NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Kako pevati IX pesmu kanona na Vaskrs?

 

PITANJE: Kako treba pevati devetu pesmu kanona na Vaskrs?

 

ODGOVOR: Posle dva prva pripeva devete pesme vaskršnjeg kanona: „Veličit duša moja voskresšago tridnevno iz groba Hrista žiznodavca“, i „Veličit duša moja voljeju stradavša…“ u Pentikostaru jasno stoji da treba uzeti irmos „Svjetisja, svjetisja“. Pitanje se, dakle, odnosi na treći i četvrti pripev: „Hristos novaja Pasha…“, i „Angel vopijaše“, pošto se iza njih navodi samo ovo: „i stih“, a takođe i na ostalih osam pripeva, jer se ispred njih veli: „I pročih osam pripjevov pripjevajut po jedinoždi ko stihom“. Nedoumica nastaje otud što nije jasno šta se tu podrazumeva pod rečju „stih“. Svakako da ta reč označava pesmu koja treba da se uzima uz navedene pripeve, kao što se uz prva dva uzima irmos. Koja je to pesma?

Po pravilu za devetu pesmu na Božić i Bogojavljenje, posle prvog pripeva, uz koji se uzima irmos, kazuje se jasno: „Pročih šest pripjevov pripjevajem na kijždo tropar po jedinoždi“.[1] Biće, dakle, da se i na Vaskrs ovi pripevi uzimaju uz dva tropara njegove devete pesme: „O božestvenago…“, i „O Pasha velija…“. Na takav zaključak upućuje nas i deveta pesma kanona na Krstovdan (14 sept.), gde se kaže da se uz pripev: „Veličaj duše moja prečestnij krest Gospodenj“, peva irmos, (što ponavlja i druga strana) pa se onda dodaje: „I k pročim šest stiham tojže pripjev pojem“. Iza drugog pripeva: „Veličaj duše moja životvorjaščago kresta Gospodnja vozdviženije“, uzima se drugi irmos: „Snjediju dreva…“ (što ponavlja i drugi lik), pa onda: „Tropari že šest s simže pripjevom“. Dakle, ovde „tropari šest“ stoji umesto gornjeg „stiham šest“, što znači da se tu pod rečju stihovi podrazumevaju tropari iste devete pesme kanona. Zato i na vaskršnjem kanonu, bez sumnje, reč stih stoji umesto reč tropar. Da je to zaista tako potvrđuje nam knjižica „Posljedovanije vo svjatuju i velikuju nedjelju Pashi“ (Kijev 1900.), gde je izložena pashalna služba u potpunosti, sa svima propisanim ponavljanjima. Iza prva dva pripeva navodi se tu irmos „Svjetisja, svjetisja“ kao i u Pentikostaru, ali u celini. Iza trećeg pripeva: „Hristos novaja Pasha…“ naveden je ceo tropar „O božestvenago“. Taj isti tropar navodi se i iza tri dalja pripeva. Iza sedmog pripeva: „Angel oblistajaj…“ naveden je drugi tropar „O Pasha velija…“, a tako isto iza ostalih pripeva do kraja.

U potpunosti, dakle, devetu pesmu vaskršnjeg kanona treba uzeti ovako: Prvi lik (desna pevnica) uzima prvi pripev i irmos, i taj pripev i irmos ponovi levi lik. Onda desni uzima drugi pripev i irmos, što ponovi levi. Treći pripev uzima desna pevnica uz tropar „O božestvenago“, uz ponavljanje leve, a isti tropar dolazi uz četvrti pripev („Angel vopijaše“), što takođe ponavlja leva. Peti pripev („Vozbudil jesi…“) uzima desna pevnica s istim troparem, ali leva pevnica više ne ponavlja, nego uzima šesti pripev („Magdalina Marija…“) uz isti tropar; sedmi pripev („Angel oblistajaj…“) uzima desna s drugim troparem „O Pasha velija…“, osmi pripev, s tim o troparem, uzima leva, i tako naizmence do kraja. Posle toga uzima desna strana prvi pripev i irmos, a leva drugi pripev i irmos, a zatim obe strane zajedno pevaju irmos „Svjetisja, svjetisja“ i, najzad, triput ceo tropar „Hristos voskrese“ prvog glasa. Time se pesma završava.

Može se doći u sumnju s obzirom na pripev „Angel vopijaše blagodatnjej…“ šta uz njega treba uzeti, jer kad se on uzima umesto „Dostojno“ na Liturgiji, dolazi s njim irmos „Svjetisja, svjetisja“, pa se može misliti da uz taj pripev i na devetoj pesmi kanona treba pevati irmos „Svjetisja, svjetisja“. Ali se tu, u kanonu, iza „Angel vopijaše“ jasno veli „i stih“, kao i iza prethodnog pripeva i sledećih. Znači da pri pevanju devete pesme kanona, uz pripev „Angel vopijaše“ dolazi tropar „O božestvenago“, a ne irmos „Svjetisja, svjetisja“ nego se ovaj, uz „Angel vopijaše“ uzima samo na Liturgiji.

 

Glasnik, april 1973.

 

NAPOMENE:


[1] Sličan je propis i za velike Bogorodičine praznike kad se ne uzima Veličit duša: Na Malu Gospođu: „Prežde že irmosa i troparej pripjev sej pojem: Veličaj duše moja preslavnoje roždestvo Božija matere“; na Blagovesti: „I k pročim troparem prazdnika tojže pripjev“; na Veliku Gospođu: „I na kijždo tropar pojut tojže pripjev po jedinoždi“; na Sretenje, posle dva pripeva uz koja se uzima irmos, veli se: „Taže k kojemuždo troparju pripjevajem po četiri pripjevi“.

 

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *