NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – MAGIJE
 
Saradnja magova sa đavolom
 
Starče, a zar neki sveti čovek ne može da razotkrije ili onemogući maš da deluje!
– Kako da ga zaustavi? Ovde kažeš nekome ko ima malo straha Božijeg da vodi računa, jer nije dobro što živi kako živi, a on ipak radi po svom, pa kako bi, onda, poslušao mag, koji sarađuje sa samim đavolom? Šta da radiš sa njim? Možeš mu reći ponešto, on će ipak da bude uz đavola. Ne može ništa da se postigne. Samo kada se pred tobom nađe mag, pa baš u tom trenutku ako izgovoriš svoju molitvu, može da se desi da se demon zbuni i da mag ne bude u stanju da obavi svoj posao.
Neki čovek je imao nekakav problem i jedan mag, koji je bio velika varalica, dođe u njegovu kuću da mu pomogne. Onaj čovek počne da izgovora svoju molitvu. Zbog toga što je jadničak bio priprost i nije znao da je onaj drugi mag, posredovao je Bog! Pa da vidite šta je Bog dopustio, da bi onaj čovek shvatio koga ima pred sobom! Demoni počeše da ga tuku tako, da je počeo da zapomaže i da moli za pomoć čoveka kome je trebalo da reši problem!
 
Starče, da lije onaj čovek video demone?
 
– Ne. On nije video demone. Samo je video ovakvu scenu: mag viče „u pomoć“, prevrće se po podu, pada, krije glavu rukama da se odbrani. Jer nemojte misliti da magovi dobro prolaze i da im demoni uvek čine po volji. To što su se jednom odrekli Hrista, to im je dovoljno. U početku magovi sklapaju dogovor sa demonima da im pomažu i demoni se neko vreme potčinjavaju njihovim naredbama. Ubrzo im, međutim, kažu: „Ma što da se bakćemo sa vama?“ A znate li kako posle prolaze magovi kada ne uspeju da izvrše ono što hoće demoni?
Sećam se, jednom, dok sam pred kolibom razgovarao sa onim mladim magom sa Tibeta, iznenada ustade, zgrabi me za ruke i zavrne mi ih na leđa. „Neka sada dođe da te oslobodi Hadžiefendija[1]“ reče mi. „Ajde beži, bre, odavde, đavole“, viknem i bacim ga na zemlju. Čuj, da mi ovde huli na svetitelja! Pokuša, onda, da me udari nogom, ali nije uspeo: noga mu se ukočila tik pred mojim ustima. Sačuvao me Bog. Ostavio sam ga i ušao u svoju keliju. Posle nekog vremena sam video kako se odnekud vraća sav izboden od trnja. „Satana me kaznio.“ Reče mi, „jer te nisam pobedio. Bacio me u kupine.“
Mračne sile su nemoćne. Ljudi ih čine moćnima time što se udaljavaju od Boga i na taj način đavolu daju pravo da ih napada.
 


 
NAPOMENE:

  1. Sveti Arsenije Kapadokijski.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *