DIVAN

 

DIVAN
 
DIVAN 15.
DRUGO PISMO GOSTIMA
 
Dragi gospodine Patersone,
Raduje me što Vam mogu poslati sada izveštaj i drugog našeg saveta. Odnosi se na čudesa svetih apostola i Crkve apostolske.
Verujem da ćete i Vi po pročitanju ovog sastava doći do istih zaključaka do kojih sam i ja došao, a to su;
1. da su učenici sasvim pravilno shvatili svoga Učitelja u gledanju na svet, na podsvet i na nadsvet, tj. na prirodni, adski i nebeski svet, i da su u svemu umovali umom Hristovim;
2. da su činili onakva dela kakva su videli od Gospoda svoga, a po potrebi i druga i drukčija, no sve u istom duhu, sa istim ciljem (spasenje ljudi) i silom istog Duha Svetoga, i
3. da su uvek smatrali, da njihova čudesa nisu od njih nego kroz njih. Za razliku od mađioničara. Zato su ih i činili vazda u ime Hristovo, a za slavu Hristovu i za napredak crkve Hristove. Budući svesni da Hristos dejstvuje kroz njih, oni su držali da pomoću Hrista sve mogu, da im ništa nije nemoguće. Osećali su da im je data božansko-sinovska vlast nad prirodnim stihijama, nad demonima i nad ljudskim neduzima. Sve su to oni delima pokazali.
Šaljem Vam uz ovaj izveštaj još i jedan interesantan napis pod naslovom „Jovanjski Stoslov“. U ovom napisu sumirani su opšti pojmovi o čudesima i čudotvorstvu, i izložena naša pravoslavna nauka o čudesima.
Želeći Vam svako dobro od Boga, ostajem odani Vam
 
Jeromonah Jovan Rapajić.

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Simonida Čonkić

    Sa radošću beležim ime sestre iz Čuruga koje i sam SvNikolaj navodi sa ostalima na kraju prvog izdanja knjige“Divan“ – Čarna Čonkić.Kasnije je prešla u Novi Sad,pa je naziva dušom bogomoljačkog pokreta grada.Zamonašena je pod imenom Heruvima u manastiru Velika Remeta u vreme e.Andreja Frušića i igumana Danila Zdravkovića.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *