Да ли у манастир или да се женим

Питање:
Помаже Бог! Ради се о дилеми да ли да идем у манастир или да се женим. Наиме, морам рећи да девојку нисам имао све до пре неколико пола године, али сам је упознао пошто сам годину дана упразњавао молитвено правило па онда својом глупошћу престао. Крстио сам се са 29 година, али сам грешан живот наставио и после крштења, у цркву нисам ишао, нити постио ни прицесцивао се. Цркви сам се вратио после дужег периода побољевања коме лекари нису могли да утврде разлог. После молитава – осетио сам неки мир који сам по престанку молитава изгубио. Иначе девојка са којом сам није била крштена па смо погрешили неколико пута, чак и на сам дан њеног крштења. Био сам код мог свештеника који ме је саветовао да се женим, мада му ову ситуацију нисам детаљно објаснио. Моја основна дилема је да не погрешим – јер девојка није у вери али како ми рече јеан духовник такво моје мишљењње може бити плод моје гордодти. Иначе, девојка је добра вредна и све остало што бих позелети могао. Ако Бог да, посаветујте ме.
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, Искушења кроз која си пролазио нису плод твоје глупости како ти кажеш, него недостатак праве вере. Стичем утисак из твог писма, да си један од оних људи који траже помоћ од Господа само да би остварио своје циљеве, и кад их остваре онда са ђаволом под руку у блуд, грех и све остало што нечастиви нуди. Твој свештеник ти је дао добар савет, али теби треба пре свега добар духовник који ће морати да уложи доста снаге да те исправи са погрешног пута, а то што се двоумиш манастир или женидба? добро размисли јер како си до сад живео нисам сигуран какав ћеш монах бити, дај Боже да грешим. О монаштву погледај у овим линковима већ је писамо неколико пута.
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=4&qa=760
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=8&qa=569
http: //svetosavlje.org/pastir/index.php? did=1&qa=28 Мој ти је савет боље да будеш добар (некакав) верник него лош монах. о. Драган

Comments are closed.