DIVAN

 

DIVAN
 
DIVAN 8.
ČUDESA PO VASKRSENJU
 
Pre svega preveliko je čudo silazak Hristov u Ad, i oslobođenje Adama i Eve i svih umrlih pravednika ispod vlasti mraka. U opisu ovoga čuda mi nećemo ulaziti. O tome je dosta rečeno u predanju svete Pravoslavne Crkve.
Pri samom svom Vaskrsenju Gospod je javio svoju svemoć time što je ustao iz groba i javio se živ van groba bez uklanjanja grobne ploče. Jer grobnu ploču uklonio je anđel Gospodnji ne zbog Hrista nego zbog žena Mironosica i zbog apostola. Da bi ove očigledno uverio, da je grob prazan. Jer isto onako kako se Isus čudesno rodio od prečiste Deve neizmenivši niukoliko devičko telo, tako je vaskrsao iz groba bez otvaranja groba.
Ovo se očituje i trećim sličnim čudom vaskrslog Gospoda, a to je javljanje učenicima u odaji sa zaključanim vratima. Dva puta uđe On u zaključanu odaju bez otvaranja vrata. Jednom u odsustvu Tome, a drugi put kada i Toma beše s njima. Oba puta Gospod je pozdravio učenike sa Mir vam! učenici se veoma uplašiše misleći da vide duh Isusov. Ali On koji mogaše čitati svačije misli, reče im: „šta se plašite? I zašto takve misli ulaze u srca vaša? Vidite ruke moje i noge moje, ja sam glavom. Opipajte me i vidite, jer duh nema tijela i kostiju kao što vidite da ja imam“. I pokaza im ruke svoje i noge. A kad u njima preovlada radost, te od radosti ne mogahu verovati, reče im On: „Imate li šta za jelo?“ A oni mu dadoše komad ribe pečene i meda u saću. I uzevši izjede pred njima“ (Luka, 24, 36-43).
Učiniti sebe nevidljivim zaista je čudo, nešto nadprirodno. Gospod Isus učinio je sebe nevidljivim u Emausu za večerom sa Kleopom i drugim učenikom. Kada On blagoslovi hleb i prelomi i dade im tada se njima otvoriše oči te Ga poznaše. Ali u tom trenutku „njega nestade“ (Luka, 24, 13-31).
Dva čuda učini vaskrsli Gospod pred učenicima svojim na jezeru u Galileji. Jednom oni loviše celu noć i ništa ne uloviše. Kad ujutru, stade Isus na obali; oni Ga videše ali ne poznaše. Tada ih On oslovi: „djeco, eda šta imate za jelo?“ Kad Mu odgovoriše da nemaju ništa, reče im On: „Bacite mrežu s desne strane, i naći ćete“. Oni poslušaše, i toliki lov uloviše, da ne mogahu lako izvući mrežu iz vode „od mnoštva ribe“. U tom se otvoriše oči Jovanu i on poznade Gospoda svoga i reče Petru: „to je Gospod“ (Jovan, 21, 1-11). Tada ga svi poznaše. I izbrojaše ribu, i beše samo velikih stotinu pedeset i tri.
A drugo je čudo izvanredno neobično. Kad učenici izlegoše na suvo, videše pred Isusom vatru naloženu i ribu i hleb na vatri. Od kuda to?
I to, i sve ostalo, bi od svemoćnog Gospoda Isusa kome se po Vaskrsenju dade svaka moć na nebu i na zemlji.
Ovoliko o čudesima zapisanim. Ali sveti Luka pišući dela svetih Apostola svedoči, da je Gospod Isus učinio i mnoga druga čudesa posle svoga krsnog stradanja i vaskrsenja. On, veli Luka, „posle stradanja svoga pokaza sebe živa mnogijem i istinitijem znacima, i javlja im se četrdeset dana, i govoreći o carstvu Božijemu“ (Dela ap. 1,3).

Ključne reči:

Jedan komentar

  1. Simonida Čonkić

    Sa radošću beležim ime sestre iz Čuruga koje i sam SvNikolaj navodi sa ostalima na kraju prvog izdanja knjige“Divan“ – Čarna Čonkić.Kasnije je prešla u Novi Sad,pa je naziva dušom bogomoljačkog pokreta grada.Zamonašena je pod imenom Heruvima u manastiru Velika Remeta u vreme e.Andreja Frušića i igumana Danila Zdravkovića.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *