ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – O ĐAVOIMANIM LJUDIMA
 
O đavoimanim ljudima
 
Koliko je, starče, bilo demona u čoveku iz zemlje gadarinske? (Vidi Lk 8, 26 i dalje)
 
– „Mnogi demoni“ (Lk 8, 30), piše u Jevanđelju. Zato je posednuti rekao da mu je ime „legion“[1]. I vidite, kao što u jednom posednutom mogu da borave mnogi demoni, tako u srce čoveka koji veruje mogu da stanu svi svetitelji! Kad u čovekovo čisto srce može da stane Hristos, tim pre mogu da stanu svetitelji! To su velike tajne! Jednom prilikom, kada sam bio u kolibi Časnoga Krsta, neko zazvoni na zvonce. Pogledah kroz prozor i imam šta da vidim! Pred vratima je stajao čovek, a za njim je išla cela četa demona, cela jedna crna vojska! Prvi put sam video čoveka posednutog tolikim demonima. On je bio medijum: izokretao je crkvene molitve prizivajući demone, hrišćanske knjige je zamenio magijskim i završio tako što su ga poseli demoni. Užasno! Mnogo sam se ražalostio.
Neki psihijatri i posednute ljude smatraju duševnim bolesnicima. Neki sveštenici, pak, neke duševne bolesnike smatraju posednutima. Međutim, duševni bolesnik, da bi mu se pomoglo, mora da ide na jedno mesto, a posednuti čovek na drugo. Kako psihijatar može da pomogne posednutom čoveku?[2]
 
A da li je posednuti čovek, starče, u stanju da shvati u čemu je sagrešio?
 
– Da, Može da shvati, osim ako mu je oštećen mozak, a onda mu je veoma teško pomoći. Ako je samo posednut, možeš lakše sa njim da se sporazumeš i da mu pomogneš, ali mora da bude poslušan. Kako, inače, da mu se pomogne?
Jednom je ovamo došao neki čovek iz južne Grčke. Putovao je u Indiju i tamo su ga poseli demoni. Psovao je i grdio i pena mu je izlazila na usta. Oči su mu bile razrogačene, divlje. Govorio sam mu: „Prestani da psuješ i huliš, jer tako prizivaš demone.“ Nije poslušao. Sa druge strane tražio je da mu pomognem: „Pomozi mi“, govorio je, „samo ti možeš da mi pomogneš.“ „Ama kako da ti pomognem?“ Kažem mu: „Hoćeš da se pomolim da se prepustiš blagodati Božijoj, a zazivaš demone. Idi da se ispovediš, da ti očitaju molitve za izagnanje đavola i posle dođi da razgovaramo.“ „Neću nikud da idem“, kaže on. „Dođi kod mene u keliju da te pomažem uljem iz kandila“, predložim mu.“Neću. Hoću da mi pomogneš.“ Udaljio se, onda, malo i razgovarao sa nekim. U jednom trenutku, dok sam nekim posetiocima govorio da Bog dopušta iskušenja zarad našeg spasenja, onaj povika izdaleka: „Ej, bre, zašto govoriš kako Bog dejstvuje da bi se ljudi spasli? Imamo jednog oca na nebu i jednog na zemlji, a iznad obojice je jedan vladar.[3]“ „Prekini sa tim demonskim pričama“, kažem mu i izgovorim molitvu. „Sada si me zbunio“, kaže mi. „Odlazi“, rekoh mu i odgurnuh ga. Postao je mek kao pamuk. „Uz koga si ti?“ pita me. „Uz Hrista“, kažem. „Lažeš“, opet će on, „nisi ti uz Hrista, Kada sam ja Hristos, a ti me udaraš.“
 
Da li to govori đavo?
 
Da, đavo. Ali, vidiš, Bog je onom čoveku dao hrabrosti da dođe sve do Svete Gore. Dao mu je hrabrosti da krene iz udaljenog kraja Grčke i da dođe do Svete Gore u takvom stanju. To je velika stvar! Međutim, neće da sluša i biva mu sve gore. Da je poslušao, to bi mu pomoglo.
 


 
NAPOMENE:

 1. Rimska vojna jedinica koja se sastojala od tri do šest hiljada vojnika.
 2. Starac je govorio da je duševnom bolesniku potrebna lekarska pomoć dobrog i verujućeg psihijatra i duhovna pomoć duhovnika, dok čovek posednut demonima, ukoliko ima moć rasuđivanja, mora da nađe gde je sagrešio i tako omogućio demonima da ga posednu, da se pokaje i da se ispovedi kako bi se oslobodio demona.
 3. Misli na đavola

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.