ЂАВО У ПРАХУ – ИСПОВЕСТИ НАРКОМАНА

 
>
ЂАВО У ПРАХУ

исповести наркомана

 
СТАЛНА АКЦИЈА НАСТАВЕ ВЕРОНАУКЕ
ЗАШТИТА ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
(НАРКОМАНИЈА)


 
Влада Републике Србије Министарство вера
Проф. др Милан Радуловић, министар
 
Извештај о почетку акције
 
Поштовани господине министре,
Напрегла сам сву своју снагу да у последњем месецу школске 2003/2004. године говорим о несрећи наркоманије пред што већим бројем средњошколаца, којима предстоји летњи распуст пун искушења.
Беспоштедно говорећи дању и лечећи грло ноћу, одржала сам сто девет предавања у двадесет две београдске школе (Прва београдска гимназија, Трећа гимназија, Пета гимназија, Шеста гимназија, Земунска гимназија, Гимназија “Свети Сава”, Математичка гимназија, Филолошка гимназија, Прва економска школа, Школа за дизајн, Медицинска школа, Зуботехничка школа, Електротехничка школа “Раде Кончар”, Електропривредна школа, Графичка школа, Средња техничка ПТТ школа, Техничка школа за обраду дрвета, унутрашњу декорацију и пејзажну архитектуру, Школа за бродарство, бродоградњу и хидроградњу, Техничка школа за дизајн коже, Архитектонска школа, Правно-биротехничка школа “9.мај” и Основна школа “Војвода Мишић”). Слушало ме је око три хиљаде ученика – сто педесет одељења, углавном целовитих, јер је за ту прилику, кад год је било могуће, спајано грађанско васпитање с веронауком.
Невенка Миличић, професор социологије и грађанског васпитања у Школи за дизајн на Дедињу, под снажним утиском је записала: “Када ми је најављено предавање о наркоманији, веровала сам да ће бити корисно. Уобичајено. И сама сам ученицима првог разреда недавно говорила о алкохолу, дрогама, пушењу. Међутим, Мирјана Булатовић се обратила деци као да се знају, присно, озбиљно, а занимљиво. Била сам задивљена. Такав наступ још нисам видела. Деца су је гледала очима које упијају, отворених душа и ума за опасност о којој им је тако живо говорила. Ја сам је слушала стегнутог грла. Потресла ме је силина њених речи, снага људских порука. Узбуђена сам и поносна што смо приредили то предавање. О ђациМа да и не говорим – они су фасцинирани! Догодило се нешто посебно, драгоцено, ретко…”
Ученици, испоставило се готово свуда, воле приче из живота и помињу књигу староставну Ми, деца са станице Зоо…
– Ђаво у праху су исповести наркомана, представљене лепо и једноставно, начином уметности – истакла је Невена Антошин, психолог и теолог, вероучитељ у Правно-биротехничкој школи “9 мај”. Зато делују не само на разум већ и на осећања, прожимајући цело биће младих слушалаца.
Предавања Мирјане Булатовић – каже Николина Лучић Шијачић, вероучитељ у Гимназији “Свети Сава” – врло су упечатљива, остају у сећању и подстичу на размишљање. Тема о којој говори веома је тешка, а сведочења су потресна, па изазивају разнолике реакције, чак и плач код слушалаца. Исповести наркомана су најјача опомена зато што су то аутентични доживљаји, а кад се исприча нечији живот, није више реч о теорији већ о, на жалост, свеприсутној стварности. Снажна порука младима да је дрога брутално самоубиство уз потпуну деградацију личности и разарање живота ближњих, уистину делује превентивно.
 
* * *
 
Многи директори школа, педагози, психолози и професори предложили су да се на јесен ова акција прошири на све ученике (велике сале, озвучење). Филолошка гимназија није једина која би и за савет родитеља приредила предавање на основу књиге .
 
* * *
 
Господине министре, све важно што сам чула у двадесет две школе, придодала бих трећем издању књиге , чије проширење планирам овог лета. Идеја о сасвим новом поглављу – Лечење вером (Манастирске приче) можда би могла да буде занимљива
Министарству вера. Молим Вас да ме подржите и омогућите ми да тај значајан посао обавим несметано и усредсређено, током јула, августа и септембра ове године. Књига допуњена Манастирским причама била би још кориснија за Сталну акцију наставе веронауке заштита од болести зависности (наркоманија).
Напомињем да сам у првом делу акције поделила двадесет књига које је Министарство вера наменило вероучитељима. И сама сам подарила педесет књига (школама и предузимљивим појединцима педагозима, психолозима и професорима грађанског васпитања).
Хвала Вам на изузетној прилици да се ваљано борим против зла наркоманије.
 
У Београду, 15. јуна 2004.
Мирјана Булатовић

Comments are closed.