Да ли треба избегавати нека занимања?

Питање:
Помаже Бог, оче! Колико овосветска многобрижност током пословања утиче на побожност? Односно, да ли треба избегавати нека занимања која изискују много времена и бриге око њих, нпр. занимање менаџера. Унапред хвала.
Милоје


Одговор:
Драги Милоје, Нема сумње да одређени послови и занимања изискују више него што враћају. У таквим случајевима обично се изражава материјализам који запоставља светињу и пуноћу овог живота – породицу. Данас породица много страда и мислим да нема човека који је до неког степена не запоставља због темпа живота који је изабрао. Данашња изискивања која улазе у норму живота су огромна а улагања велика. Много се тражи за узврат, чак и душа. Често се улаже породица, црква (црквеност = посећивање служби) , пријатељи – сви ти квалитети који чине један хришћански живот смисленим.
Свакако, треба избегавати послове који немилосрдно траже да се духовни, емотивни и физички квалитети живота запоставе. Треба гледати оно што је нама “једино потребно”, а остало ће се некако придодати. Али то је тежак крст који мора да се добровољно понесе, заједно, цела породица, а то уопште није лако изводљиво.
Са поштовањем, о. Љубо

Comments are closed.