Да ли покушати брак изнова

Питање:
ПОМАЖЕ БОГ.
Скоро 8. год сам разведен мирајанским браком али али црквено разрешење нисам тражио. Покушао сам пар пута али када год сам кренуо до Цркве да тражим благослов за разрешење једниставно се нешто испречи и ја не одем. Имам дете од 10 година девојчицу и јако ми недостаје поготово што моја бивша супруга не живи баш хришћанским животом а сами тим и дете се тако не васпитава. Годинама сам имамо лош однос са бившом тек од ове године то иде добрим путем уз помоћ св. Василија Остроског јер ми је услишио молитву па сам и дете ове године водио самном на Острог и од тада све креће неким нормалним током чак и супруга се знатно променила те имамо добар однос. Да вас много не гњавим, интересује ме да ли треба да се борим да поново покушам да кренемо из почетка. Само се бојим да ме моја гордост у неком тренутку не преласти и почнем да се због неке сујете а вероватно претпостављате на шта мислим, не направим још већу глупост и не повредим своје дете.
Збогом. Христос Воскресе.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Љубав подноси жртве, без мерења и рачунања – ко је више дао и ко је колико учинио. Што је јача љубав, то је жртва све мање – жртва, а све више испуњење и срећа. Што је јача гордост и самољубље, то је жртва тежа и мање подношљива, а терет је све тежи. Када се неко или нешто воли, ништа нам није тешко. А, када нема довољно љубави – све нам је тешко и незгодно.
Није немогуће почети из почетка и многи су то учинили. Али, као и увек, важи ово горе описано. А Господ Бог је извор сваке љубави, па и у браку. што смо ближи том Извору, и што се више напајамо Његове чисте и бистре воде, то смо и сами више у стању да будемо извор са кога и други могу да пију. (Упореди Јеванђеље по Јовану 4, 13-14.) Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.