NASLOVNA » Vera i Pravoslavlje, PITANJE PASTIRU » Da li se Hristos utelovio u ikoni

Da li se Hristos utelovio u ikoni

Pitanje:
Časni oci, da li je tačno da Pravoslavna Crkva uči da se Bog utelovio u ikoni? Ako jeste, možete li mi nešto više reći o tome, šta to znači? Ovo me pitao jedan subotar, naravno pokušavajući da dokaže da je pravoslavno poštovanje (ili kako oni vole da kažu obožavanje) ikona idolopoklonstvo.
Hvala
Srđan


Odgovor:
Pomaže Bog, Ne to nije tačno a se Hristos utelovio u ikoni. To sada prvi put čujem, i vidi se da tako nešto možete čuti od subotara.
Ikona znači slika. I kada se molimo mi se obraćamo Bogu koji je u našim mislima. Kao kada poljubite sliku deteta vi ne ljubite papir već imate u mislima dete koje je izobraženo na toj slici.
Tako isto i pravoslavni celivaju ikone, i klanjaju se svetiteljima koji su izobraženi na njima, a ne klanjamo se kamenu, dasci, papiru (tj. ne klanjamo se materijalu) na kome se nalaze likovi već imamo u mislima svetitelja ili Boga koji je svuda prisutan.
Moj savet vam je da ne razgovarate sa subotarima, jer oni kada bi imali pravu veru ne bi se zvali subotari nego bi se zvali Pravoslavni.
o. Dejan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *