NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Crkva, ostale vere, pokreti i organizacije » Da li sam pogrešio ako sam celivao katoličko Hristovo raspeće?

Da li sam pogrešio ako sam celivao katoličko Hristovo raspeće?

Pitanje:
Pomaže Bog! Da li sam pogrešio ako sam celivao katoličko (? ) Hristovo raspeće? Na putu do jedne pravoslavne crkve na Vršačkom bregu treba proći jednu drugu crkvicu i Hristovo raspeće (po orijentaciji verovatno katolički ili ko zna) . Pomislio sam se da ne treba tek tako da prođem pored raspeća. Ovo mi se desilo jednom ili dva puta, ne više. Da li ovo treba ispovediti?
Ivan


Odgovor:
Bog pomogao, zašto mislite da je greh ako ste celivali raspetoga Hrista. Svakako da su oni koji su postavili raspeće Hristovo na tvome putu hteli da nas podsete, i kada smo putnici da je Hristos za nas i zbog naših grehova postradao. Pa kada putujete, pazite da i vi nekoga ne povredite, i da i vi nekoga pravednika ne razapnete. A to što su postavili rimo-katolici, ne mislim da je to greh. Nije Hristos samo njihov Bog već i naš. Znate li šta se dogodilo jednom na Kosovu u manastiru Dečani? Došao je neki Albanac u manastir, a naš pravoslavni Srbin ga upita „otkud to da si ti Albanac došao u naš manastir? “ A Albanac će našem Srbinu: Nije to tvoj manastir, to je Božji, i može svako doći u njega. Eto, kao što vidite, vi ste se poklonili Hristu koji je izobražen u raspeću i postavljen na putu. Niste se vi poklonili drvetu, već ste u mislima imali Hrista raspetog. Ako ste tako postupili, ne vidim da je to neki greh. A to što su katolici postavili raspeće, a ne pravoslavni, i to je Božja milost i dar Božji, a ne ljudski, kao što je i dar Božiji da eto Srbin, Stefan Dečanski, veliki svetitelj, sagradi hram Bogu na Kosovu. Pa to nije samo srpsko, već svakog dobronamernog čoveka.
U nadi da će vam ovo pomoći, puno vas pozdravlja o. Dejan, koji vam želi da u zdravlju dočekate svetle dane Vaskrsenja Hristovog.
o. Dejan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *