NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Veliki post » DANI BOGOSLUŽENJA – (KNJIGA O POSTU) PRAVOSLAVNE SABORNE ISTOČNE CRKVE

DANI BOGOSLUŽENJA – (KNJIGA O POSTU) PRAVOSLAVNE SABORNE ISTOČNE CRKVE

 

DANI BOGOSLUŽENJA (KNJIGA O POSTU)
PRAVOSLAVNE SABORNE ISTOČNE CRKVE

 

 
VREME I ODLIKE POSTA
 
Sveti su svagda živeli u neprestanim podvizima posta i molitve – postojano stojeći tako na duhovnoj straži sebe radi. Ali nas, nemoćne članove svoje, Crkva samo u određeno vreme stavlja na takvu stražu. Kao što vojnik dok je na straži, niti jede niti pije, već budno motri svojim uzdržanjem, tako isto i mi, naročito u danima posta koje nam je Crkva odredila, dužni smo nepokolebivo da se odričemo izlišnosti i raskoši u hrani, piću i telesnim zadovoljstvima, budno brinući o sebi, čuvajući se i čisteći se od greha. I kao što vojnik nije stalno na stražarskom mestu, nego kada mu istekne vreme komotniji je nego dok je bio na straži, tako i mi, duhovni vojnici Isusa Hrista, ne držimo uvek strogi post, nego samo u Crkvom određeno vreme, koje kada prođe dozvoljava nam se najveća hrišćanska sloboda života. Pošto vreme i pravila posta određuje Crkva shodno zapovesti reči Božije, to je zapovest Božija o postu ujedno i zapovest same Crkve.[1]
Vreme u koje jednom dnevno uzimamo hranu u danima posta, po drevnom običaju najčešće podrazumeva veče. To je i svešteni običaj koji sasvim prirodno proizilazi iz obaveze i usrdnosti posta. Do večeri se postilo i u Starozavetnoj Crkvi (Sud 20:26; II Car 1:12; 3:35). I hrišćanska Crkva čuva ovaj običaj od starine predajući ga i nama da svakodnevno postimo do uveče. O ovakvom običaju svetih Apostola svedoče: Tertulijan, pisac II veka,[2] Evsevije, pisac Š veka,[3] sv. Epifanije Kiparski, IV vek,[4] i mnogi drugi pisci Crkve.
Neki od pravoslavnih postova obavezno i postojano bivaju u jedne i iste dane meseca, a neki opet u različite dane; zato pravoslavne postove možemo podeliti na pokretne i nepokretne. Nekada nas Crkva stavlja na duhovnu stražu tokom mnogo dana, a nekada na kratko – samo jedan dan;zbog toga se postovi Pravoslavne Crkve dele još i na višednevne i jednodnevne.
 
 


 
 
NAPOMENA:

  1. Prav. ispov. perv. č. pitanja i odgovori 93.
  2. U Knjizi o postu.
  3. Knjiga II, glava 17.
  4. U izloženju vere katoličanske i Apostolske Crkve XXII. Beljarmin primećuje da je ovaj običaj na Zapadu trajao sve do dvanaestog veka,de bon.oper. knjiga II, glava 2.

 
 

 
 

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *