NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

19. jun po julijanskom kalendaru

2. jula 2016.

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sveti apostol Juda. Jedan od Dvanaestorice. Sin Josifov i Salomin, a brat Jakova, brata Gospodnjeg. Sa Salomom, ćerkom Angeja, sina Varahina Zaharijana, imađaše Josif drvodelja četiri sina: Jakova, Josiju, Simona i Judu. Ovaj Juda naziva se ponekad Juda Jakovljev, po znamenitijem od sebe bratu svome Jakovu. Svoju poslanicu sveti Juda počinje ovako: „Juda sluga Isusa Hrista, brat Jakovljev“ (Jd 1, 1). I ako se i on mogaše nazvati bratom Gospodnjim koliko i Jakov, on to ne činjaše iz smirenja i stida, jer u početku on ne verovaše Hristu Gospodu; i kada starac Josif pred smrt htede i Isusu dati deo imanja kao i ostaloj deci svojoj, svi se tome usprotiviše pa i Juda, samo Jakov dragovoljno odeli deo od svoga dela i nameni ga Isusu. Još se Juda naziva Levijem i Tadejem. Ima još jedan Tadej, od Sedamdesetorice apostola (v. 21. avgust), no ovaj Tadej, ili Juda, bio je jedan od velikih apostola. Propovedao je Jevanđelje po Judeji, Samariji, Galileji, Idumeji, Siriji, Arabiji, Mesopotamiji i Jermeniji. U Edesi, gradu Avgarovom, dopunio je propoved onoga drugoga Tadeja. Kada propovedaše u predelima oko Ararata, bi uhvaćen od neznabožaca, raspet na krst i strelama ubijen, da večno caruje u carstvu Hristovom.

2. Prepodobni Pajsije Veliki. Misirac po rođenju i jeziku. Po jednom viđenju u snu majka ga zavetova Bogu na službu. Kao mladić dođe prepodobni Pambu, i ovaj ga primi za učenika i za saučenika prepodobnog Jovanu Kolovu, koji i opisa žitije Pajsijevo. Na radost svom duhovnom ocu Pajsije prilagaše trud k trudu, i podvig k podvigu. Više puta javljao mu se prorok Jeremija, koga je on naročito voleo i češće čitao; javljali su mu se češće i angeli Božji, pa i sam Gospod Hristos. „Mir tebi, vozljubljeni ugodniče moj!“ rekao mu je Gospod Hristos. Po velikoj blagodati od Boga Pajsije je imao naročiti dar uzdržavanja od jela. Često nije okušao hleb po petnaest dana, još češće po nedelju dana, a jednom je, po svedodžbi Jovana Kolova, sedamdeset dana proživeo ne okusivši ništa. Imao je veliku borbu sa duhovima zlobe, koji su mu se javljali ponekad onakvi kakvi i jesu a ponekad u vidu angela svetlih. No blagodatni sluga Božji nije se dao nikad obmanuti i prelestiti. Bio je prozorljivac i čudotvorac znamenit po svemu Misiru. Preselio se u večnost 400. godine. Prepodobni Isidor Pelusiot preneo njegove mošti u svoju obitelj, i česno ih sahranio.

3. Sveti mučenik Zosim. Vojnik rimski u vreme cara Trajana. Hrabro ispovedao svoju veru u Hrista Gospoda, zbog čega je pretrpeo ljute muke. Usred muka čuo glas s neba: „Mužaj se, Zosime, i krsti se. Ja sam s tobom!“ Angeli Božji javljali mu se u tamnici. Posle mnogih mučenja sekirom posečen 116. godine.

4. Prepodobni Jovan otšelnik. Podvizavao se u VI veku blizu Jerusalima. Podvigom dostigao visoki stupanj čistote i sile, tako da mu se zverovi pokoravahu. U dubokoj starosti upokoji se u Gospodu 586. godine.


Pajsije veliki od mladih nokata
Za sobom zatvori od svih želja vrata.
Duh dizaše k Bogu, toj jedinoj želji,
Ko i svi veliki drevni svetitelji.
Pitahu monasi divnoga Pajsija:
Koja dobrodetelj većma Bogu prija?
Ona što se krije! – reče im Pajsije.
A koja se javlja Bogu mila nije.
Kad Pajsije Boga životom proslavi
Proslavljeni Gospod Hristos mu se javi:
– Mir ti, ugodniče, šta želiš, reci mi,
Po želji biće ti, poprosi i primi!
Kada ove reči od Gospoda začu.
Pajsije ko dete predade se plaču.
– O Gospode blagi, čovek sam pregrešan,
I zbog greha mnogih mnogo neutešan.
Po Tvojoj milosti grehe mi oprosti
Sve što zgreših, Bože, od rane mladosti,
I silu mi daruj za buduće vreme
Da od novih greha ne tovarim breme.
Da do konca svoga volju Tvoju tvorim
Ljubavlju sve većom spram Tebe da gorim.
Ispuni mu Gospod ovu mudru želju
I blagoslov dade Svome svetitelju.

RASUĐIVANJE
Upitaše jednom inoci Pajsija Velikog „Reci nam, oče, reč o spasenju, i kako treba da živimo po Bogu?“ A starac im odgovori: „Idite, pa držite zapovesti Božje i čuvajte predanja Otaca.“ Predanje Otaca to je iskustvo svetitelja u oblasti duhovnoj, iskustvo ogromno od blizu dve hiljade godina, iskustvo mnogih stotina i hiljada svetih ljudi i žena. Kakvo prebogato stovarište mudrosti! Kakva nepregledna hrpa dokaza svake istine Svetoga Pisma! I sve to blago, svu tu mudrost. sve te dokaze. sav taj opit protestanti su odbacili! O bezumlja neiskazanog! O prosjačke siromaštine!

SOZERCANJE
Da sozercavam čudesno isceljenje dva slepca (Mat. 20, 30) i to:
1. kako dva slepca vapijahu ka Gospodu: pomiluj nas, Gospode, sine Davidov,
2. kako se milostivi Gospod dohvati očiju njihovih, i oni progledaše.
3. kako sam i ja grehom zaslepljen; i kako i ja mogu progledati ako zavapijem Gospodu da me se dohvati.

BESEDA
o osveti i Osvetniku
Ne govori: vratiću zlo. Čekaj Gospoda, sačuvaće te. (Priče Sol. 20, 22) Ne sveti se; ne vraćaj zlo za zlo. Dosta je zla od suseda tvoga; ako mu ti vratiš zlo za zlo, udvostručićeš zlo u svetu; ako li mu ne vratiš, on još može pokajanjem sagoreti svoje zlo; i tako ćeš ti trpljenjem i praštanjem smanjiti zlo u svetu.
Ne sveti se; ne vraćaj zlo za zlo; čekaj Gospoda, On vidi i pamti, i u svoje vreme uznaćeš i ti i tvoj zlotvor, da Gospod vidi i pamti. Pitaš se: šta sam učinio time, što nisam vratio zlo za zlo? Učinio si najmudrije delo što si mogao učiniti u danom slučaju, naime: ustupio si svoju borbu Jačem od sebe, i Jači će se pobedonosno boriti za tebe. Ako stupiš u borbu sa zlotvorom, možeš biti pobeđen. No Bog ne može biti pobeđen. Ustupi, dakle, svoju borbu Pobedonosnom i Nepobedivom, pa strpljivo čekaj.
Nauči se od malog deteta: kada dete malo bude napadnuto od nekog u prisustvu svoga roditelja, ono ne vraća napad napadom nega gleda u roditelja i plače. Ono zna, da će ga roditelj zaštititi. Kako ti da ne znaš ono šta malo dete zna? Tvoj nebeski Roditelj je neprestano kraj tebe. Zato: ne sveti se; ne vraćaj zlo za zlo; nego gledaj u Roditelja i plači. Samo tako osiguraćeš pobedu sebi u sukobu sa zlim ljudima.
O Gospode Svesilni, koji si rekao: Moja je osveta, zaštiti nas svemoćnom rukom Tvojom od nepravednika, i uzdrži nas od osveta. Usavetuj nas Duhom Tvojim Svetim, da je veće junaštvo otrpeti nego osvetiti se. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
2. jula 2016.