Dete rođeno na Božić

Pitanje:
Pomaže Bog. Imam velike nedoumice pa sam rešila da se Vama obratim. Rodila sam devojčicu ove godine na Božić, suprugova ćerka iz prvog braka je rekla će da se zove Nikolina, tj. njena tetka je tako rekla… Dakle osoba koju ja ne poznajem je mome detetu dala ime. Mi uskoro krstimo bebu, da li ja mogu, tj. i kum želi, da zamenimo ime u Božana ili Božica? I još jedno pitanje, suprug je katolik, a ja pravoslavna, nismo venčani, gde krstiti bebu, u pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi? Hvala.

S’ poštovanjem Danijela!

 


 

Odgovor:

Draga Danijela,

Ne razumem šta sveštenik može da Vam ovde odgovori. Nešto što bi Vam se svidelo?

Sopstvenim izborom u Vašem životu nemate ništa crkveno. To je vaša religiozna istina u kojoj se trenutno nalazite. Niste venčani. Mešoviti brakovi, kada se kod ljudi probudi „religioznost“, u velikom velikim procentu se završe razvodom. Mešoviti brak je realnost, ili dokaz, da smo odbacili eklisijalne relanosti crkvenog života, što pokazuje da smo po veri samo tradicionalno verujući pa tako i donosimo ovakve odluke. To je prosto tako jer ne poznajemo svoju Crkvu. Posebno onu koja nas uči i brine se da ne pravimo ozbiljne greške u našem životu, a posebno one protiv našeg Života. Ako ne čujemo učeće poruke Crkve mi ćemo se naći u ovakvim ili sličnim situacijama.

Opet da Vas pitam: Kakav mudar odgovor očekujete od mene? Da budem pažljiv da Vas „ne povredim“ a da kažem istinu?

Evo odgovaram. Morate da se venčate u Crkvi, Jednoj, Sabornoj i Apostolskoj. Da bi se to desilo po ikonomiji, ili našem crkvenom snishođenju, vaš suprug, kao čovek druge vere, mora  da potpiše dokument u kojem će da se saglasi da će deca iz tog braka biti krštena u Crkvi (to je prakasa u RPC). Dakle samo Pravoslavnoj kao pojmu Crkve. A sveštenik koji bi vas venčao prvo mora da učini sve od sebe da ga ubedi da je Pravoslavlje jedina Crkva da bi zato trebalo da se u njoj krsti. Dakle najbolje je da primi Pravoslavlje, ne ovo naše pogubno „tradicionalno“ nego aktivno i crkveno.

Da, Božana ili u originalu Teodora, bilo bi zaista lepo ime da se da devojčici. Ali to je za Vas najmanji problem koji imate. Vi morate po cenu ne znam čega (?) da insistirate da se dete krsti u Pravoslavnoj crkvi.

o. Ljuba

2 komentar(a)

  1. Pomaze Bog,i sretan Praznik!
    Imam jedno pitanje. Da li je grijeh ako dijete nedobije ime svetaca a na taj dan rodjen???
    Hvala puno

  2. Hvala Vam oce Ljubo na ovom odgovoru, koji je po meni vrlo blag. Eto, zasto se ja javljam ovdje je to sto mene svaki put iritira kada se pojave tako neka pitanja od takvih, po mojem strogom misljenju, nesrecnika I nesrecnica koji se spoje sa katolicima ili muslimanima u takvu jednu blisku zajednicu kao sto je brak. Ja medju mojom rodbinom imam nekoliko sestara od tetaka koje su udate za katolike i ja to smatram za tragediju. One su potpuno presle na stranu svojih muzeva, jedna cak nema nikakvog kontakta sa najblizom rodbinom, sto je po meni opet tragedija. Dalje, djeca im nemaju niti jedno srpsko ime, sve je to oteto u katolike ili u bijeli ateisticki svijet, kako god to je gubitak za nasu srpsku naciju. Plus k tome, te moje rodjake su prokockale svoj ovozemaljski zivot koji nam je svima dat da bismo za vrijeme naseg zivljenja na Zemlji zadobili vjecni zivot sa Hristom nakon zemaljske smrti. Tako da ja njih sve smatram za jadnice, iako gledajuci ovozemaljskim ocima one su od mene uspjesnije, kao eto ostvarile se kao majke i supruge, imaju i veca materijalna dobra itd. Ja nemam ni brak ni porodicu ni potomstvo ni skupe velike kuce i automobile kao one, ali za razliku od njih ja sam svake nedelje i praznika u svojoj srpskoj pravoslavnoj crkvi, posteci, ispovjedajuci se, pricescujuci se, pripremajuci se koliko god mogu za zivot vjecni. I zato smatram da je meni Bog mnogo vise dao. Meni je iskreno zao ove zene koja se I nakon svih nashi stradanja od katolika opet „zablentavila“ sa katolikom i jos joj pastorka i tamo neka tetka gospodare kako ce joj se dijete zvati, a ona cak nije ni vjencana sa ocem djeteta. Sa kojim pravom se usudjuju da joj se tako grubo i beskrupulozno mijesaju u zivot? Pa ona je to dijete rodila, ona je majka, ona treba da bira ime svom djetetu. I kako moze izgledati buducnost tih medjusobnih odnosa kada u ovoj situaciji izgledaju tako. Po mome misljenju, da me ko pita, ja bih rekla neka malo vise „pokaze zube“ nego da im se odmah tako pokorava i savija. Zelim joj sve najbolje, oprostite na velikoj mojoj „pisaniji“, ali slicnost sa mojim rodjakama je probudila saosjecanje za ovu zenu. Bog da nam prosti svima gresnima

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.