NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Sveštenstvo i monaštvo » Da li mogu da postanem sveštenik

Da li mogu da postanem sveštenik

Pitanje:
Pomaže Bog oci.. zanima me da li mogu da postanem sveštenik, da li da upisujem bogosl. fakultet, ako trenutno imam devojku sa kojom imam seksualne odnose, a pre nje nisam imao? Jako mi je bitno da bi znao da li da spremam taj fakultet ili ne…svako dobro…
Marko


Odgovor:
Dragi brate Marko, Pre rukopoloženja za đakona, nadležni episkop određuje kandidatu za rukopoloženje ispovednika, iskusnog sveštenika ili sveštenomonaha, koji će od kandidata za rukopoloženje zatražiti potpunu i iskrenu ispovest. Na osnovu ispovesti, koju primi od kandidata, ispovednik sačinjava „ispovedno pismo“, koje predaje episkopu, a čita ga i javno pre Čina rukopoloženja. Na osnovu toga ispovednog pisma zaključuje se da li je kandidat dostojan rukopoloženja. Dakle, duhovnik- ispovednik će na osnovu projavljenog kajanja od strane kandidata, preporučiti kandidata za rukopoloženje, i pored njegovih grehova „mladosti i neznanja“, ako kod njega primeti iskrenost kajanja, obzirom da nema greha koga milost i ljubav Božja ne može natkriliti. I Tvoja ogrešenja sa devojkom, sa kojom se nameravaš oženiti i venčati u crkvi u istom danu ili pre građanskog braka, posle projavljene ispovesti pre rukopoloženja, Tvoj ispovednik Te može od njih razrešiti (ili ih zadržati) , obzirom na iskrenost Tvoga pokajanja i preporučiti te za rukopoloženje.
Ako zaista želiš da budeš sveštenik, zatraži blagoslov nadležnog episkopa za stupanje u brak, venčaj se sa svojom izbranicom i počni studiranje teologije, a episkop će odlučiti kada će te rukopoložiti.
Srećne Božićne praznike i blagoslovenu 2010. godinu Gospodnju želi ti o. Dušan

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *