NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveštenstvo i monaštvo » Davanje blagoslova

Davanje blagoslova

Pitanje:
Nedavno sam u jednom razgovoru sa mirjanima čula da igumanije ne mogu dati blagoslov mirjaninu. Da li je to tačno jer me zbunjuje jer sam mnogo puta dobijala blagoslov od igumanije u manastiru. Iako znam da žene ne treba da blagosiljaju u prisustvu sveštenika koji to čine u okviru svog služeenja, ipak znam da je svaka majka uvek upućivala blagoslov svojoj deci, da se setimo samo majke Sv. Serafima Sarovskog kome je majka dala blagoslov za odlazak u manastir a onda zar ne bi duhovna majka igumanija mogla blagosloviti svoju duhovnu decu.
Dušanka


Odgovor:
Draga sestro Dušanka, Kratak odgovor na tvoje pitanje je da igumanije mogu davati blagoslov mirjanima. U obrazloženju ovog odgovora poslužiću se sažetim izlaganjem na slično pitanje iz knjige ”Praktična Veronauka” Episkopa raško-prizrenskog Artemija: Sama reč „BLAGOSLOV“ tačan je prevod grčke reči „ευλογια“ i bukvalno bi značilo „dobra, blaga reč“, dok u glagolskom obliku „blagosloviti“ znači „dobro govoriti“. U suštini pak svojoj, i po svome unutrašnjem, dubinskom značenju, blagoslov je dobra molitva, ili molitvena želja da blagodat Božija dođe na onoga ili na ono što se blagosilja.
Blagosilja uvek stariji, a blagoslov prima mlađi. Roditelji blagosiljaju decu svoju, pa se stoga i kaže u Premudrostima Solomonovim da „blagoslov roditelja utvrđuje domove dece svoje“. U susretu praoca Avrama sa tajanstvenim Melhisedekom, carem Salimskim, Melhisedek blagoslovi Avrama, a sveti apostol Pavle, pominjući to, konstatuje da „veće blagoslovi manje“, jer Melhisedek beše praslika samoga Gospoda Isusa Hrista.
U strogom smislu reči, u kojem je pitanje postavljeno, blagosilja samo pravilno i kanonski rukopoložen episkop ili sveštenik, koji stoga ima pravo da složi prste desne ruke „imjanoslovno“ (u znak Imena Isusa Hrista) i da onoga koji blagoslov prosi oseni znakom krsta, uz izgovaranje reči (ili bez njih) : „Bog te blagoslovio“, pri čemu ovaj celiva njegovu desnicu. U širem smislu, blagoslov se može tražiti od svakog sveštenog ili duhovnog lica (dakle, i od običnog monaha, đakona ili igumanije) , pri čemu se onda samo poljubi desnica dotičnoga.”
U pravu si kad primećuješ da mati igumanija svakako blagosilja svoju duhovnu decu. Među Srbima u Americi i Kanadi još je sveža rana od privremenog ”rastanka” sa Mati Igumanijom Evpraksijom (Paunović) iz manastira Roždestva Presvete Bogorodice u Nju Karlajlu (Indijana, SAD) koja je imala brojnu duhovnu decu (ne samo u monaštvu nego i među mirjanima) . U prethodno pomenutom širem smislu, može i svešteno lice da traži blagoslov od igumanije sledujući rečima Apostola ”čašću činite jedan drugoga većim od sebe (Rim. 12, 10) ”…
Dakle, nek’ se ne zbunjuje srce tvoje već nek’ se raduje u Gospodu! Svako ti dobro od Gospoda, đakon Stefan

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *