NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » ČUVAJTE DUŠU!

ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – MAGIJE
 
Kada magija uspeva
 
Starče, da li magija uvek uspeva?
 
– Da bi magija uspela, čovek treba đavolu da da povoda. Treba, znači, da mu da ozbiljan razlog i da nije zaštićen pokajanjem i ispovešću. Čak i lopatama da bacaju magije na onoga ko se redovno ispoveda, one se ne primaju, ne uspevaju. Jer kada se čovek ispoveda i ima čisto srce, ne mogu magovi da deluju zajedno sa đavolom i ne mogu da mu naškode.
Jednom je u kolibu došao neki sredovečni čovek, sa takvim izgledom… Čim sam ga, još iz daleka, video, bilo mi je jasno da je pod uticajem demona. „Došao sam da mi pomogneš“, reče mi, „pomoli se za mene jer već ima godina dana kako trpim užasne glavobolje, a lekari ništa ne mogu da nađu“ „Imaš demona“, kažem ja njemu, „zato što si đavolu dao povod da te napada.“ „Nisam ništa učinio“, kaže on. „Nisi učinio ništa?“ – kažem mu. „A zar nisi izneverio jednu devojku? E, ona je otišla i bacila čini na tebe. Idi i zatraži oproštaj od te devojke, posle toga se ispovedi, a ja ću da ti očitam molitve za izagnanje demona, pa ćeš ponovo biti zdrav. Ako ti nisi shvatio svoj greh i nisi se pokajao, svi duhovnici na svetu da se okupe i da se pomole, demon neće otići.“ Kada dođu takvi ljudi, sa takvim stavom, razgovaram sa njima sasvim otvoreno. Njih treba prodrmati da bi došli sebi.
Jedan drugi mi je rekao da njegova žena ima demona. Neprestano pravi nevolje po kući. Ustaje noću, budi ih, pravi po kući darmar. „Da li se ti ispovedaš?“ Pitam ga. „Ne“, kaže on. „Verovatno ste đavolu dali povoda“, kažem, „to se ne dešava iz čista mira.“ Naposletku smo otkrili da je bio kod jednog hodže koji mu je dao nešto da poprska po kući za sreću, kako bi mu posao išao bolje, a on tome nije pridavao nikakav značaj. Tako se đavo uselio u njegovu kuću.

12 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *