NASLOVNA »

Loading Prolog
  • Ovaj Prolog je prošao.

8. februar po julijanskom kalendaru

Date 21. februara 2016.
|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sveti velikomučenik Teodor Stratilat. Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi. Sveti Teodor, vojvoda rimski, u vojsci cara Likinija, i gradonačelnik grada Iraklije, prezre i svoju mladost, i lepotu, i čin vojvodski, i milost carsku, i mesto svega toga primi na se grozne muke Hrista radi. Najpre bi Teodor šiban, i primi šest stotina udaraca po leđima i pet stotina po trbuhu; potom bi na krst dignut i sav strelama izrešetan. Najzad mačem posečen. Zašto sve to? Zato što Teodor sveti ljubljaše Hrista Gospoda iznad svega u svetu; što prezre glupu idolopokloničku sujevericu cara Likinija, što skruši idole od srebra i zlata, i razdade komađe od njih siromasima; što obrati mnoge u veru Hristovu, i što pozva i samoga cara Likinija da se odreče idola i poveruje u jedinog živog Boga. Za sve vreme mučenja sveti Teodor je neprestano govorio: „Slava Tebi Bože moj, slava Ti!“ Postrada sveti Teodor 8. februara 319. godine u tri časa po podne, i preseli se u carstvo Hristovo. On se smatra zaštitnikom vojnika koji ga prizivaju u pomoć. Čudotvorne mošti njegove prenete su iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni (v. 8. jun).

2. Sveti prorok Zaharija. Jedanaesti od manjih proroka. Zajedno s prorokom Agejem pobuđivao kneza Zorovavelja da obnovi hram jerusalimski. Prorekao svečani ulazak Hristov u Jerusalim na magaretu, mladetu magaričinu; (Zah 9, 9) i Judino izdajstvo za trideset srebrnika: i izmjeriše mi platu, trideset srebrnika; (Zah 11, 12) i bežanje apostola od Hrista u vreme Njegovog stradanja: udariće pastira, i ovce će se razbjeći. (Zah 13, 7) Prorok Zaharija naziva se Srpovidcem, zato što je u viziji video srp što silazi s neba da pokosi nepravednike, naročito lopove i hulitelje imena Božjeg. Upokojio se poslednje godine carovanja Darija Histaspa, oko 520. godine pre Hrista.

3. Sveti Sava II, arhiepiskop srpski. Sin kralja Stefana Prvovenčanog a sinovac svetog Save I. Pre monašenja zvao se Predislav. Sledujući primer svog velikog strica Predislav se zamonaši i revnosno preda podvigu. Izabran za arhiepiskopa srpskog posle svetog Arsenija, pod imenom Save II, on je upravljao crkvom s velikom predanošću i ljubavlju. Upokojio se 1268. godine. Mošti mu leže u manastiru u Peći.


Predislav se zagledao,
Mlad Predislav zaplakao.
Kraljica ga majka pita,
Kud mu pogled tako skita ?
– U što gledaš, Predislave?
– U lik strica, svetog Save.
Kralj Stefane sinu reče:
– Da te ženim, slatki sine,
– Ja se starim, vreme teče,
Koju voliš? Kaži ime!
A Predislav oca štuje
Al’ za ženu ni da čuje.
Predislav se monah gradi,
Hristovom se rečju sladi,
I nazva se Sava Vtori,
Suze roni, pa govori:
– Nastavljaj me, sveti Savo,
Jevađelskim putem pravo!
Umre kralje i kraljica
I patrijarh Arsenije,
Osta crkva udovica.
Od časti se Sava krije,
Al’ čast dvojna na njeg sleti:
Bi vladika, i još – sveti.

RASUĐIVANJE
Sv. Serafim Sarovski piše o očajanju: „Kao što se Gospod brine o našem spasenju, tako se čovekoubica đavo stara da dovede čoveka do očajanja. Juda izdajnik bio je malodušan, i neiskusan u borbi, zato đavo, videći ga u očajanju, napao je na nj i prinudio ga da se udavi. A Petar, tvrdi kamen, pavši u veliki greh, kao iskusan u borbi, nije očajavao i nije izgubio prisustvo duha, no prolio je gorke suze od topla srca, i đavo videći to, pobegao je od njega kao ognjem opaljen. I tako, bratije, uči prepodobni Antioh, kada očajanje napadne na nas, ne treba da mu se podamo, no ukrepljeni i ograđeni svetom verom, s velikim mužestvom recimo lukavome duhu: „Šta imaš ti s nama, otpadniče od Boga, begunče s neba i robe lukavi? Ti nam ne smeš ništa nahuditi. Hristos, Sin Božji, ima vlast nad nama i nad svim. A ti, pagubniče, udalji se od nas! Ukrepljeni Njegovim časnim krstom mi popiremo tvoju zmijsku glavu.“

SOZERCANJE
Da sozercavam Gospoda Isusa kao vojvodu i to:
1. kao vojvodu koji je izašao u borbu protiv satane,
2. koji je izašao u borbu protiv greha u ljudima,
3. koji je uzeo u odbranu dobro od zla u svetu,
4. koji je pobedio satanu, greh i smrt.

BESEDA
o tome kako pravi hrišćanin sreta mržnju sveta
I svi će omrznuti na vas imena mojega radi (Lk. 21, 17)
Svi koji vole sebe više nego Boga, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole telo više nego dušu, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole ovaj svet više nego večno Carstvo Božje, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa;
Svi koji vole greh više nego vrlinu, omrznuće na sledbenike Gospoda Isusa.
Broj ovih mrzitelja imena Isusovog nekad je veći, nekad manji. No ma koliki da je njihov broj, ne bojte se, braćo, jer broj angela i svetitelja jeste ogroman. Broj vaših srodnika na nebesima, to jest onih koji ljube Gospoda Isusa, previšava broj zvezda na nebu i peska u moru. O ne bojte se, s vama je Hristos, a to znači da ste vi uvek nadmoćniji od mrzitelja vaših. Kad je Najjači na vašoj strani, vi ste uvek mnogobrojniji, jer ste uvek jači od svakoga broja neprijatelja vaših.
O Gospode Isuse, Gospode svesilni, samo Ti uvek budi s nama, i pomozi nam, da mi uvek budemo neodstupno s Tobom, i straha će našeg nestati. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
21. februara 2016.