NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

JEDANAESTO SLOVO
O zrnu gorušičnom
(Postoji) tajna (u priči) o zrnu gorušičnom, kao što su rekli oci, da bismo se mi podstakli da istražjemo njeno značenje, sudeći po onome što je napisano: Carstvo nebesko je kao zrno gorušično koje uzme čovek i poseje na njivi svojoj. Ono je, istina, najmanje od sviju semena, ali kad uzraste, veće je od svega povrća, i bude drvo da ptice nebeske dolaze i nastanjuju se na granama njegovim (Mt.13,31-32). Takvo je zrno gorušično, takva su njegova dobra svojstva! (Gospod) želi da mu čovek podražava u svemu. Rekavši da je najmanje od sviju semena, On nam nagoveštava smirenje, kako bismo se i mi stavljali niže od svih ljudi; (govoreći) o tome da je izraslo, On napominje o krotosti i dugotrpljenju; njegova plamena boja nas podstiče na čistotu i da nemamo nikakvu telesnu nečistotu; njegova gorčina nam savetuje mržnju prema strastima, jer oni koji žele svet osećaju gorčinu; njegov prijatan ukus se ne otkriva ukoliko se ono ne isitni, što nas upućuje na zlopaćenje; kad se sitni ono štipa oči, što ukazuje na napor delanja; njega takođe upotrebljavaju za premazivanje mrtvih udova, kako ne bi trulili. Shvatimo njegovo značenje i sledimo njegova svojstva, a svoje povređene udove namažimo kako ne bi istruleli i napatili crve. Očovečiti i izobraziti u sebi Gospoda Isusa – znači da se po svojoj sili pobrinemo da po njemu nastrojimo sebe za Njega. Mi treba da ispitujemo da li smo od tog zrna ili ne, da li smo od njegova sastava i od njegovog smirenog srca, da li smo isitnjeni (u prah) kao ono, da li imamo gorčinu njegovu i ukus njegov. Delo milosti Božije jeste da nas ispuni snagom za tako nešto, po volji Njegovoj. Njemu, Ocu i Sinu i Svetome Duhu slava u vekove. Amin.
 

   

5 komentar(a)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Hadži - Aleksa

  Evo punoće značenja primene savremene tehnike na dobrobit spasenja svakog ko želi da bude uz Gospoda našega Isusa Hrista. Neka je slava i hvala svima koji uložiše nesebičan trud i ljubav prema bližnjima na ovakav savremeni način.

 3. Beskrajno hvala na trudu!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Pomozi Bog, oci i bratije! Nadam se da bi mi neko bio kadar i voljan pomoći u jednoj stvari. Naime, negde u dobrotoljublju sam pročitao nešto o rasuđivanju, a što nikalo ne mogu ponovo naći. Tamo se onaj koji rasuđuje poredi sa menjačem novca, i njegovo rasuđivanje prolazi kroz, čini mi se, četiri provere, od kojih je poslednja: „da li je li teško strahom Božijim?“ Ako neko zna ili sluti o čemu govorim, neka mi kaže. S nama Bog!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *