NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Osnovi pravoslavlja » Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere – Knjiga II

Kropi li se dom vodom osvećenom za krštenje?

 

PITANJE: Da li sveštenik, koji će krstiti dete i osveštati dom roditelja tog deteta, može u Činu sveštanja doma kropiti ga vodom koju je osvetio za krštenje?

 

ODGOVOR: Prema onome što je izneto u članku „Smisao Čina Velikog vodoosvećenja uoči Bogojavljenja…“ mogao bi sveštenik, pošto osveti vodu za krštenje deteta, uzeti od nje potrebnu količinu i upotrebiti za osvećenje doma koje će po tome izvršiti. Ali bi vodu trebalo uzeti ne samo pre krštenja u njoj deteta, nego i pre ulivanja u nju osvećenog ulja.

No pošto su verni u starini uzimali vodu krštenja za osvećenje svoje i svojih domova pre, dok nije postojao poseban čin Velikog i Malog osvećenja, upotreba vode krštenja u tom cilju sada već bi značila skretanje sa crkvenog reda i propisa. Zato je ispravnije i sigurnije, pogotovo da verne ne bismo doveli u nedoumicu i sumnju, osveštati vodicu po činu Malog osvećenja, kao što se za osvećenje doma svagda čini, i njome okropiti dom koji se osvećuje.

Pogotovo se iz gornjeg izlaganja nikako ne bi smeo izvesti zaključak da sveštenik može upotrebljavati bogojavljensku vodicu za krštavanje dece, jer se od V veka ova vodica osveštava radi „onih koji je uzimaju i okušaju“, i „koji se mažu njome“, a ne i da se „pretvori u njoj krštavani, kako bi svukao starog čoveka koji propada u pohotama prevare, a obukao se u novoga, obnovljenog po liku Onog koji ga je stvorio…“. Treba da nam je jasno da je čin Velikog osvećenja vode postao od Čina krštenja, ali da se taj odnos ne može obrnuti, i čin Velikog osvećenja uzeti za čin osvećenja vode krštenja, jer se oni sada razlikuju i po jektenijama i po molitvama! Na ovu razliku, uz zaključak da se bogojavljenska vodica ne može upotrebiti za krštenje, ukazuje i Vasilije Nikolajević.[1]

 

Glasnik, februar 1981.

 

NAPOMENE:


[1] Praktični sveštenik, Novi Sad 1907, I, 119.

 

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *