NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

DVADESET ČETVRTO SLOVO
O bestrašću
1. Na putu vrlina postoje padovi, zato što postoje neprijatelji, postoje promene, izmene, postoji obilje i mera, postoji nedostatak, postoji tuga i radost, postoji bol srca i skorb, postoji pokoj srca i napredak, postoji prinuđivanje. To je put kojim se dostiže nada.
2. Bestrašće je daleko od svega toga i ni u čemu nema potrebe. Jer, ono je u Bogu i Bog je u njemu. Ono nema neprijatelja, nema više ni padova, ni neverja, ni truda oko čuvanja, ni straha od strasti, ni pohote za bilo kojom stvari, ni nespokojstva zbog bilo čega neprijateljskog.
3. Njegova vrednost je velika i neizrecivo slavna. [Čovek] je daleko od njega sve dok ima strah od bilo koje strasti, i dok iz njegovog srca izlazi osuda.
4. Ono je telo koje je primio Gospod Isus. Ono je ljubav kojoj je On naučio Svoje i koju oni sa radošću projavljuju na delu.
5. Mnoge neznalice su pomislile da su ga dostigli, iako su strasti još živele u njihovim dušama i premda im telo još nije bilo sasvim očišćeno, zbog čega su skrenuli od neophodnoga. Oprostite mi, Boga radi.
 

   

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *