Počinju litije

Danas USTAJE Crna Gora: Počinju opet litije, pišu se nova žitija – NE DAMO SVETINJE

Nakon više mjeseci pauze, zbog pandemije korona, i mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje zaraznih bolesti, danas i zvanično se nastavljaju litije

Od IN4S – 14/06/2020

Nakon više mjeseci pauze, zbog pandemije korona, i mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje zaraznih bolesti, danas i zvanično se nastavljaju litije.

Poziv mitropolita Amfilohija, dugo čekan od naroda u Crnoj Gori, došao je prije par dana, nakon nezapamćenog varvarskog rušenja konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Ulcinju.

U proteklom periodu, saslušani i pritvoreni su brojni sveštenici, u Nikšiću, Beranama, Tivtu, Podgorici, a 72 sata u pritvoru je bio vladika budimljansko-nikšićki Joanikije sa osam sveštenika.

Litije, kao gorski vjenac, savremene Crne Gore, počele su zbog usvajanja diskriminatorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se želi oteti imovina jedinoj pravoslavnoj kanonskoj crkvi u Crnoj Gori – Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Desetine i stotine hiljada građana danima su na kiši, snijegu, vjetru, pokazivali šta misle o takvom zakonu. Većinska Crna Gora danas opet ustaje, i kreću litije.

O obnovi litija razgovarali smo sa našim kolumnistima i istaknutim građanskim aktivistima, Boškom Vukićevićem, i Igorom Damjanovićem.


Znalo se da je obnavljanje veličanstvenih litija nakon kraja epidemije neminovnost, a samo je bilo pitanje trenutka kada će naša Crkva najaviti novi početak molitvenih hodova za odbranu svetinja. Rekao bih da su crkveni velikodostojnici odabrali idealan trenutak za obnovu litija, ocijenio je za naš portal Vukićević.

S jedne strane oni nijesu podlegli pritiscima koji su dolazili od određenih segmenata antirežimskog ambijenta, tj. naopakim savjetima o nastavku litija za vrijeme epidemije. Takav nepromišljen radikalizam bi čitavom procesu odbrane svetinja neizostavno nanio nenadoknadivu štetu.

S druge strane, velikodostojnici nijesu popustili ni pred krajnje agresivnim ponašanjem režimskih struktura, koje i dalje pokušavaju da na sve moguće načine spriječe nastavak molitvenih hodova.

Vukićević: Obnavljanje litija neminovnost nakon završetka epidemije

Naše sveštenstvo, je po riječima Vukićevića, režimu jasno stavilo do znanja da ni po koju cijenu neće prihvatiti oduzimanje svetinja niti promjenu ustrojstva Crkve, i stiče se utisak da naši velikodostojnici u čitavom ovom procesu nijesu napravili nijednu jedinu grešku. Oni su djelali poput nekog perfektnog pravoslavnog mehanizma, čije su kretnje nebeskog nadahnuća.

Za razliku od našeg sveštenstva, vlast je srljala iz greške u grešku, i čini se da čelnici kleptokratije tokom cijele aktuelne krize nijesu napravili nijedan ispravan potez. Uzroci ponovljenih političkih grešaka nalaze se u režimskoj nervozi i panici, tj. nemoći pronalaska odgovora na fenomen litija, koje njihovom masovnošću i protestnom mirnoćom i dostojanstvenošću predstavljaju jedinstvenu pojavu u Evropi, istakao je Vukićević i dodao:

Krajnje agresivni postupci režima, tj. hapšenja sveštenika, političkih neistomišljenika, neprestani nasrtaji na slobodu mišljenja i izražavanja u vojsci i policiji – samo su neki od pokazatelja takve nervoze i panike.

Litije stogodišnjak

Vlast je i virus korona brutalno koristila u političke svrhe, služeći se NKT – entitetom čija je formalna dužnost borba protiv epidemije i zaštita zdravlja građana, a čiji je suštinski zadatak bio da se surovo obračunava sa protivnicima trodecenijskog režima i da spriječi obnovu litija. No, sve su prilike da je licemjerna i prevarantska uloga ovog tijela pročitana od slobodnog građanstva.

