NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

26. decembar po julijanskom kalendaru

8. januara 2017.

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sabor Presvete Bogorodice. Drugi dan Božića Crkva hrišćanska odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogomateri, koja rodi Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista. Saborom se njenim naziva ovo praznovanje zato, što se toga dana sabiraju svi verni, da proslave nju, Mater Bogorodicu, i što se toržestveno, saborno, služi u čast Njenu. U Ohridu je od starine bio običaj, da se uoči drugog dana Božića večernja služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica. Sve sveštenstvo sa narodom tu je saborno proslavljalo Prečistu Bogomater.

2. Spomen bekstva u Misir. Istočni mudraci-zvezdari poklonivši se Gospodu u Vitlejemu, uputiše se po naređenju angela drugim putem za domovinu svoju. I Irod opaki car umisli poklati svu decu u Vitlejemu. Vide Bog tu nameru Irodovu, pa posla angela Svoga Josifu. Angel se Božji javi Josifu na snu i zapovedi mu, da uzme Mladenca i Mater Njegovu i beži u Misir. Josif tako i postupi. Uzevši božanskog Mladenca i Mater Njegovu Presvetu, on se uputi prvo u Nazaret (Lk 2, 39), gde uredi svoje domaće stvari, i uze sobom sina svog Jakova, pa onda odoše u Misir (Mt 2, 14). I tako se ispuniše reči proročke: „Gle, Gospod sjedeći na oblaku laku doći će u Misir“ (Isa 19, 1). U starom Kairu i danas pokazuju pećinu, gde je živela sveta porodica, a u selu Matarea, blizu Kaira, ukazuju na drvo, pod kojim se odmarahu Presveta Bogorodica s Gospodom Isusom, kao i čudotvoran izvor vode pod tim drvetom. Proživevši nekoliko godina u Misiru, sveta porodica vrati se po naređenju angela Božjeg opet u Palestinu. I tako se ispuni drugo proročanstvo: „Iz Misira dozvah sina svojega“ (Os 11, 1). Irod beše umro, a na njegov krvavi presto sede dostojni mu u zlu sin Arhelaj. Čuvši Josif, da Arhelaj caruje u Jerusalimu, uputi se u Galileju, u svoj grad Nazaret, gde se nastani u domu svome. Galilejom tada vladaše drugi sin Irodov, Irod mlađi, koji beše nešto blaži u zlu od svog brata Arhelaja.

3. Prepodobni Evarest. Čitajući dela svetog Jefrema Sirina od diplomate postao monah. Vrlo surov prema sebi: nosio lance na telu i jeo suha hleba jednom nedeljno. Proživeo sedamdeset pet godina i preselio se ka Gospodu oko 825. godine.

4. Sveti Jevtimije Ispovednik, episkop sardijski. Prisustvovao VII vaseljenskom saboru. Oko trideset godina proveo u izgnanstvu zbog ikonopoštovanja. Pri caru Teofilu ikonoborcu šiban volovskim žilama, pri čemu mučenički skonča 840. godine i primi venac slave na nebu.

5. Prepodobni Konstantin Sinadski. Kao Jevrejin obrati se u hrišćanstvo. Pri krštenju metnu krst sebi na glavu, i osta mu na glavi čudotvoran otisak krsta do smrti. Skončao u Carigradu u VII veku. Slavan zbog isposništva i čudesa mnogih. Na sedam godina prorekao dan svoje smrti.


Međa izmeđ noći i sunčana dana
Zora je rumena, rumena i rosna,
Ti si zoro rujna, Devo bogodana,
Prethodnica dana, rujna i ponosna;
Ti popravi Evu i u Raj povrati.
Tvoju pomoć ni nam grešnim ne uskrati.
Cux Izrailj prođe kroz Crveno more.
Iz pustinjske stene studen izvor teče,
Kupina goraše, ne može da zgore –
Ko što zora liči na rumeno veče
Tako i ti, Devo, na praslike ove,
O ti koju Crkva Bogomajkom zove.
Grehu nepoznata, grehu neodana.
O prečista Mati našeg Spasitelja,
Zbog čistote Tvoje Bogom si izbrana
Da na zemlju spustiš večnog Stvoritelja:
Zato vlast imadeš za nas se moliti
A mi radost Tebe pjeti i slaviti!

RASUĐIVANJE
Priča o božanskom Mladencu Hristu. Kada božanska porodica bežaše ispred mača Irodova za Misir, iskočiše razbojnici na drum c namerom da štogod upljačkaju. Pravedni Josif vođaše jedno magare, na kome beše nešto stvari, i na kome Presveta Bogorodica sa Sinom svojim na grudima ovda-onda jahaše. Razbojnici uhvatiše magare, da odvedu. U tome priđe jedan od razbojnika Bogomateri da vidi, šta to ona drži na grudima. Videvši Dete Hrista, razbojnik se zadivi neobičnoj krasoti Njegovoj, pa u divljenju reče: „Kad bi Bog uzeo na sebe telo čovečje, ne bi bio lepši od ovog deteta!“ I naredi taj razbojnik ostalim drugovima svojim, da ništa ne uzimaju od ovih putnika. Ispunjena blagodarnošću prema ovako velikodušnom razbojniku Presveta Deva reče mu: „Znaj, da će te ovo Dete nagraditi dobrom nagradom zato što si ga danas sačuvao“. Posle trideset i tri godine taj isti razbojnik za zločine svoje visio je na krstu raspet c desne strane Krsta Hristovoga. Njegovo je ime Dismaz, dok je ime onoga razbojnika c leve strane Gestas. Gledajući u Hrista Gospoda nevino raspetog, Dismaz se pokaja za sva zla života svoga, pa dokle Gestas huljaše na Gospoda, Dismaz ga branjaše govoreći: on nikakva zla nije učinio. Dismaz je dakle, onaj blagorazumni razbojnik, kome Gospod reče: danas ćeš biti sa mnom u Raju (Lk. 23, 41-43). I tako Gospod darova Raj onome, koji Njega u detinjstvu poštedi.

SOZERCANJE
Da sozercavam čistotu Presvete Bogorodice i to:
1. neporočnu čistotu tela njenog, bestrasnog i ispoštenog,
2. neporočnu čistotu srca njenog, u kome se ne nastani nikad grešna želja,
3. neporočnu čistotu uma njenog, u kome se nikad ne nastani grešna pomisao.

BESEDA
o Presvetoj Djevi Bogorodici
A Marija reče: evo sluškinje Gospodnje. (Lk. 1, 38)
Vaistinu, braćo, evo istinske sluškinje Gospodnje! Je li sluškinja ona koja je svoju volju zamenila potpuno voljom gospodara svoga, onda je Presveta Djeva prva među svima sluškinjama Gospodnjim. Je li sluškinja ona koja s napregnutom i svecelom pažnjom gleda gospodara svoga, onda je Presveta Djeva opet prva među sluškinjama Gospodnjim. Ili je sluškinja ona koja krotko i ćutljivo podnosi sve uvrede i tegobe očekujući samo nagradu od gospodara svoga, onda je opet Presveta Djeva prva i najprevashodnija od svih, sluškinja Gospodnjih. Njoj nije stalo bilo do toga da ugodi svetu, nego Bogu; niti joj je stalo bilo da se opravda pred svetom, nego samo pred Bogom. Sama poslušnost, sama pažljivost, sama krotost. Presveta Djeva je s pravom mogla reći angelu Božijem: evo sluškinje Gospodnje! Najveće savršenstvo i najveća čast, koju može žena dostići na zemlji, jeste da bude sluškinja Gospodnja. To savršenstvo i tu čast Eva je u Raju bez truda izgubila, a to savršenstvo i tu čast Djeva Marija je s trudom van Raja zadobila.
Molitvama Presvete Djeve Bogorodice, Gospode Isuse, pomiluj nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
8. januara 2017.