NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

 
>
ĐAVO U PRAHU

ispovesti narkomana

 
STALNA AKCIJA NASTAVE VERONAUKE
ZAŠTITA OD BOLESTI ZAVISNOSTI
(NARKOMANIJA)


 
Vlada Republike Srbije Ministarstvo vera
Prof. dr Milan Radulović, ministar
 
Izveštaj o početku akcije
 
Poštovani gospodine ministre,
Napregla sam svu svoju snagu da u poslednjem mesecu školske 2003/2004. godine govorim o nesreći narkomanije pred što većim brojem srednjoškolaca, kojima predstoji letnji raspust pun iskušenja.
Bespoštedno govoreći danju i lečeći grlo noću, održala sam sto devet predavanja u dvadeset dve beogradske škole (Prva beogradska gimnazija, Treća gimnazija, Peta gimnazija, Šesta gimnazija, Zemunska gimnazija, Gimnazija „Sveti Sava“, Matematička gimnazija, Filološka gimnazija, Prva ekonomska škola, Škola za dizajn, Medicinska škola, Zubotehnička škola, Elektrotehnička škola „Rade Končar“, Elektroprivredna škola, Grafička škola, Srednja tehnička PTT škola, Tehnička škola za obradu drveta, unutrašnju dekoraciju i pejzažnu arhitekturu, Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju, Tehnička škola za dizajn kože, Arhitektonska škola, Pravno-birotehnička škola „9.maj“ i Osnovna škola „Vojvoda Mišić“). Slušalo me je oko tri hiljade učenika – sto pedeset odeljenja, uglavnom celovitih, jer je za tu priliku, kad god je bilo moguće, spajano građansko vaspitanje s veronaukom.
Nevenka Miličić, profesor sociologije i građanskog vaspitanja u Školi za dizajn na Dedinju, pod snažnim utiskom je zapisala: „Kada mi je najavljeno predavanje o narkomaniji, verovala sam da će biti korisno. Uobičajeno. I sama sam učenicima prvog razreda nedavno govorila o alkoholu, drogama, pušenju. Međutim, Mirjana Bulatović se obratila deci kao da se znaju, prisno, ozbiljno, a zanimljivo. Bila sam zadivljena. Takav nastup još nisam videla. Deca su je gledala očima koje upijaju, otvorenih duša i uma za opasnost o kojoj im je tako živo govorila. Ja sam je slušala stegnutog grla. Potresla me je silina njenih reči, snaga ljudskih poruka. Uzbuđena sam i ponosna što smo priredili to predavanje. O đaciMa da i ne govorim – oni su fascinirani! Dogodilo se nešto posebno, dragoceno, retko…“
Učenici, ispostavilo se gotovo svuda, vole priče iz života i pominju knjigu starostavnu Mi, deca sa stanice Zoo…
– Đavo u prahu su ispovesti narkomana, predstavljene lepo i jednostavno, načinom umetnosti – istakla je Nevena Antošin, psiholog i teolog, veroučitelj u Pravno-birotehničkoj školi „9 maj“. Zato deluju ne samo na razum već i na osećanja, prožimajući celo biće mladih slušalaca.
Predavanja Mirjane Bulatović – kaže Nikolina Lučić Šijačić, veroučitelj u Gimnaziji „Sveti Sava“ – vrlo su upečatljiva, ostaju u sećanju i podstiču na razmišljanje. Tema o kojoj govori veoma je teška, a svedočenja su potresna, pa izazivaju raznolike reakcije, čak i plač kod slušalaca. Ispovesti narkomana su najjača opomena zato što su to autentični doživljaji, a kad se ispriča nečiji život, nije više reč o teoriji već o, na žalost, sveprisutnoj stvarnosti. Snažna poruka mladima da je droga brutalno samoubistvo uz potpunu degradaciju ličnosti i razaranje života bližnjih, uistinu deluje preventivno.
 
* * *
 
Mnogi direktori škola, pedagozi, psiholozi i profesori predložili su da se na jesen ova akcija proširi na sve učenike (velike sale, ozvučenje). Filološka gimnazija nije jedina koja bi i za savet roditelja priredila predavanje na osnovu knjige .
 
* * *
 
Gospodine ministre, sve važno što sam čula u dvadeset dve škole, pridodala bih trećem izdanju knjige , čije proširenje planiram ovog leta. Ideja o sasvim novom poglavlju – Lečenje verom (Manastirske priče) možda bi mogla da bude zanimljiva
Ministarstvu vera. Molim Vas da me podržite i omogućite mi da taj značajan posao obavim nesmetano i usredsređeno, tokom jula, avgusta i septembra ove godine. Knjiga dopunjena Manastirskim pričama bila bi još korisnija za Stalnu akciju nastave veronauke zaštita od bolesti zavisnosti (narkomanija).
Napominjem da sam u prvom delu akcije podelila dvadeset knjiga koje je Ministarstvo vera namenilo veroučiteljima. I sama sam podarila pedeset knjiga (školama i preduzimljivim pojedincima pedagozima, psiholozima i profesorima građanskog vaspitanja).
Hvala Vam na izuzetnoj prilici da se valjano borim protiv zla narkomanije.
 
U Beogradu, 15. juna 2004.
Mirjana Bulatović

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *