Добра дјела

Питање:
Помаже Бог! Мене ѕанима дали се човјек може спасавати чинећи добра дјела, дали то може помоћи послије смрти кад душа напушта тијело док пролази кроз митарства
Горан


Одговор:
Драги брате Горане, Господ Исус Христос, шаљући своје апостоле на проповед Јеванђеља, рекао им је: Који поверује и крсти се биће спасен, а који не верује биће осуђен (Марко 16, 16) . Значи, вера је неопходна за спасење, која претходи крштењу. Међутим, није довољно само веровати. И ђаво верује, али се не спасава. Да би човек дошао у заједницу са Богом, да би добио спасење, треба и да живи по вери, односно да упражњава живот по вери. Кад је један јеврејски младић питао Христа, шта треба да учини како би наследио вечни живот, Господ Христос га је упутио на две највеће заповести: љубав према Богу и љубав према ближњима. А љубав према ближњима огледа се у чињењу добрих дела ближњима, без разлике ко су они. У свом казивању о Последњем суду Христос је рекао да ће Он тада и судити људима по томе какви су били једни према другима: ако су гладног нахранили, жедног напојили, нагог оденули… И Свети апостол Јаков је написао: Али хоћеш ли да знаш, о човече сујетни, да је вера без дела мртва? (2, 20) .
Дакле, човек се спасава вером, али кроз добра дела. Зато је чињење добрих дела неопходно у току целог живота. А када наступи смрт, онда човек, како каже песник, не понесе са собом ништа, “до скрштене беле руке и праведна дела своја”. Сигурно да човек не може сам за себе да чини добра дела после смрти, али то могу његови сродници и пријатељи, не само у време четрдесет дана после смрти, док душа не изађе на привремени суд, већ и касније. Наша љубав према покојницима се и доказује нашим молитвама за њих, као и чињењем добрих дела у њихово име, за покој њихових душа.
Ваистину Христос васкрсе! Поздрав од о. Душана

Comments are closed.