Da li pokušati brak iznova

Pitanje:
POMAŽE BOG.
Skoro 8. god sam razveden mirajanskim brakom ali ali crkveno razrešenje nisam tražio. Pokušao sam par puta ali kada god sam krenuo do Crkve da tražim blagoslov za razrešenje jednistavno se nešto ispreči i ja ne odem. Imam dete od 10 godina devojčicu i jako mi nedostaje pogotovo što moja bivša supruga ne živi baš hrišćanskim životom a sami tim i dete se tako ne vaspitava. Godinama sam imamo loš odnos sa bivšom tek od ove godine to ide dobrim putem uz pomoć sv. Vasilija Ostroskog jer mi je uslišio molitvu pa sam i dete ove godine vodio samnom na Ostrog i od tada sve kreće nekim normalnim tokom čak i supruga se znatno promenila te imamo dobar odnos. Da vas mnogo ne gnjavim, interesuje me da li treba da se borim da ponovo pokušam da krenemo iz početka. Samo se bojim da me moja gordost u nekom trenutku ne prelasti i počnem da se zbog neke sujete a verovatno pretpostavljate na šta mislim, ne napravim još veću glupost i ne povredim svoje dete.
Zbogom. Hristos Voskrese.
N.N


Odgovor:
Dragi brate, Ljubav podnosi žrtve, bez merenja i računanja – ko je više dao i ko je koliko učinio. Što je jača ljubav, to je žrtva sve manje – žrtva, a sve više ispunjenje i sreća. Što je jača gordost i samoljublje, to je žrtva teža i manje podnošljiva, a teret je sve teži. Kada se neko ili nešto voli, ništa nam nije teško. A, kada nema dovoljno ljubavi – sve nam je teško i nezgodno.
Nije nemoguće početi iz početka i mnogi su to učinili. Ali, kao i uvek, važi ovo gore opisano. A Gospod Bog je izvor svake ljubavi, pa i u braku. što smo bliži tom Izvoru, i što se više napajamo Njegove čiste i bistre vode, to smo i sami više u stanju da budemo izvor sa koga i drugi mogu da piju. (Uporedi Jevanđelje po Jovanu 4, 13-14.) Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *