NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

 
>
ĐAVO U PRAHU

ispovesti narkomana

 
ISCELITELJ
 
Lečenje narkomana je mukotrpno i sasvim retko plodonosno.
Neuropsihijatar Siniša Jovović veruje u jedan jedini način suzbijanja bolesti i zla narkomanije.
– Veliki broj savremenih metoda lečenja dolazi iz Rusije, jer je narkomanska plima zahvatila široka prostranstva ove napaćene zemlje. Svaki od tih metoda će unekoliko pomoći, za izvesno vreme. Svi počinju detoksikacijom, a nastavljaju se lečenjem depresije u koju narkoman neminovno upada, i to antidepresivima, hipnoticima za san, te psihoterapijom, resocijalizacijom… Ali, šta dalje? Gde je svetlost nade?
– Narkomanija neće proći kao modni trend. Narkomaniju nije u stanju da izleči lekar. Narkomanija je strast. Strast ne prolazi, ona je nezasita. Narkomanija – to je idol, koji zahteva sve više žrtava. Čovek joj najzad žrtvuje i ono najdragocenije, najsvetije – lik Božiji u sebi.
Najvažnija pomoć za narkomana jeste ona koja kod njega podstiče promenu sistema vrednosti, promenu načina mišljenja i načina života. To se ne može obaviti kako valja bez sveštenika. Dobri pomoćnici su psihijatar, psiholog i socijalni radnik, ali njih treba da usmerava čovek koji se bavi duhovnim isceljivanjem. Isceljivanje duše čoveka jeste isceljivanje samog jezgra ličnosti.
– Kako se možemo suprotstaviti zlu narkomanije kao najsuptilnijem oružju satane, koji do tančina poznaje sve načine uticaja na ljudsku dušu? Samo verom. Samo učvršćujući veru, možemo se boriti sa grehom. Najbolja preventiva narkomanije jeste produhovljavanje čoveka, njegov ulazak u Crkvu, obnavljanje povezanosti sa Bogom, poštovanje zakona Božijega. Veronauka, to je spasonosno seme koje će, ako se na vreme poseje u dušu deteta, uroditi plodom. Samo onome ko ima predstavu o duhovnom životu, može se objasniti šta je to greh. A onome ko duhovni život nema, teško je odgovoriti na pitanje zašto ne bi smeo da proba drogu. Puko upozoravanje na opasnost malo koga je spaslo. Na svakoj paklici cigareta piše da pušenje ugrožava zdravlje, ali to pušače ne uzrujava.
– Sveštenik, kao posrednik između Boga i čoveka, isceljuje Božijim čudom, a psihijatar leči bolesnika svojim umom. Čovek je čovečanstvo u malom. On je trospratna piramida. Najniži deo je telo; iznad tela je duša, a na vrhu je duh. Duhovno zdravlje čoveka ostvarljivo je jedino u zajednici ljubavi sa Bogom, sa Svetom Trojicom.
– Danas malo ko od istoričara medicine zna da se prva etapa u razvoju psihijatrije naziva manastirskom! Proces odvajanja psihijatrije od Crkve počeo je krajem osamnaestog veka. Poznati evropski profesori, upadajući jedan drugome u reč, izražavali su svoj negativni stav prema religiji, iako je predmet psihijatrijske pažnje čovekova duša, ono što nas izdvaja iz životinjskog sveta, što je stvoreno po obrazu Božijem.
– Danas je situacija ovakva: psihijatara imamo više nego ikad, ali i duševnih bolesti takođe!
– Hrišćanska antropologija ličnost posmatra u jedinstvu duhovnih, duševnih i telesnih manifestacija. Duhovni, pravoslavni pristup bolesnom čoveku ne zamenjuje medicinsko-biološki, nego ga obogaćuje, zaokružujući predstavu o ličnosti.
– U savremenoj naučnoj psihologiji i psihoterapiji ne postoji jedinstven pogled na čovekovu prirodu. Naime, savremena psihologija priznaje više od dvadeset koncepcija ličnosti! I svaka od njih ima svoje pristalice. Svaka od tih koncepcija ili teorija ličnosti u svojoj suštini je ništa drugo do psihoteologija ili psihoreligija, na čijem čelu stoji moćni propovednik. Kome onda, na toj šarenoj pijaci psiholoških i psihoterapeutskih usluga da se obrate oni koji još nisu prišli Bogu, nisu uzdigli štit vere, nisu se naoružali molitvom? Čini se da je izlaz u pastirskoj psihijatriji. Pastirska psihijatrija uvažava naučni prilaz duševnim bolestima i nastoji da rešava „zagonetke duše“ čiji je uzrok u grehu.
– Veoma je važno da lekar posvećen psihijatriji ima sopstvene duhovne vrednosti kojima se rukovodi u radu sa pacijentima, jer tu se susreću dve ličnosti, dva srca. Dešava se lečenje duše dušom.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *