Да ли је батина из раја изашла

Питање:
Данас ме је дочекало непријатно изненађење у школи.
Једно од многих у вези са мојим дететом (има 11 година) . Много лаже, посебно у последње време, што ме много забрињава. Склапа читаве приче, измишља и лењ је. У суштини је талентован за доста ствари, не желим бити субјективна. Ако ишта не волим то је лаж. Постим, гледам да ми се деца причешћују (и они посте) , трудим се да им пружим и пажњу и помоћ. Некад заслуже и батине, па се уздржавам да их не бијем. Ретко кад се и то деси, све се бојим да не постану несигурни да не оставе последице на њих. Мада ни прича не помаже баш много. Шта да радим и да ли постоји молитва која је намењена за овакве ситуације. Знам да је ово искушење, време поста је. Како дете треба кажњавати и да ли је “батина из раја изашла”? Свако добро од Господа вам желим.
Оља


Одговор:
Помаже Бог сестро, Деца се не смеју ни грдити ни кажљавати у бесу, уз изговарање грубих речи (или не дај Боже, псовки) , да се на тај начин деца не би навела на помисао да су кажњена само зато што су њихови родитељи бесни и нису смирени. Деца се могу кажњавати за теже преступе или намерну и дрску непослушност разним казнама па и умереним бијењем у циљу исправљања, али никада у првом налету гнева, већ кад се родитељи смире.
Наравно пре свега овога треба деци од најраније младости причати шта се сме а шта се не сме, да не би долазило до ситуација у којој си ти дошла. Знај да све полази из породице, а у народу има једна изрека “Туците децу кад почну да личе на вас”
Свако ти добро желим и да са твојим дететом имаш што мање мука о. Драган

Comments are closed.