NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – MAGIJE
 
Kako se skidaju čini
 
Ako se na čoveka prime čini, kako se one skidaju?
 
– Samo pokajanjem i ispovešću. Zato prvo treba naći uzrok zbog koga su se čini uspešno primile. Čovek mora da otkrije gde je sagrešio, da se pokaje i da se ispovedi. Toliki ljudi dolaze ovamo jer su na mukama, pošto je neko na njih magijama bacio čini, pa mi kažu: „Pomoli se za mene da se oslobodim ovih muka!“ Od mene traže pomoć, a neće da se potrude i da nađu odakle je krenulo sve to zlo, kako bi to ispravili. Treba, dakle, da otkriju na šta su se uhvatile čini, da se pokaju, da se ispovede, pa da prestane njihovo mučenje.
 
A kada čovek na koga su bačene čini dođe u takvo stanje da nije u stanju sam sebi da pomogne, da ne može da se ispovedi i slično, mogu li, starče, drugi da mu pomognu?
 
– Mogu da pozovu sveštenika u kuću da izvrši osvećenje jeleja ili da osvešta vodicu. Treba da mu daju da popije svetu vodicu, kako bi se zlo malo udaljilo i kako bi Hristos bar malčice ušao u njega. Tako je učinila jedna majka za svoje dete i uspela je da mu pomogne. Rekla mi je da se njen sin mnogo muči, jer su na njega bacili čini. „Neka ode da se ispovedi“, rekao sam joj. „Kako da ode, oče, da se ispovedi u takvom stanju?“. Reče ona. „Onda kaži svom duhovniku“, kažem ja njoj, „da vam dođe u kuću, da osvešta vodicu, a ti daj sinu da je popije. Ali, da li će je popiti?“ „Popiće“, reče ona. „Počni sa svetom vodicom“ kažem joj, „a posle se potrudi da dete porazgovara sa sveštenikom. Ako se ispovedi, izbaciće đavola.“ I zaista, poslušala me i dete je dobilo pomoć. Za kratko vreme njen sin je bio u stanju da se ispovedi i ozdravio je.
Jedna druga žena, sirotica, evo šta je morala da uradi. Njen muž se upetljao sa magovima i nije hteo ni krst da nosi. Da bi mu bar malo pomogla, ušila je sasvim maleni krst u okovratnik njegovog sakoa. Jednom prilikom, kada je trebalo da pređe preko mosta na drugu obalu reke, čim je zakoračio na most, začuje glas kako mu govori: „Taso, Taso, skini sako da zajedno pređemo preko mosta.“ Na svu sreću, toga dana je bilo hladno, pa on reče: „Kako da skinem sako? Hladno mi je!“ „Skini ga, skini ga, da pređemo most“, začuje ponovo isti glas. Eto ti đavola! Hteo je da ga gurne u reku, ali nije mogao, jer je imao onaj krstić. Naposletku ga je bacio na ivicu mosta. U međuvremenu, njegovi su ga tražili celu noć i našli su ga, jadnika, kako leži na mostu. Da nije bilo hladno, skinuo bi sako i đavo bi ga bacio u reku. Život mu je sačuvao krst, koji je on, i ne znajući, imao sa sobom. Njegova žena, sirotica, imala je vere. Da nije, da li bi to učinila?

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *