NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

24. april po julijanskom kalendaru

7. maja

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sv. muč. Sava Stratilat. U vreme cara Avrelijana življaše ovaj slavni Sava u Rimu, i imaše vojvodski čin. Poreklom beše od Gotskog plemena. Posećivaše često hrišćane po tamnicama i pomagaše ih svojim imanjem. Zbog velike čistote i posta dade mu se od Boga vlast nad duhovima nečistim. Kada bi optužen kao hrišćanin, on smelo stade pred cara, baci preda nj svoj vojnički pojas, i javno ispovedi Hrista Gospoda. Bi mučen raznim mukama, šiban, gvožđem strugan, svećama opaljivan. No on ne podleže tim smrtonosnim mukama, no javi se živ i zdrav. Njegovi drugovi, vojnici, videći očigledno da Bog pomaže Savi, primiše veru Hristovu. Njih 70 na broju odmah biše po naredbi carevoj posečeni. Svetom Savi javi se u tamnici sam Hristos Gospod u velikoj svetlosti i krepljaše mučenika Svoga. Potom Sava bi osuđen na smrt potopljenjem u vodu. I bačen bi u reku duboku, gde predade dušu Bogu, 272. god. I duša mu ode ka Gospodu, kome je veran ostao u mukama mnogim.

2. Prep. Jelisaveta. U ranoj mladosti stupi u monaštvo u manastiru sv. Kozme i Damjana u Carigradu, i primi na sebe težak podvig radi Hrista Boga i radi duše svoje. Sebe je smatrala nevestom Hristovom, i ovaj svet kao i nepostojeći. Od njene velike ljubavi prema Bogu proisticaše i njeno veliko milosrđe prema ljudima, naročito prema bolnim i stradalnim. Darom, koji joj Bog dade, isceljivaše ona razne bolesti i razne muke na ljudima. Na njenim noćnim molitvama viđali su je svu obasjanu svetlošću nebeskom. A po smrti i mošti joj behu celebne, te se na njenom grobu kroz vekove sticaše mnoštvo bolnika i stradalnika. Upokojila se mirno i prešla u večnu radost Gospoda svoga 540. god.

3. Sv. muč. Evsevije, Neon, Leontije i Longin. Ova četvorica behu vojnički drugovi sv. Đorđa. Videći hrabro trpljenje i čudesa sv. Đorđa, ovi divni vojnici postaše hrišćani, zbog čega biše posečeni.

4. Sv. muč. Pasikrat i Valentin. Kada sudija nagovaraše Pasikrata da prinese žrtvu idolima, a tako isto i brata mučenikova Papijana, koji beše otpao od Hrista zbog straha od mučenja, tada Pasikrat metnu ruku svoju u oganj i viknu: „telo je smrtno i ognjem sagoreva, no duša je besmrtna i ne oseća vidljive muke!“ Majka ga pak mnogo podržavaše i hrabraše da istraje do kraja. Bi posečen s Valentinom; i oba se preseliše u carstvo Hristovo, oko 228. god.

5. Prep. Toma Jurodivi. Kad god po poslu manastirskom beše u gradu Antiohiji, ovaj Toma se pravljaše lud Hrista radi. Neki Anastasije ne hte mu dati traženu milostinju za manastir nego mu udari šamar. Tada Toma proreče: „od sada niti ću ja što primiti od Anastasija, niti će mi Anastasije moći što dati!“ Posle jednog dana umre Anastasije, a i Toma pri povratku za manastir izdahnu. I tako se zbi proročanstvo ovog svetog čoveka. Prestavi se sv. Toma u Dafni kod Antiohije, u vreme patrijarha Domina (546-560 g.).

6. Sv. novomuč. Luka i Nikola. Divni mladić Luka, krojač po zanatu, postrada za Hrista 1564. god., a Nikola 1776. god.


Sveti Toma lud se pravi
Radi Hrista Spasa svoga,
A u srcu Boga slavi,
Tvorca sveta Jedinoga.
U srcu mu Božje ime,
– Pomiluj me blagi Bože!
Svoju dušu hrani time:
– Pomiluj me blagi Bože,
Ne brine se Toma sveti
Šta će svijet o njem’ reći,
Nek svet viče, neka preti,
Pravi Sud će Bog izreći.
Ko je svetu ugađao
Pred Bogom se naš’o lažan,
A Toma se nasmejao
Svetu što se pravi važan.
O ti senko povrh voda,
Što se tako važna praviš?
Sva je stvarnost u Gospoda.
Kad za ništa smatraš sebe,
Tim ćeš Njega da proslaviš.

RASUĐIVANJE
Preporučujući hrišćanima da dolaze u hram na molitvu Zlatoust veli: „ako neko donese potčinjenim građanima carsku ili kneževsku gramatu, građani ne ispituju život donosioca, da li je on bogat ili siromašan, ili pravedan ili grešan, no svi pažljivo slušaše ono što on čita. Ako li neko nije čuo, pita onoga ko je čuo. Pa kad toliko strahopoštovanje imate od zemaljskoga cara, kako li tek treba da slušate nas (sveštenike) ovde gde Tvorac nebesnih sila govori kroz nas grešne?“ I zaista, što je Sv. Pismo drugo nego Gramata Cara nebesnoga! Kako da nas ne interesuje svaki dan i svaki čas ta jedinstvena i spasonosna Gramata, kad nas interesuju i najmanje naredbe najmanjih vlasti u državi? Sv. Antonije rekao je: „sve što radiš, imaj za to opravdanje u Sv. Pismu.“ No kako ćeš imati opravdanje u Sv. Pismu, ako ne znaš Sv. Pismo?

SOZERCANJE
Da sozercavam vaskrslog Gospoda Isusa i to:
1. kako Njegovo vaskrsenje odgoni od nas svaku smućenost, turobnost i pečal.
2. kako Njegovo vaskresenje unosi u duše ljudske vedrinu, hrabrost i dobru volju.

BESEDA
o ništavilu svega u sravnjenju sa Hristom
Držim sve da su trice,
samo da Hrista dobijem. (Filib. 3, 8)
Apostol koji ovo piše imao je svetsku učenost, imao je bogatstvo i prijatelje, imao je mladost i zdravlje, imao je sve izglede na svetske uspehe u svome narodu. No on kaže: sve ostavih! Radi Hrista Isusa Gospoda svojega sve ostavi. Pred svetskim mudracima postade kao budala, pred bogatašima kao prosjak, pred prijateljima kao neprijatelj; mladost i zdravlje iznuri dragovoljnim mukama i stradanjima; sve izglede na svetske uspehe zatvori sam sebi jednim potezom. I zašto sve ovo učini ti, o sveti apostole Pavle? Zato što držim sve da su trice, samo da Hrista dobijem.
Pa da li se, braćo, prevari apostol Pavle ostavivši sve kao trice, i da li dobi nešto više dobivši Hrista? Dvadeset stoleća svedoče, da se apostol ne prevari, i da dobivši Hrista dobi nesravnjivo i više i bolje od onoga što ostavi i žrtvova. Dobi mudrost iznad svake svetske učenosti, i bogatstvo netruležno i nepropadljivo; i prijatelje u licu nelažnih angela Božjih; i besmrtnu mladost bez bolesti i starenja; i uspeh božanski, koji traje bez promene u životu večnom. Sve ovo on dobi dobivši Hrista. I sve ovo on dobi ostavivši sve što svet daje ljubimcima svojim.
Zaista, braćo, bolji je Hristos od sveta; i nema reči kojima bi se opisala Njegova nadmoćnost nad svetom. Svet svoje ljubimce obmanjuje, a Hristos Svoje ljubimce istinski nagrađuje. Jer svet daje malo a uzima sve; daje trulež a uzima život. Hristos pak traži malo a daje sve; traži da odbacimo trulež a daje život večni. Hristos je, braćo, naš jedini istinski prijatelj.
O vaskrsli Gospode Hriste, pomozi nam odreći se trica, odreći se truleži, i daruj nam život večni. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
7. maja