NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Koji se Bogorodičen uzima na stihovnje na večernji i na hvalitnih na jutrenji?

 

PITANJE: Kad je Sveti s Velikim slavoslovljem, a posle Slava npr. stihovnjih stihira na večernji, ili hvalitnih na jutrenji, stoji samo: I ninje Bogorodičen, – koji Bogorodičen treba uzeti?

 

ODGOVOR: U slučaju da nije naveden Bogorodičen iza stihovnjih stihira velike večernje – kao na Svetog Savu 14. januara, ili na Svetog Jefrema Patrijarha 15. juna – Bogorodičen treba uzeti, po glasu Slave, iz Oktoiha sa vaskrsnih stihovnji.

Ako li nije naveden Bogorodičen na hvalitne (kao npr. na Sv. kneza Vladimira ruskog, 15. jula, na Sabor srpskih prosvetitelja 30. avgusta, ili na Svetog Jakova brata Gospodnjeg 23. oktobra), tada je najbolje uzeti Bogorodičen po glasu Slave Bogorodičen naveden na kraju Mineja u subotu ujutro.

Da se taj Bogorodičen obično uzima u ovakvim slučajevima, vidi se iz mnogih službi Svetih sa Velikim slavoslovljem i polijelejem, u kojima je ovaj Bogorodičen već naveden na tom mestu, npr. Glas 8: Vladičice primi…, na Svetog Jovana Evanđelistu 26. sept., Svetog Evanđelistu Luku 18. okt., Svetog Jovana Zlatousta 13. nov., Svetog Simeona Mirotočivog 13. Februara, Sabor Svetih Apostola 30. juna, Svetu majku Angelinu 30. jula; Glas 2: Spasi ot bjed…, na Svetog Judu brata Gospodnjeg 19. juna; Glas 2: Vse upovanije…(Bogorodičen u četvrtak ujutro), na Svetog Jakova Alfejeva 9. okt.; Glas 5: Blažim tja… (Bogorodičen u sredu uveče), na Svetih 40 mučenika u Sevastiji 9. marta i drugi.

Isto tako treba postupati i kad u Srbljaku, po stihirama na litiji, stoji: I ninje Bogorodičen Odigitriji (Na Svete srpske 30. avg.), ili: I ninje Čudotvornoj ikonje (Na Svetog Savu II 8. febr.); ili posle hvalitnih (Na Svetog Joanikija I patrijarha srpskog 3. sept.). Ovi Bogorodični odnose se na službu čudotvornoj ikoni Pećke Božje Matere,[1] koju crkve obično nemaju. U Pećkom manastiru svakako treba uzeti Bogorodičen – upravo stihiru na Slava – sa hvalitnih iz ove službe ikoni Svete Bogorodice Odigitrije (Putevoditeljnice). U drugim pak crkvama, kao što rekosmo, umesto ovog Bogorodična može se uzeti Bogorodičen kao i u navedenim slučajevima, tj. Bogorodičen po glasu Slave s kraja Mineja, uoči subote na večernji (za završetak litijskih stihira), ili u subotu ujutro (za hvalitne).

 

Glasnik, februar 1980.

 

NAPOMENE:


[1] Ovu službu, pod nazivom: „Pravilo molebnoje spasiteljnogo srjetenija prečistomu i čudotvornomu obrazu Matere Božije…“ izdali su Mojsije i Meletije, igumani Pećke patrijaršije, u univerzitetskoj štampariji u Pešti 1812. godine.

 

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *