NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

DESETO SLOVO
Druga reč (onima koji se odriču od sveta)
1. Bog je svetom apostolu Petru pokazao da ni jednog čoveka ne treba da smatra skvernim ili nečistim (Dap.10,15). Čoveku kome se osvetilo srce svaki čovek postaje svet. A onome čije je srce u strastima, niko nije svet, već za njega svaki čovek ima one strasti koje se nalaze u njegovom srcu. Čak i kad čuje da je neko dobar čovek, on se odmah gnevi u srcu svome. Čuvajte se od ponižavanja drugih ne samo ustima, nego i u srcu svom.
2. Čovek se u srcu svome smatra prijateljem Božijim sve dok je nemaran prema sebi. A kada se oslobodi od strasti, on se stidi da podigne oči svoje na nebo pred Bogom, videći da je vrlo daleko od Boga.
3. Neki čovek imađaše dvojicu slugu i posla ih na polje svoje da žanju pšenicu, naredivši im da svaki od njih naženje sedam stogova na dan. Jedan od njih je svu svoju silu upotrebio da bi ispunio naredbu svog gospodara, ali ipak nije uspeo u potpunosti pošto je to delo prevazilazilo njegove snage. Drugi se, pak, uvidevši nemogućnost uspeha, predao očajanju i u uniniju rekao sebi: „Ko može završiti toliko delo za jedan dan?“ Prezrevši (naredbu gospodara), on se nije postarao o poslu, već je legao da spava. Čas je zevao, čas je spavao, čas se prevrtao sa strane na stranu, kao što se kreću vrata na svojim šarkama, i tako je čitav dan proveo u neradu. Kada je nastupilo veče, oni su otišli svome gospodaru. Razmatrajući (postupak) obojice, gospodar je priznao delo marljivoga sluge, premda i nije uspeo da u potpunosti ispuni naredbu, dok je lenjivoga isterao iz svoga doma. Tako ni mi ne treba da padamo duhom ni na kakvom poslu i ni pri kakvoj nevolji, već da upotrebimo svu svoju silu, trudeći se iz sve duše. I verujem da će nas Bog primiti kao i svete Svoje.
4. Svaki čovek treba da tvori mnoge molitve pred Bogom sa velikim smirenjem srca i tela, da izbegava da smatra da je bilo šta dobro učinio, da ni u jednom svom delu ne veruje pohvalama, da se ne vređa zbog prekora, da se seća grehova svojih, da svoje srce održi mirnim pred svojim neprijateljima, da ne dozvoli da mu gorka reč izađe iz usta i da ih ne prekori, čak ni pred prijateljima svojim.
5. Najzad, monah treba da zaključa sva vrata svoje duše i da čuva svoja čula kako duša ne bi pala preko njih. On treba da se čuva od onih koji mu prinose svetske reči. Blažen je onaj kome su dovoljni njegovi gresi (tj. koji se ne raspituje o tuđim, već plače zbog svojih).
 

   

7 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *