NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Dobrotoljublje » DOBROTOLJUBLJE – TOM I

DOBROTOLJUBLJE – TOM I

 

DOBROTOLJUBLJE
PREPODOBNI AVA ISAIJA

SLOVA PREPODOBNOG ISAIJE UČENICIMA

 

ŠESTO SLOVO
Savet onima koji žele da bezmolstvuju dobrim bezmolvijem da paze na sebe i da odbijaju lopove koji ih potkradaju, da ne troše svoje vreme u ropstvu i gorkim delima, niti da srce svoje predaju delima koja im ne priliče, zaboravljajući na grehe svoje
1. Sklonost ka ispitivanju Pisma rađa sporove i sukobe, a plač za grehe donosi mir. Za monaha je greh ako, sedeći u svojoj keliji, ostavi svoja sagrešenja i počne da se bavi istraživanjem Pisma. Onaj ko svoje srce predaje (ispitivanju) zbog čega u Pismu piše tako i tako, pre nego što je stekao samog sebe (tj. pre nego što se oslobodio od strasti), krajnje je zarobljen i ima radoznalo srce. Onaj, pak, ko bodro pazi da ga ništa ne zarobi, voli da se pruža pred lice Božije.
2. Onaj ko se trudi da nađe sa čime bi uporedio Boga, [u stvari] huli na Boga. Onaj, međutim, ko traži kako da ga (savršenije) uspoštuje, voli čistotu u strahu Božijem.
3. Ko se drži reči Božije, poznao je Boga (1.Jn.2,3). Takav je i ispunjava kao dužnik.
4. Nemoj iskati više (darove) Božije sve dok se moliš za pomoć i spasenje od greha. Božije će samo od sebe doći kada (primeti) neuprljano i čisto mesto.
5. Ko se oslanja na svoj razum i ko se drži svoje volje, privlači mnoštvo demona. On ne može biti od Duha (Božijeg) koji u srce donosi tugu (tj. skrušenost).
6. Onaj ko, videći reči Božije, sebe utvrđuje na tumačenjima sopstvenog razuma, ne poznaje slavu Božiju i Njegovo bogatstvo, a onaj ko govori: „Čovek sam, i ne znam“, te uznosi slavu Bogu, stiče bogatstvo Božije po sili svojoj i po pomisli svojoj.
7. Nemoj svima otkrivati svoje pomisli, već samo ocima svojim, da ne bi navukao tugu na srce svoje.
8. Čuvaj usta svoja da bi častan bio pred tobom bližnji tvoj.
9. Priuči jezik svoj na reči Božije sa razumom i laž će pobeći od tebe.
10. Ljubav prema ljudskoj slavi rađa laž, a ponižavanje sebe u smirenju u srce tvoje dovodi strah Božiji.
11. Nemoj želeti da si prijatelj onih koji su slavni u ovom svetu, da se osećaj [štetnosti slave] u tebi ne bi pritupio.
12. Nemoj prihvatati neraspoloženje prema bratu koga drugi kleveta, ponižava i prema kome pokazuje zlobu, da te ne bi postiglo ono što ne želiš.
13. Prostodušnost i semoporicanje čisti srce od lukavstva. Onoga ko se sa lukavstvom odnosi prema bratu neće zaobići tuga u srcu. Onome ko govori jedno, a u srcu svome lukavo drži drugo, sva molitva postaje uzaludna – Nemoj da se približavaš takvima da se ne bi oskrnavio njegovim skvernim otrovom. Idi sa nezlobivima da bi postao učesnik njihove slave i čistote.
14. Nemoj biti zloban prema ljudima da ne bi poništio svoj trud. Sa svima budi čistog srca kako bi u sebi ugledao mir Božiji. Kad škorpion ujede čoveka, otrov prolazi kroz celo telo i truje i samo srce. Isto čini i zloba u srcu: njen otrov ranjava dušu i ona se nalazi u nevolji od toga zla. Ko, dakle, želi da poštedi svoj trud, i da ga ne izgubi ni za šta, neka se požuri da iz sebe izbaci škorpiona, tj. lukavstvo i zlobu.
 

   

6 komentar(a)

 1. Vasko Bulatović

  Svaka čast,odlična veličina fonta za mobilne telefone,ovde se vidi veliki trud koji ste uložili,super je sve.

 2. Hadži - Aleksa

  Evo punoće značenja primene savremene tehnike na dobrobit spasenja svakog ko želi da bude uz Gospoda našega Isusa Hrista. Neka je slava i hvala svima koji uložiše nesebičan trud i ljubav prema bližnjima na ovakav savremeni način.

 3. Beskrajno hvala na trudu!!!

 4. slavko radovanovic

  Čitao sam i ranije svete knjige ali sada je sve to mnogo zahvaljujući novoj tehnologiji pristupačnije.Ali da nije truda ljudi koji se trude da svete knjige prenesu na novu tehnologiju ništa tehnologija nebi vrijedila.Ali inače u bibliotekama je mnogo teže iznalaziti knjige koje ti trebaju.Ovako na jendom mjestu sve je preglednije.U biblioteku ipak treba otići,te knjige nisu uvjek sve tu i mnogo toga.Ovako čitam svaku noć.Onoliko koliko mogu .Nekad više a nekad manje.Ali uvjek čitam.

 5. Pomozi Bog, oci i bratije! Nadam se da bi mi neko bio kadar i voljan pomoći u jednoj stvari. Naime, negde u dobrotoljublju sam pročitao nešto o rasuđivanju, a što nikalo ne mogu ponovo naći. Tamo se onaj koji rasuđuje poredi sa menjačem novca, i njegovo rasuđivanje prolazi kroz, čini mi se, četiri provere, od kojih je poslednja: „da li je li teško strahom Božijim?“ Ako neko zna ili sluti o čemu govorim, neka mi kaže. S nama Bog!

 6. Pingback: Bog ‘lako plane’, ‘ima kratak fitilj’, kao i mi ljudi? – Tvrđava Istine

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *