Да ли постоји правило прилком целивања светиња

Питање:
Помаже Бог.Када за какав празник, улазим у храм и прилазим постољу да цјеливам икону, понекад се ту нађу две иконе, понекад крст и јевањђеље поред иконе.Да ли постоји правило у погледу редоследа којим се цјеливају иконе крст јевањђеље.Питам зато што сам у тим ситуацијама збуњен, и бојим се да својим незнањем не саблазним присутне у храму.Опростите.
Васо


Одговор:
Драги брате Васо, На налоњу на средини храма обично стоји икона Празника или Светога коме је храм посвећен и њу верници целивају при уласку и при изласку из храма. Ако је неки Господњи или Богородичин празник, који има попразништво, икона Празника остаје на налоњу све до оданија, када се уноси у олтар. На васкрсном јутрењу износи свештеник Јеванђеље, после прочитаног одељка који говори о васкрсењу Христовом, и ставља га поред целивајуће иконе. На празник Воздвижења Часног крста (14. 09) , у суботу уочи Недеље крстопоклоне и на Празник појаве Часног крста (01.08) износи се Часни крст и такође ставља поред целивајуће иконе и ту остаје до оданија празника. Међутим, у већем броју цркава Часни крст лежи преко целе године поред целивајуће иконе, увек са десне стране.
А сад, којим редом ће свештеник ставити на налоњ Часни крст, Јеванђеље и поједине иконе? Кад се износи Крст, њега свештеник ставља себи с десне стране налоња, па до њега икону Празника или Светога. Исти је поступак и са Јеванђељем. Ако се за празник износи икона Господња или Богородичина, а храм је посвећен неком Светом, и та икона се ставља на десну страну. Ако је пак Празник Светог, који има бденије, а храм је посвећен такође Светоме, икона Празника ће се ставити лево од Храмовне иконе. Значи, ако се стицајем околности на налоњу нађу две или чак и три иконе, стављају се редом, с десна на лево, икона Господња, па Богородичина и на крају Светог, а ако се нађу заједно Часни крст, Јеванђеље и икона Празника или Светог стављају се истим редом. Овим редом се иконе и целивају, дакле, са десне према левој страни. Срдачан поздрав и свако добро од Господа Твој о. Душан

Comments are closed.