NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Savremeni izazovi i iskušenja » ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

ĐAVO U PRAHU – ISPOVESTI NARKOMANA

 
>
ĐAVO U PRAHU

ispovesti narkomana

 
TRAGIČNI KRAJ MILENIJUMA
 
Uprava za analitiku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije raspolaže obiljem podataka o narkomaniji. Svi su dragoceni, ali mnogi nisu namenjeni javnosti.
 
Začeci
 
Prvi slučajevi narkomanije u našoj zemlji javljaju se krajem šezdesetih godina dvadesetog veka, a već početkom sedamdesetih umire prva žrtva droge u Beogradu. Masovna zloupotreba heroina zabeležena je 1978. godine. Heroin je i danas, uz marihuanu, najzastupljenija droga u nas.
 
Teškoće sa „lakim drogama“
 
Marihuana je droga zato što menja ljudsku psihu, stvara zavisnost i ugrožava zdravlje. Sadrži sedam puta više katrana nego duvan, a zanimljivo je da, nasuprot drugim drogama, podstiče apetit. Marihuana je svrstana između stimulativnih i depresivnih opijata.
Albanija je najveći proizvođač marihuane na Balkanu i u Evropi.
 
* * *
 
U pojedinim američkim državama i u zemljama Beneluksa uporno je istican zahtev da se legalizuje upotreba takozvanih „lakih droga“, pre svih marihuane. To je učinjeno samo u jednoj državi na svetu, u Holandiji. Mogućnost da slobodno kupuju marihuanu nije odvratila mlade od ove pošasti. Rezultati eksperimenta su poražavajući.
 
Neinfektivna epidemija
 
Zloupotreba droga je planetarni problem, svojevrsna „neinfektivna epidemija“. Broj narkomana na planeti dostigao je dvesta miliona! Među njima je čak sedam i po miliona heroinskih i pet miliona kokainskih zavisnika.
Nije čudo. Trgovina drogama jedan je od pet najunosnijih poslova na zemaljskoj kugli!
 
Novo staro sredstvo
 
Sintetička droga zvana ekstazi spada u grupu psihostimulansa. Nedavno je prodrla na naše tržište pa se smatra novom, premda je nastala još 1913. godine u laboratorijama nemačke firme „Merk“, i to kao sredstvo za smanjenje apetita. Međutim, ubrzo su zapaženi psihoefekti ove droge – osećanje euforije, obilje energije, hiperaktivnost, ali i biološko hemijske reakcije: povišen krvni pritisak, srčana aritmija i ubrzana dehidratacija organizma.
 
Put droge: tranzit kroz Srbiju
 
Međunarodna policijska revija objavila je podatak da se osamdeset odsto ukupne količine heroina namenjenog zapadnoevropskom tržištu krijumčari takozvanim balkanskim putem.
Našom zemljom prolazi prečica između Srednjeg i Bliskog istoka, gde se opojne droge uglavnom proizvode, i Zapadne Evrope i severnoameričkog kontinenta, gde je najveća potražnja.
 
Krijumčarska mašta
 
Krijumčari opojnih droga veoma su maštoviti (gotovo koliko i najbolji policajci). Evo nekoliko najzanimljivijih slučajeva zaplena droga.
 
* * *
 
Na graničnom prelazu „Gradina“ kod Dimitrovgrada, 1996. godine, u teretnom vozilu kojim je upravljao jedan slovenački državljanin, pronađeno je sto deset kilograma heroina sakrivenog u džakovima paprike.
 
* * *
 
Manje količine droge prenose se preko granica u prirodnim šupljinama ljudskog tela, ali čak i u želucu (droga se smešta u kondome, koji se umaču u med i potom gutaju).
 
* * *
 
Zanimljiv je i primer iz 1999. godine: zaplenjeno je više od jednog kilograma kokaina koji je iz Južne Amerike poslat u Beograd – poštom!
 
* * *
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije otkrilo je, jula 1998. godine, novi način krijumčarenja opojnih droga preko državnih granica.
Krijumčari, naime, samo za tu svrhu osnuju preduzeće u nekoj od zemalja proizvođača droge, odakle, skrivenu u uzorcima legalne robe sa urednom dokumentacijom, koja glatko prolazi carinske kontrole do, navodno, zainteresovanih preduzeća u Evropi, šalju drogu na odredište.
Tako je jula 1998. godine presečen međunarodni lanac krijumčara koji je iz Perua, preko Jugoslavije, vodio do Holandije. U posao su bili uključeni i posrednici iz Španije i Slovenije. Zaplenjeno je 114,55 kilograma najčistijeg kokaina, koji je iz Paname na teritoriju Srbije dopremljen u kalemovima industrijskog konopca, po porudžbi državljanina Slovenije i Holandije, navodno za potrebe jedne trgovačke firme u Jugoslaviji.
Nakon što je dopremljena kargo-pošiljkom, avionom, na beogradski aerodrom, roba je transportovana u predstavništvo ove firme u Šapcu. Odatle je trebalo da bude isporučena firmi u Holandiji, prepakovana u konzerve sa voćem i otpremljena takođe kao uzorak.
S obzirom da je reč o najčistijem kokainu sa južnoameričkog tržišta, koji se pre prodaje meša sa drugim supstancama u odnosu 1:5, krijumčarima je propala zarada od oko 125 miliona nemačkih maraka.
 
Pozornik kraj interneta
 
Kupoprodaja opojnih droga ugovara se na raznim mestima i na različite načine. Policija je 1999. godine otkrila da su dileri u tu svrhu počeli da koriste i internet.
 
Omamljeni učenici
 
Preprodavci opojnih droga prodrli su i u školska dvorišta. Rezultati ankete u pojedinim beogradskim srednjim školama kazuju da je šezdeset odsto maturanata probalo drogu!
 
* * *
 
Zavod za bolesti zavisnosti u Beogradu upozorava da se starosna granica početka zloupotreba droga na kraju drugog milenijuma spustila do najmlađeg uzrasta: trinaestogodišnjaci puše marihuanu, a četrnaestogodišnjaci posežu i za najjačim narkoticima.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *