NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

DVADESET ČETVRTO SLOVO
O bestrašću
1. Na putu vrlina postoje padovi, zato što postoje neprijatelji, postoje promene, izmene, postoji obilje i mera, postoji nedostatak, postoji tuga i radost, postoji bol srca i skorb, postoji pokoj srca i napredak, postoji prinuđivanje. To je put kojim se dostiže nada.
2. Bestrašće je daleko od svega toga i ni u čemu nema potrebe. Jer, ono je u Bogu i Bog je u njemu. Ono nema neprijatelja, nema više ni padova, ni neverja, ni truda oko čuvanja, ni straha od strasti, ni pohote za bilo kojom stvari, ni nespokojstva zbog bilo čega neprijateljskog.
3. Njegova vrednost je velika i neizrecivo slavna. [Čovek] je daleko od njega sve dok ima strah od bilo koje strasti, i dok iz njegovog srca izlazi osuda.
4. Ono je telo koje je primio Gospod Isus. Ono je ljubav kojoj je On naučio Svoje i koju oni sa radošću projavljuju na delu.
5. Mnoge neznalice su pomislile da su ga dostigli, iako su strasti još živele u njihovim dušama i premda im telo još nije bilo sasvim očišćeno, zbog čega su skrenuli od neophodnoga. Oprostite mi, Boga radi.
 

   

6 komentar(a)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Hadži - Aleksa

  Evo punoće značenja primene savremene tehnike na dobrobit spasenja svakog ko želi da bude uz Gospoda našega Isusa Hrista. Neka je slava i hvala svima koji uložiše nesebičan trud i ljubav prema bližnjima na ovakav savremeni način.

 3. Beskrajno hvala na trudu!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Pomozi Bog, oci i bratije! Nadam se da bi mi neko bio kadar i voljan pomoći u jednoj stvari. Naime, negde u dobrotoljublju sam pročitao nešto o rasuđivanju, a što nikalo ne mogu ponovo naći. Tamo se onaj koji rasuđuje poredi sa menjačem novca, i njegovo rasuđivanje prolazi kroz, čini mi se, četiri provere, od kojih je poslednja: „da li je li teško strahom Božijim?“ Ako neko zna ili sluti o čemu govorim, neka mi kaže. S nama Bog!

 6. Pingback: Bog ‘lako plane’, ‘ima kratak fitilj’, kao i mi ljudi? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *