NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Kako pravilno nastaviti služenje Prvog časa u produžetku Čina jutrenje?

 

PITANJE: U nekim manastirima i crkvama, na kraju svakodnevne jutrenje, posle „Utverdi, Bože“, sveštenici govore: „Presvjataja Bogorodice spasi nas“, i tek što se očita „Čestnjejšuju…“ počinje Prvi čas. Vele da ne treba izostavljati ovu pesmu Cv. Bogorodici, jer se na kraju Prvog časa, po „Hriste, svjete istinij“ i „Vozbranoj vojevodje“, odmah govori „Slava Tebje Hriste Bože…“ i otpust.

U drugim se crkvama tako ne postupa, nego odmah po „Utverdi, Bože…“ počinje Prvi čas. Da li je ovo bolje?

 

ODGOVOR: Bolje je. Ostavićemo na stranu to što se uzglas „Presvjataja Bogorodice spasi nas“ i na kraju nedeljne i praznične jutrenje javlja tek u XVII v.[1] i što se ni danas ne nalazi u grčkim Ieratikonima i Orologionima, nego se po „Utverdi, Bože“ i tada govori odmah „Slava Tebje Hriste Bože“.[2] Nego ćemo uzeti samo činjenicu da se u crkvenoslovenskim štampanim Tipicima na kraju svakodnevne jutrenje veli: „I lik: Utverdi Bože: Taže čas pervij“.[3] U Psaltiru s posledovanjem veli se, na kraju jutrenje, takođe jasno: „Treba da se zna: kad nema Velikog slavoslovlja, ne biva otpust jutrenje, nego odmah po uzglasu i po „Utverdi, Bože“, „Pridite poklonimsja“, triput i čas prvi“. Slično objašnjenje nalazimo i u Nikolajevićevom Tipiku.[4] U objašnjenju iza jutrenje Služebnika Petra Mogile veli se ovako: „Premudrost: Sij blagosloven i preproslavljen Hristos Bog naš. I abije pervij čas. I otpust“.[5] U docnijim izdanjima Služebnika, iza vozglasa „Sij blagosloven…“ navodi se i molitva „Utverdi, Bože“. Ali se ona tu obično ne navodi cela, nego se iza početnih reči veli: „i pročaja. I čtec glagoljet čas pervij“.

Ni kod liturgičkih pisaca ne nalazimo na tom mestu svakodnevni jutrenji uzglas „Presvjataja Bogorodice spasi nas“. Prof. Mirković, opisujući ovaj čin, na kraju veli: „Ako se posle dnevnog jutrenja vrši Prvi čas, onda se na jutrenju ne govori otpust, nego odmah posle „Utverdi, Bože“ (bez otpusta) dolazi služba Prvog časa“.[6] Isto ovako veli i S. Bulgakov: „Na kraju one jutrenje, na kojoj je određeno svakodnevno slavoslovlje, ne biva otpust, nego neposredno posle „Utverdi, Bože“ sledi služba Prvog časa“.[7]

Jedino ep. Melentije u svom Pravilniku, na jutrenji s Malim slavoslovljem, iza „Utverdi, Bože“, veli: „Sveštenik, okrenuvši se prestonoj ikoni Bogomatere, govori „Presvjataja Bogorodice spasi nas“. Čtec: „Čestnjejšuju heruvim…“. Sveštenik poklonivši se ide na južne dveri u oltar. Čtec čita Prvi čas…“.[8] Smatram da on ovo nije mogao naći nigde napismeno, nego da je video da tako čine neki sveštenici u Rusiji. A oni su to uzeli verovatno preširoko shvatajući izraz „i pročaja“ iza početnih reči „Utverdi, Bože“ na kraju jutrenje u Služebnicima.

Pored gore iznetog, ukazaćemo još na tu okolnost da se pred otpustom, koji po pravilu na jutrenji s Malim slavoslovljem biva ne na kraju Čina jutrenje, nego tek na kraju Prvog časa, ne izostavlja „Čestnjejšuju“, nego se govori „Iže na vsjakoje vremja“. Tako i ovaj razlog otpada, te je, kao što rekosmo na početku, pravilnije ne uzimati „Čestnjejšuju“ dvaput, tj. iza „Utverdi, Bože“ i iza „Iže na vsjakoje vremja“, nego samo jedanput, tj. posle ove druge molitve.

 

Glasnik, novembar 1977.

 

NAPOMENE:


[1] V. Iljin, Vsenoščnoje bdenije, Pariz, bez godine izdanja, str. 203.

[2] Ieratikon, izd. Apostoliki Diakonia, Atina 1971, 53; Orologion to mega, istog izdanja, Atina 1974, 86, i izdanja Venecija 1845, 75.

[3] Moskva 1877, gl. 9, l. 16.

[4] Psaltir s posledovanjem, l. 187b; Nikolajević, VelikiTipik, Beograd 1971, 25.

[5] Kijevopečarska Lavra, 1639, str. 155.

[6] Liturgika II, 1, Beograd 1966, 28.

[7] Nastoljnaja knjiga, Harkov 1900, 788.

[8] Beograd 1904, 50, 51.

 

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *