NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

DVANAESTO SLOVO
O vinu
1. Tajna vina. (Ono je obraz) ljudske prirode (ili čoveka) koi želi da sretne Boga. On svoje telo čuva čistim kako bi Bog njegovo (delo) primio sa radošću.
2. Sud (za vino) se premazuje smolom na određeni način. To je izobraženje neporočnosti tela koje je u svakom svom udu zdravo (i čisto) od sramnih strasti. Jer, nije moguće da služi Bogu onaj ko služi bilo kojoj (telesnoj) slasti.
3. Kao što nije moguće uliti vino u sasud koji nije premazan smolom ili koji ima bilo kakvu pukotinu, tako ni mi ne možemo ugoditi Bogu ako u sebi imamo mržnju ili neprijateljstvo. Ispitajmo sebe (da bismo videli ima li ih u nama), budući da one ometaju delo pokajanja.
4. Vino na početku svog nastanka previre. To je slika početnika koji se smućuju, sve dok ne omužaju i ne uozbilje se.
5. Vino neće postati (dobro) ukoliko se u njega ne stavi sadra, kao, uostalom, i kvasac pod meru. Tako ni početnik ne može da napreduje ako (ostaje) pri svojoj volji, ako od svojih otaca po Bogu ne primi kvasac, i ako mu ne ukažu put, tj. ako mu Bog ne daruje da sam vidi taj put.
6. (Vino) ostavljaju u prostoriji (gde ga i prave) sve dok ne odstoji. Tako i bez bezmolvija, zlopaćenja i svakog truda po Bogu, početnik ne može da dođe do (nepokolebivog) stanja.
7. Vino u kome ostane zrnevlje i peteljke postaje kiselo. Tako i početnici gube prvobitnu narav koju su dobili od svojih otaca po Bogu ukoliko se kreću među svojim srodnicima po telu, ili među ljudima koji se ne drže istih napora i podviga kao i oni.
8. Na vino stavljaju zemlju da ne bi izvetrilo i da ne bi propalo. Tako će i sav trud početnika biti uzaludan ako ne steknu smirenje.
9. Vino koje se često proba vetri i gubi svoj ukus. Isto se dešava i sa čovekom koji iznosi na videlo delo svoje: taština poništava čitav njegov trud.
10. U sasud vina koji se ostavi otvoren ulaze mrski komarci i kvare ga. Tako pričljivost, šale i praznoslovlje (kvare dobro nastrojenje početnika).
11. Vino koje ostave na vetru gubi svoju boju i ukus. Tako i gordost uništava svaki plod čovekov.
12. Vino se smešta u podrum i čvrsto zatvara. Tako (slugu Božijeg sakriva) bezmolvije i nipodaštavanje sebe. Bez bezmolvija i ovog samoporicanja, čovek ne može da sačuva svoj trud.
13. Tako se postupa sa vinom sve dok ne postane ugodno svom sačinitelju, i dok se on ne poraduje zbog svog ploda. Tako sve treba da čini i čovek dok njegovo delo ne postane ugodno Bogu.
14. Kao što se ne može verovati na reč o kakvoći vina sve dok se ne otvori i ne proba, tako čovek ne može imati smelosti u srcu svome i zaobići strah za sebe sve dok ne stane pred Boga i dok Bog ne prizna dela njegova kao savršena.
15. Kao što će vino iscuriti iz suda koji je napukao ako je domaćin nemaran i ne zna za isticanje, tako će i neko malo i neznatno (neprilično) delo pogubiti plod čoveka koji je nemaran.
16. Upotrebimo svu svoju snagu, bratijo, da bismo se sačuvali od svega što je štetno, i milost Gospodnja i blagodat će nam pružiti smelost da u onaj dan kažemo: „Po nemoći svojoj mi smo upotrebili trud da sačuvamo ono što nam je napominjala savest naša, ali je Tvoja sila, i milost, i pomoć, i pokrov, i oproštaj i trpljenje. Jer, ko sam ja? Do sada sam bio u rukama zlih, od kojih si me Ti spasao. Nemam ništa da Ti dam. Grešan sam i nedostajan Tvojih darova. No, Ti si me sačuvao od ruke neprijatelja mojih. Ti si Gospod moj i Bog moj. I Tvoja je slava, i milost, i pokrov, i pomoć, i sila u vekove vekova. Amin“.
 

   

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *