ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – O ĐAVOIMANIM LJUDIMA
 
Nemojte pridavati značaj rečima posednutih
 
Starče, na šta čovek treba da obrati pažnju kada razgovara sa posednutim?
 
– Da u sebi izgovara molitvu i da se prema njemu ophodi sa mnogo pažnje i dobrote.
 
Da li se, starče, posednuti sećaju šta govore kada imaju krizu?
 
– Nečega se sećaju, a nečega ne. Ne znamo kako Bog postupa. Ponekad dozvoli da se sećaju, kako bi postali smerni i pokajali se.
A kada posednuti zatraži nešto, nije teško shvatiti kada to traži đavo, a kada čoveku nešto treba. Jednom sam negde sreo jednu đavoimanu devojku. Ona je čitala Kazancakisa i verovala u neke bogohulne stvari, a rezultat toga je bio to što je postala đavoimana. Sasvim iznenada ju je uhvatio demon i počeo da viče: „Peče me, peče me!“ Njeni su je držali da bih je osenio krsnima znakom. Potom je vikala „Vode, vode!“ „Donesite joj vode“, kažem. „Ne, ne“, kažu mi, „neko nam je rekao da ne treba da poslušamo đavola.“ „Sada je“, kažem, „ova sirotica žedna. Donesite joj vode.“ Mogao sam da napravim razliku kada je đavola peklo, a kada je bila u pitanju prava žeđ. Popila je, jadnica, dve-tri čaše vode. „Kao da imam užareno ugljevlje unutra“, reče, „toliko me peče. I kantu vode da popijem, ne bih ugasila vatru.“ Toliko ju je peklo.
 
Kada viče đavoimani, kako znamo kada kroz njega govori đavo, a kada govori čovek?
 
– Kada govori đavo, usne se ne pokreću na uobičajen način, nego mehanički. A kada govori čovek izgledaju prirodno. Kada viče đavoimani dok mu čitaju molitve, odnosno dok se drugi za njega mole, čas je sama duša u mukama i obraća se đavolu, pa viče, na primer: „Odlazi, zašto si još uvek tu?“, a čas đavo psuje čoveka, ili sveštenika, ili huli na Hrista, na Bogorodicu, na svetitelje. Ponekad laže, a ponekad, pod pritiskom sile imena Hristovog, mora da kaže istinu. Dešava se i to da ponekad đavoimani govori neke duhovne stvari koje je nekada čitao i tako dalje. Šta da ti kažem? Ima tu svega i svačega. Zato, kad god razgovarate sa takvim, morate da budete izuzetno pažljivi. Nemojte pridavati značaja onome što govori. Može da kaže, na primer: „Pečeš me.“ Ako ga zaista pečeš, pa kažeš „pečem ga“, pečena si. Ako ga ne pečeš, a veruješ da ga pečeš, duplo si pečena. Ili, može da se dere „smrdljivice“, a nekoj da kaže: „Ti si čista“. Ako ona u to poveruje, gotovo, izgubljena je. Zato se ne igrajte sa đavolom.
U jedan manastir doveli jednog posednutog i iguman kaže ocima da idu u crkvu i da se mole uz brojanicu. Imali sy tamo i lobanju svetog Partenija, episkopa lampsačkog i demon se mnogo uzbunio. Iguman je naložio da jedan jeromonah istovremeno čita posednutom molitve za izagnanje demona. Onaj jeromonah je samo naizgled bio blagoveran, a u sebi je bio prikriveno gord. U svemu je bio saobražen tipiku. Duhovno je savetovao druge, jer je bio i obrazovan. Njemu, međutim, niko nije pomagao, jer su se drugi, iz poštovanja, kad su i videli da čini nešto što nije u redu, ustezali da mu to kažu. Razvio je u sebi lažno osećanje da je on u manastiru najobdareniji vrlinama i tako dalje. Đavo je iskoristio tu priliku da mu toga dana nanese zlo. Upotrebio je svoje lukavstvo da mu ostavi utisak da on isteruje demona iz posednutog. Pa je, čim je počeo da čita molitvu, demon počeo da viče: „Peče me! Zašto me goniš, nemilosrdniče?“ i tako je jeromonah pomislio da ga peče od njegovog čitanja. Međutim, demon je bio u neprilici, jer su se ostali oci moli, pa odgovori demonu: „Dođi kod mene.“ Tako je jednom rekao sveti Partenije jednom demonu, ali on je bio sveti čovek. To je bilo kada je jednom demon vikao: „Peče me, peče me, kuda da idem?“ pa mu je svetitelj rekao: „Dođi kod mene.“ Onda je demon rekao: „Peče me i samo tvoje ime, Partenije!“ i napustio je posednutoga. I onaj jeromonah je hteo da bude kao sveti Partenije, ali u njega je demon ušao. Od tog trenutka demon je već bio u njemu. Godinama se mučio i nije mogao nigde da nađe mira i spokoja. Odlazio je u svet, pa se vraćao na Svetu Goru. Šta ga je, jadnika snašlo! Došao je u stanje duševnog zamora i telesne nemoći, sa snažnom drhtavicom. I da vidite, iako je bio dobar sveštenik, nije mogao da služi službu Božiju[1]. Vidite li šta čini đavo?
 
Starče, ima li neke veze kafa sa reakcijama posednutoga?
 
Kada je nervni sistem napet i čovek popije mnogo šoljica kafe, nervi oslabe i nečastivi koristi takvo stanje. Nije to zato što je kafa nešto demonsko, nego zato što đavo koristi njeno delovanje na nervni sistem, pa posednuti ima jaču reakciju.
 


 
NAPOMENE:

 1. Vidi: Starac Pajsije Svetogorac: Sveta Gora i Svetogorci. Izd. na srpskom – Manastir Sv. Velikomučenika Pantelejmona.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.