Da li sve ljudske duše pre Hrista odlazile u Ad?

Pitanje:
Hristos Voskrese! ! ! Neka nam bude svima blagosloven praznk. Imam i jedno pitanje: S obzirom da se Hristos spustio u ad i izvukao Adama i Evu i ostale
koji su ga slušali iz ada, da li to znači da su sve ljudske duše pre njega odlazile u ad s obzirom da je tek Hristos pripremio mesto za ljude u Carstvu Nebeskom? Šta je bilo sa Sv.Ilijom? Gde se on uzneo? To su mi male nedoumice.
Zahvalan.
Nenad


Odgovor:
Voistinu Voskrese! Sve ljudske duše odlazile su u ad, jer je čovek bio isteran iz raja. U Gospodnjim rečima da će razbojnik „zaista danas“ da bude sa Njim u raju, mi saznajemo da je on kao pokajani zločinac ušao u njega, čak pre „najvećeg rođenog od žene“ – sv. Preteče Jovana i Krstitelja. Taj razbojnik je svesno i sa aktivnom dušom ušao u raj.
Za Iliju i Enoha ne znamo gde su, ali Sveto Pismo svedoči da su trenutno u telu, i po njemu oni treba da se pojave među ljudima poslednjih dana i budu ubijeni. Kao što je četvorodnevni Lazar i posle svog vaskrsenja morao da zadovolji posledice prvorodnog greha i ponovo umre, isto tako će i ova dva Božja čoveka morati da podlegnu smrti i tako vaskrsnu u dan opšteg vaskrsenja, i po obećanju Božjem da naslede Novo Nebo i Novu zemlju.
Mojsej i Ilija bili su na Tavoru svedoci božanstvene svetlosti i slave koja očekuje čoveka: Mojsej za umrle, a Ilija za žive; a Ilija pre svega za sebe, koji negde u Bogu živi ali i dalje u neproslavljenom telu. Iako je Božjim promislom i blagodaću živ, on još uvek nije proslavljen, i njegovo trenutno stanje, mada je u Bogu, nije savršeno, i da bi bio učesnik Novog neba i Nove zemlje mora da posvedoči za Hrista i tako ispovednički umre, tj. da u Hristu vaskrsne svoje telo za život večni. Po Apostolu Pavlu, mi u Hristu svi umiremo da bismo večno živeli. Dakle, ovaj njegov život „vekovni“ prosto je ništa naspram onog večnog i slave Gospodnje koja nas „usinovljene“ očekuje.
o. Ljubo

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *