije (Dap. 14,22).
11. Pazi na sebe marljivo u svemu da ne išteš svoju volju i svoj pokoj ni u rečima, ni u delima, ni u pomislima, već se prilježno staraj da doznaš volju Božiju i da je u potpunosti izvršiš, čak i kad bude izgledalo teško. Sve podnesi i ispuni Carstava radi nebeskog, verujući od srca da ti je to korisnije od sve ljudske mudrosti: jer, Njegova zapovest jeste život večni. Oni koji traže Gospoda neće se lišiti nijednog dobra (Ps.33,11).
12. Pazi na sebe marljivo kao onaj koji uvek stoji pred licem Božijim, i kao onaj koji ni od koga ništa ne očekuje, osim – sa verom – od Njega jedinog. Ma u čemu imao potrebu, moli Boga da bude po Njegovoj volji. Za sve što imaš uvek blagodari Bogu kao Onoga koji ti je sve darovao. Ukoliko se lišiš nečega, nemoj se nadati na čoveka, nemoj se žalosti, niti ropći, već sve podnosi blagodušno i bez smućenja, pomišljajući u sebi: „Dostojan sam još većih skorbi zbog grehova mojih. Uostalom, Bog me može pomilovati ako hoće“. Ako se budeš tako ponašao, On će ispuniti svaku tvoju potrebu.
13. Pazi na sebe marljivo da se ne saglasiš ili da ne primiš nešto pre nego što se uveriš da ti to Bog šalje od pravednog truda. Tada prihvati sa svakim mirom. Ako, pak, vidiš da je od nepravde, ili borbe, ili lukavstva i licemerja, odbij i odbaci ponuđeno, sećajući se da je bolja sitnica sa strahom Božijim, nego li velike riznice bez straha (Prič.15,16).
14. Pazi na sebe marljivo i trudi se da sačuvaš ćutanje, kako bi ti Bog darovao silu da se boriš i podvizavaš. Najzad, ako neko ushte da pogovori sa tobom, i ti u sebi osetiš da je razgovor opravdan i da je po Bogu, onda je bolje da se pogovori nego da se ćuti, te otvori svoja usta sa strahom Božijim i trepetom, lice okrenuvši ka zemlji. Neka ti reč bude sa poštovanjem i prikladna. Radi ljubavi se nemoj upuštati u dug razgovor, već ubrzo zaćuti. Ukoliko te nešto zapitaju, poslušno odgovori samo neophodno, i dalje ne govori.
15. Pazi na sebe marljivo i uzdržavaj se i od pohote očiju, sluha, jezika i dodira, kao što se uzdržavaš od bluda. Neka tvoje oči uvek gledaju samo tebe samog i tvoje rukodelje. Nemoj ih okretati prema drugom čoveku, izuzev kad postoji opravdani razlog. Na ženu ili na lepog čoveka uopšte nemoj da gledaš bez potrebe. Svojim ušima ne dozvoljavaj da slušaju osuđivanje, niti beskorisne razgovore. Neka tvoja usta ćute i nemoj govoriti bez potrebe.
16. Čitajući ovo, ljubljeni, silno se pobrini da (ispuniš) ono što si čuo, kako bi te Bog pokrio u času iskušenja. Amin.
 

   

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *