NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » ĐERDAN OD MERDŽANA – SLUŽBA NOVOMUČENICIMA SRBSKIM

ĐERDAN OD MERDŽANA – SLUŽBA NOVOMUČENICIMA SRBSKIM

 

ĐERDAN OD MERDŽANA
(Služba Novomučenicima srbskim)

 

 
MOLITVA NOVOMUČENICIMA SRPSKIM
 
Gospodu pomolimsja. Gospodi pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, Gospodi pomiluj.
 
Sveti Novomučenici molite Boga za nas.
 
Preploviste srećno crveno more, izbegoste Faraonovo gonjenje i uđoste u slavu obećanu. Odstupnici od istinitog Hrista behu prestupnici vaši; Hristovi mučitelji i vaši mučitelji. Gospod im dopusti, da tela vaša oblože ubojima i ranama, ali im ne dade dotaći se duša vaših. Mukama su duše vaše očišćene, kao srebro u ognju; velika je tajna mudrosti Božije. Izašli ste iz Crkve zemaljske, i ušli ste u Crkvu nebesnu; prvu obogatiste slavom a drugu brojem.
Pa kao što mučeničkom smrću posvedočiste ljubav prema Hristu, tako pokažite ljubav prema nama molitvom za spasenje naše.
 
Gospodu pomolimsja. Gospodi pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, Gospodi pomiluj.
 
Pravedne duše vaše sada se vesele, i sijaju kao sunca u Carstvu Nebesnom. I dae vam se pravo kao vernim slugama Hristovim, da budete gde i Hristos, i slobodan pristup k Njemu dan i noć. I dade vam se vlast nad duhovima nečistim i svim bolezanjama i mukama ljudskim. Pristupite dakle ka Hristu, i u radosti vašoj ne ostavljajte nas u žalosti. Pristupite ka Gospodu sa načalnikom svih Svetih srpskih, Svetim Savom i ostalim bezbrojnim srpskim Svecima i molite se za nas.
Da se u nama održi za uvek živo sećanje na vaše Mučeništvo Hrista radi. Da se sećanjem na vas utvrđujemo u Veri i poštenju, iz kolena u koleno, do kraja vremena. Da poštujemo svako mesto na zemlji, ili na vodi, ili u gori, ili u zdanjima, ili u pećinama, gde god je kap krvi vaše pala, ili suza kanula, ili se jauk vaš u mukama čuo, ili vapaj Bogu sa usana vaših odjeknuo, ili tela vaša ili delovi tela razbacani, ili kosti vaše od zverova oglodane, ili pepeo vaš razvejan svuda i posvuda – te da tako celu zemlju srpski smatramo svetom, i oprezno se čuvamo, da tu svetu zemlju gresima i nepravdama ne uprljamo, pa Božiji i vaš gnjev ne navučemo. Amin.
 
Gospodu pomolimsja. Gospodi pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, Gospodi pomiluj.
 
Gospode Bože otaca naših, ukrepi nas u veri apostolskoj, u ljubavi svetiteljskoj; otvori nam duhovni vid, da svagda gledamo Tebe pred sobom, u sudbama svojim i tuđima, i da živimo po svetim zapovedima Tvojim. Da bi se tako udostojili ući u Tvoje Carstvo i biti u društvu Apostola, Mučenika, Svetitelja i svih Novomučenika srpskih, po molitvi njihovoj i Presvete Bogomatere. Amin.
 
Gospodu pomolimsja. Gospodi pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, pomiluj, Gospodi pomiluj.
 
Gospode Bože, dugotrpeljivi i mnogomilostivi, čuj i usliši glas nas grešnih. Znamo da je Mučeništvo Tvoj dar onima koji najpre spasavaš i u dvore Svoje uvodiš. Darovao si Mučeništvo srpskom narodu u obilnoj meri, radi slave pravednih, radi leka grešnih i radi spasenja svih. Da razumemo i blagodarimo, pomozi nam, Bože.
Prizri že, Gospode, na nemoć našu i ne dopusti da stradamo preko mere, i da dugim i teškim mučenjima ne oslabi naša vera i nada u Tebe. Ljudi te proslavljaju ili plačem ili pesmom. Zaustavi nam plač i otvori pesmu, o Hriste pobedonosni. Duga je noć našeg plača, zapovedi zori da svane. Saberi nas iz tuđine odasvuda na sveto ognjište naše, da bi se, ogrejani i obradovani, raspevali u slavu Tvoju. I ako još imamo grehova neopranih krvlju i suzama, očisti ih milošću Tvojom. Pomiluj nas i spasi nas, ne po zaslugama nas grešnih, nego po molitvi Prečiste Matere Tvoje i svih Novomučenika Srpskih.
Amin, amin i amin.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *