NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

28. januar po julijanskom kalendaru

10. februara 2016.

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Prepodobni Jefrem Sirin. Rođen u Siriji od siromašnih roditelja u vreme cara Konstantina Velikog. Svoju ranu mladost proveo dosta burno, no najednom nasta prelom u duši njegovoj i on počne sav plamteti ljubavlju prema Gospodu Isusu. Bio je učenik svetog Jakova Nisibijskog (13. januar). Od velike Božje blagodati lila se mudrost s jezika njegovog kao medeni potok, a iz očiju su mu neprestano tekle suze. Trudoljubiv kao pčela Jefrem je neprestano ili pisao knjige, ili usmeno poučavao monahe u manastiru i narod u gradu Edesi, ili pak sam se predavao molitvi i razmišljanju. Mnogobrojne su njegove knjige, prekrasne su njegove molitve. Najpoznatija mu je ona molitva uz Časni post: Gospodi i Vladiko života mojego. Kad su ga hteli silom uzeti za episkopa, on se napravi lud i počne juriti kroz grad Edesu vukući za sobom haljinu svoju. Videvši to ljudi, ostave ga na miru. Bio je savremenik i prijatelj svetog Vasilija Velikog. Sveti Jefrem je uglavnom apostol pokajanja. Njegovi spisi i dan-danas mekšaju mnoga srca otvrdla od greha, i vraćaju ih Hristu. Upokojio se u dubokoj starosti 378. godine.

2. Prepodobni Isaak Sirin. Rođen u Ninivi, i u mladosti podvizavao se u manastiru Mar-Matejskom, u blizini Ninive. Kada se proču zbog svetosti života i mnogih čudesa, on bi izabran za episkopa ninivskog i primoran da se primi toga čina. No samo posle pet meseci on ostavi episkopstvo i tajom se udalji u pustinjski manastir Rabban-Šabur. Sastavio je mnogo dela, od kojih je do nas došlo oko stotinu beseda o duhovnom životu i podvižništvu, pisanih uglavnom po sopstvenim doživljajima. Nesravnjiv kao psiholog i rukovoditelj u duhovnom životu. Čak i takvi svetitelji, kao što je bio sveti Simeon Divnogorac, tražili su od njega savet. Upokojio se u dubokoj starosti koncem VII veka.

3. Prepodobni Paladije, pustinjak sirijski. Veliki podvižnik i čudotvorac. Pred njegovom kelijom osvane leš nekoga bogataša, koga razbojnici behu ubili i opljačkali. Kada Paladija poteraju na sud, on, da bi se spasao bede, pomoli se Bogu i molitvom vaskrse mrtvaca. Upokojio se u IV veku.

4. Prepodobni Jefrem Pečerski (+ 1096. godine). Ustanovio praznovanje prenosa moštiju svetog Nikolaja u Bari 9. maja.


U Jefrema srce gori
Od ljubavi prema Hristu,
A Jefremov jezik zbori
Jevanđelsku mudrost čistu.
Jefrem pčela medonosna,
Jefrem kiša plodonosna!
Pokajanjem Jefrem diše,
Pokajanje plačem javlja,
„Pokajte se!“ Jefrem piše
„Pokajnike Bog proslavlja!“
Divni vođa i učitelj,
I životom i knjigama,
Jefrem – tužnim’ utešitelj
A bič strašni bezbrigama,
Prema drugim med milosti,
Prema sebi mač strogosti.
Jefremom se Crkva diči,
Angeli ga bratom zovu,
To Jefremu i priliči,
Umilnome bogoslovu.
Crkva slavi svog Sirina,
Proslavljača Božjeg Sina.
Jefrem pčela medonosna,
Jefrem kiša plodonosna,
Molitvenik danonoćni,
Jefrem monah mnogomoćni!
Prema sebi mač strogosti,
Prema drugim med milosti!
Crkva slavi svog Sirina,
Proslavljača Božjeg Cina.

RASUĐIVANJE
Odsustvo zavisti kod svetitelja jeste jednako poražavajuća i divna pojava. Ne samo da svetitelji nisu dozvoljavali da zavist zapleni njihovo srce, nego su se svim silama trudili da drugove svoje uzvise a sebe umanje. Kada je jednom sv. Ilarion Palestinski posetio sv. Antonija u Misiru, sv. Antonije uzvikne: „Dobro došao, Danico zvezdo jutarnja!“ Na što sv. Ilarion odgovori: „Zdravo da si i ti, svetli stube, što podržavaš vasionu!“ Kad su sv. Makarija hvalili kao monaha, odgovori svetitelj: „Oprostite, bratije, ja nisam monah, ali sam video monahe!“ Kad su neki govorili sv. Sisoju da je on dostigao sv. Antonija u savršenstvu, odgovori Sisoje: „Kad bih ja imao samo jednu misao Antonijevu, ja bih bio sav kao oganj!“

SOZERCANJE
Da sozercavam Gospoda Isusa kao slugu i to:
1. kako On dragovoljno siđe među ljude, da bude sluga svima,
2. kako On nikome ne otkaza dobru uslugu koja se od Njega zahtevala,
3. kako On nevidljivo i ćutljivo i danas kao i oduvek služi vascelom svetu.

BESEDA
o Čoveku koga niko ne zna
Ko si ti? I reče im Isus: početak. (Jov. 8, 25)
Gospod Isus je početak stvaranja, početak obnavljanja, početak spasavanja, početak vaskrsenja i slave besmrtne.
Gde god se neko zlo u svetu želi iskoreniti, On je početak. Bez Njega se ne može. Gde god se neko dobro u svetu želi nazidati, On je početak. Bez Njega se ne može. Želi li se iskoreniti nesloga i zloba u porodici, u selu, u gradu, u vascelom svetu, bez Njega se ne može. S Njim se mora početi. Želi li se uneti dobra volja, mir, ljubav i sloga u porodici, u selu, u gradu, u narodu, u vascelom svetu, bez Njega se ne može. On je početak.
Zašto se bez Hrista ne može zlo iskoreniti, niti dobro nasaditi? Zato što je svako zlo od greha, a grehe jedini On može opraštati. Kada On, i samo On, oprosti greh, onda je greh iščupan iz korena. A nikakvo dobro ne može se bez Njega nasaditi zato što je u Njega sva riznica dobra, sve seme dobra. Jedini je On sejač dobra po njivi sveta.
Apostol Pavle, koji je sve ovo pojmio bolje od nas, veli:
Sve mogu u Isusu Hristu koji mi moć daje (Filib. 4, 13) a bez Isusa Hrista ko može početi lečiti sebe od zla, lečiti druge od zla, i usađivati dobro u sebe, i usađivati dobro u druge? Niko, vaistinu niko.
Zato, braćo, ako smo rešeni zlo iskorenjivati u sebi i u drugima, i mesto zla dobro usađivati u sebe i u druge, počnimo s početkom, to jest počnimo sa pobediteljem zla i sejačem dobra – sa Gospodom Isusom Hristom.
O Gospode Isuse Hriste, budi nam Ti početak u svakoj borbi protiv zla, i u svakom dobrom delu. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
10. februara 2016.