Vukićević se osvrnuo na prijetnje direktora policije Veselina Veljovića.

„Što se tiče prijetnji direktora policije, tj. njegove najave zabrane litija – njih treba ozbiljno shvatiti. Tim prije što gospodin Veljović često izlazi iz okvira svojih ustavnih ovlašćenja i nastupa u ulozi glasnogovornika vladajuće partije. Umjesto dužnosti zaštite ustavnog poretka i države, on obavlja poslove branitelja ideologije i politika višedecenijske vlasti“, istako je Vukićević i dalje dodao:

Direktor policije se često javno bavi i temama koje nijesu dio njegovih kompetencija i dužnosti; tako je zapanjio istoričare bizarnom izjavom da „Nemanjići nijesu utemeljeni u Crnoj Gori“, dok se nedavno pojavio i u ulozi epidemiologa, iznoseći neke podatke o zarazi koji nemaju uporišta u proteklim dešavanjima. Neka vrsta ostrašćenosti gospodina Veljovića, tj. njegov nimalo prijateljski odnos prema Crkvi i vjernom narodu, a koji ne bi smio biti javno manifestovan s obzirom na položaj koji pokriva, mogao se vidjeti i tokom jedne od najmasovnijih litija. Tada je direktor policije razvio državnu zastavu na svom balkonu, u pokušaju provokacije i prkosa prema narodu koji je šetao na ulici.

Ne pretpostavljajući da takav gest od strane litijaša neće biti doživljen kao provokacija, s obzirom na činjenicu da se zvanična državna zastava koristila i tokom nekih molitvenih hodova, podjsetio je Vukićević.

Međutim, strastvenim isticanjem državne zastave gospodin Veljović je efektno pobio svoju tezu o neutemeljenosti Nemanjića u Crnoj Gori. Naime, dvoglavi orao sa zastave upravo je Nemanjićkog porijekla, dok ga je srpska vladarska dinastija preuzela iz vizantijske heraldike.

Tako je gospodine Veljoviću: srpstvo ne samo da je utemeljeno u Crnoj Gori, već Crne Gore ne bi bilo, niti je može biti, bez srpstva. A litije više niko ne može zaustaviti, poručio je Vukićević.


Damjanović: Litije su najpozitivnije kretanje u Crnoj Gori

Protesne litije, koje su na ulice crnogorskih gradova izvele zimus preko 100.000 ljudi, najpozitivnije je kretanje u crnogorskom društvu koje se desilo tokom poslednjih nekoliko decenija, ocijenio je za naš portal Igor Damjanović.

Očekujem da će sa litija nastaviti da se šire poruke mira, ljubavi i tolerancije, nasuprot porukama mržnje, podjela i netrpeljivosti koje je emituju šef režima Milo Đukanović i njegovi poltroni.

„Podmetanja, klevete i prijetnje koje su ovih dana predstavnici vlade, vladajuće partije i direktor policije Veselin Veljović iznosili na račun pravoslavne crkve najbolje ilustruju kakvu nervozu u redovima režima izaziva obnova litija“, istakao je Damjanović i dodao:

Nadam se da će se pravoslavni vjernici u ponovo velikom boju pojaviti na litijama. Masovnost je bitna, jer upravo to faktor koji će spriječiti režim da primijeni silu kojom prijeti direktor Veljović, odnosno ubaci provokatore sa zadatkom da izazovu incidente i tako litije kompromituju u javnosti.

Provokatori su oproban metod obesmišljavanja i kompromitacije i obesmišljavanje protesta premjenjivan na mitingu protiv priznanja tzv. države Kosoovo, protestima Demokratskog fronta 24. oktobra 2015. i protestima pristalica Momira Bulatovića u januaru 1998. godine. Stoga, ukoliko danas izađemo masovno i budemo dostojanstveno protestovali kao zimus, na sve spremni Milo Đukanović biće nemoćan da primijeni silu i preostaće mu samo da nastavi da se davi u živom blatu fašizma, poručio je Damjanović.

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *