NASLOVNA »

Loading Prolog

« Ceo Prolog

  • Ovaj Prolog je prošao.

15. jun po julijanskom kalendaru

28. juna 2016.

|Ponavljajući Prolog (See all)
Yearly on the same date

1. Sveti prorok Amos. Rođen u selu Tekuji blizu Vitlejema. Prost poreklom i životom, Amos je bio čuvar svinja bogataša jerusalimskih. No Bog koji ne gleda ko je ko po spoljašnjosti nego po čistoti srca, i koji je i Mojseja i Davida uzeo od ovaca i postavio ih za vođe naroda, izabrao je ovoga Amosa za svog proroka. On je izobličavao cara Oziju i njegove žrečeve za idolopoklonstvo, i odvraćao je narod od klanjanja zlatnim junicama u Vetilju učeći ga da se klanja Bogu jedinome i živome. Kad ga je glavni žrec Amasija gonio, on prorekne, da će Asirci pokoriti Izrailj, da će poseći cara i sinove Amasijine, i da će Amasijinu ženu na oči njegove vojnici asirski bludom oskvrniti zato što je i Amasija zaveo narod na bluđenje s idolima. Sve se ovo potom i zbilo. Sin žrečev udari proroka štapom po čelu tako silno, da on padne. Jedva živ bude donesen u svoje selo Tekuju, gde ispusti svoju svetu dušu. Živeo je u VIII veku pre Hrista. (Videti Stari Zavet, Knjiga proroka Amosa.)

2. Sveti mučenici Vit, Modest i Kriskentija. Sveti Vit rođen je u Siciliji, od slavnih no nevernih roditelja. Modest mu je bio učitelj a Kriskentija dadilja. Sveti Vit rano se krstio i već u dvanaestoj godini pošao na podvig veliki. Angeli mu se javljali, i rukovodili ga i krepili u podvigu, a i sam on bio je svetao i krasan kao angel Božji. Sudiji, koji ga je tukao, osuši se ruka, i on mu molitvom ruku isceli. Otac mu oslepi videći u njegovoj sobi dvanaest svetih angela „kojima oči behu kao zvezde, a lica kao munje“. No Vit mu molitvom povrati vid. Kada ga otac htede ubiti, angel mu se javi i prevede ga, zajedno sa Modestom i Kriskentijom u Likaniju, na obalu reke Silar. I tu sveti Vit pokaza mnoga čudesa nad bolnim i sumašedšim. Na poziv cara Dioklecijana ode u Rim gde izgna zlog duha iz sina careva, za što ga car ne nagradi nego, naprotiv, ljuto namuči, jer se ne hte pokloniti glupim idolima. No od svih muka izbavi ga Gospod i Svojom nevidljivom rukom prenese ponovo u Lukaniju, gde se i on i Modest i Kriskentija predstaviše Gospodu. Mošti svetog Vita nalaze se u Pragu.

3. Prepodobni mučenik Dula. Živeo svetim životom u jednom manastiru u Misiru. Neki njegov sabrat iz zavisti okleveta ga za svetotatstvo, krađu crkvenih stvari. Nevinom Duli svuku rasu i predadu ga knezu na osudu. Knez naredi te ga šibahu, i htede mu ruke odseći, shodno zakonu za takva nedela, no u tom se onaj sabrat raskaje i objavi nevinost Dulinu. Povraćen u manastir posle dvadeset godina izgnanja i uniženja, on trećeg dana upokoji se u Gospodu. Telo njegovo čudesno iščezne.

4. Sveti mučenik Lazar, knez srpski. Jedan od velikaša srpskih, koji su vladali carstvom srpskim posle cara Dušana. Po smrti cara Uroša Lazar bi krunisan od patrijarha Jefrema za cara srpskog. Slao izaslanstvo u Carigrad, sa monahom Isaijom da moli da se skine anatema sa naroda srpskog. Borio se protiv sile turske u nekoliko mahova. Najzad sukobi se na Kosovu polju 1389. godine 15. juna sa turskim carem Amuratom, gde bude posečen. Telo mu preneto i sahranjeno u njegovoj zadužbini Ravanici kod Ćuprije, a docnije preneto odatle u Ravanicu Sremsku, odakle je za vreme Drugog svetskog rata (1942. godine.) preneto u Beograd i položeno u Sabornu crkvu, gde i danas netljeno počiva i pruža utehe i iscelenje svima onima koji mu se molitvom obraćaju. Obnovio Hilandar i Gornjak; podigao Ravanicu i Lazaricu; bio ktitorom manastira ruskog Pantelejmona kao i mnogih drugih crkava i manastira. (Sada njegove svete mošti počivaju u manastiru Ravanici).

5. Sveti Jefrem, patrijarh srpski. Kao sin jednoga sveštenika odmalena težio za duhovnim i podvižničkim životom. Odbegao u Svetu Goru, kada su roditelji hteli da ga žene. Docnije se vratio i podvizavao se u Ibarskoj klisuri i Dečanima. Kada nasta mnogonačelije i borba o prvenstvo u državi, pa nažalost i u crkvi, Sabor izabra Jefrema za patrijarha na mesto upokojenog Save 1375. godine. Kada mu je saopšten izbor, on se gorko zaplakao, no nije se mogao otkazati. On je venčao kneza Lazara za cara 1382. godine, otkazao se prestola i predao ga Spiridonu, a on se opet povukao u pustinju; no po smrti Spiridonovoj, 1388. godine, umoli ga car Lazar te se ponovo primi dužnosti. Upravljao Srpskom crkvom u teško vreme Kosovske propasti i docnije do 1400. godine, kada skonča, u osamdeset osmoj godini svoga života, i preseli se ka Gospodu, koga je ljubio. Mošti mu počivaju u manastiru u Peći.

6. Blaženi Avgustin, episkop iponski. Blagodareći savetima, suzama i molitvama majke mu Monike obraćen iz neznaboštva u Hrišćanstvo. Veliki učitelj crkve i uticajan pisac, s izvesnim neodobrenim krajnostima u učenju. Trideset pet godina proslavljao Gospoda kao episkop iponski, i svega na zemlji poživeo sedamdeset šest godina (354-430).


Vit prekrasni, pun nebesnoga meda,
Pred nevernim Hrista ispoveda,
A ruga se mrtvim idolima
I idolskim mračnim žrečevima.
Hrista slavi ko silu Božju,
Pravdi uči oca i sudiju,
Al’ oba se na njeg opolčiše,
Malom Vitu muke pripremiše.
No Bog čuva Svoje mučenike
I proslavlja Svoje slavljenike.
Vit trebaše i caru u oči
Da Gospoda Hrista posvedoči,
I u Rimu da postrada javno.
Da mu ime bude više slavno.
Malog Vita angeli držahu.
Malog Vita angeli vođahu,
I dušu mu angeli uzeše
U Raj zeše, Bogu je podneše.

RASUĐIVANJE
Nije lako uvek pobediti u sebi duh sujetljivosti i kičenja: u tome su uspevali samo veliki duhovnici sa velikom Božjom blagodaću na prvom mestu, sa neprekidnim straženjem nad dušom svojom i sa vrlo finim duhovnim opažanjima i razlikovanjima. Avva Nisteroj hodio jednom putem sa svojim sabratom. Najedanput spaze na putu zmiju. Sabrat brzo pobegne u stranu, a za njim pobegne i veliki Nisteroj. ,,3ar se i ti bojiš, oče?“ upita monah Nisteroja. Odgovori ovaj starac: „He, sinko, ne bojim se, no morao sam pobeći – inače ne bih pobegao od duha sujetljivosti. To jest: da sam ja ostao na mestu, ti bi se meni divio, a ja bih se od toga sujetio!“

SOZERCANJE
Da sozercavam čudesno isceljenje mnogih bolesnika (Matej 14, 36) i to:
1. kako se mnogi bolesnici samo dotakoše skuta haljine Gospodnje, i ozdraviše,
2. kako i duša moja može ozdraviti, ako se ja dotaknem tela i krvi Njegove, kao telesne haljine Božanstva Njegovog.

BESEDA
o siromahu i njegovom Stvoritelju
Ko se ruga siromahu, sramoti stvoritelja njegova. (Priče Sol. 17, 5)
Ako si bogat, čime si bogat ako ne imanjem Božjim? Stvari, koje čine tvoje bogatstvo, čije su ako ne Božje? Ako se, dakle, gordiš onim što imaš, gordiš se tuđom imovinom, gordiš se Božjom pozajmicom. Što se onda rugaš siromahu, koji ima u rukama manje tuđe imovine? Što mu se rugaš, ako je on uzeo na zajam od Boga manje nego ti? Ako je manje uzeo, manje i duguje; a ti koji si više uzeo, više i duguješ. Ne samo što ne treba da se rugaš siromahu, nego treba da mu se diviš. Gle, on vodi borbu na megdanu ovoga sveta sa mnogo manje sredstava od tebe. Obojica ste vojnici, samo što ti vojuješ kao vojnik izobilno snabdeven sa svim potrebama, a on vojuje go i gladan. Ako obojica podlegnete i predate se neprijatelju, on će biti lakše suđen od tebe; ako li pak obojica pobedite, on će primiti veću nagradu od tebe. i njegova će se pobeda više slaviti od tvoje.
Ko se ruga nagom i gladnom vojniku, ruga se caru njegovom. Ko se ruga siromahu, sramoti stvoritelja njegova. Ako znaš, da je siromahov stvoritelj i tvoj stvoritelj jedan i isti, ti mu se nećeš rugati. Ako znaš, da i siromah stoji u istom borbenom redu u kom i ti, ti ćeš ga ogrnuti i nahraniti i približiti ga k sebi.
O Gospode Svedržitelju, neizmerna je mudrost Tvoja u ekonomiji stvaranja. Obasjaj nas Duhom Tvojim Svetim, da se divimo toj ekonomiji, i da sa strahopoštovanjem i ljubavlju gledamo na sva stvorenja Tvoja, gledajući ih kroz Tebe. Tebi slava i hvala vavek. Amin.

Pogledajte i Žitije Svetih za današnji dan.

Details

Date:
28. juna 2016.