NASLOVNA » Brak, deca, porodični odnosi, PITANJE PASTIRU » Dete rođeno na Božić

Dete rođeno na Božić

Pitanje:
Pomaže Bog. Imam velike nedoumice pa sam rešila da se Vama obratim. Rodila sam devojčicu ove godine na Božić, suprugova ćerka iz prvog braka je rekla će da se zove Nikolina, tj. njena tetka je tako rekla… Dakle osoba koju ja ne poznajem je mome detetu dala ime. Mi uskoro krstimo bebu, da li ja mogu, tj. i kum želi, da zamenimo ime u Božana ili Božica? I još jedno pitanje, suprug je katolik, a ja pravoslavna, nismo venčani, gde krstiti bebu, u pravoslavnoj ili katoličkoj crkvi? Hvala.

S’ poštovanjem Danijela!

 


 

Odgovor:

Draga Danijela,

Ne razumem šta sveštenik može da Vam ovde odgovori. Nešto što bi Vam se svidelo?

Sopstvenim izborom u Vašem životu nemate ništa crkveno. To je vaša religiozna istina u kojoj se trenutno nalazite. Niste venčani. Mešoviti brakovi, kada se kod ljudi probudi „religioznost“, u velikom velikim procentu se završe razvodom. Mešoviti brak je realnost, ili dokaz, da smo odbacili eklisijalne relanosti crkvenog života, što pokazuje da smo po veri samo tradicionalno verujući pa tako i donosimo ovakve odluke. To je prosto tako jer ne poznajemo svoju Crkvu. Posebno onu koja nas uči i brine se da ne pravimo ozbiljne greške u našem životu, a posebno one protiv našeg Života. Ako ne čujemo učeće poruke Crkve mi ćemo se naći u ovakvim ili sličnim situacijama.

Opet da Vas pitam: Kakav mudar odgovor očekujete od mene? Da budem pažljiv da Vas „ne povredim“ a da kažem istinu?

Evo odgovaram. Morate da se venčate u Crkvi, Jednoj, Sabornoj i Apostolskoj. Da bi se to desilo po ikonomiji, ili našem crkvenom snishođenju, vaš suprug, kao čovek druge vere, mora  da potpiše dokument u kojem će da se saglasi da će deca iz tog braka biti krštena u Crkvi (to je prakasa u RPC). Dakle samo Pravoslavnoj kao pojmu Crkve. A sveštenik koji bi vas venčao prvo mora da učini sve od sebe da ga ubedi da je Pravoslavlje jedina Crkva da bi zato trebalo da se u njoj krsti. Dakle najbolje je da primi Pravoslavlje, ne ovo naše pogubno „tradicionalno“ nego aktivno i crkveno.

Da, Božana ili u originalu Teodora, bilo bi zaista lepo ime da se da devojčici. Ali to je za Vas najmanji problem koji imate. Vi morate po cenu ne znam čega (?) da insistirate da se dete krsti u Pravoslavnoj crkvi.

o. Ljuba

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *