ČUVAJTE DUŠU!

 

ČUVAJTE DUŠU!
Razgovori sa Starcem Pajsijem Svetogorcem o spasenju u savremenom svetu
 

 
MRAČNE SILE – MAGIJE
 
Đavo nikada ne može da čini dobro
 
Starče, može li neki mag da isceli nekog bolesnika?
 
– Da neko bude mag i da isceli bolesnog čoveka! Nekome koga trese demon može da učini dobro tako što će demona da pošalje drugome. Jer mag i đavo sarađuju, pa tako mag kaže đavolu: „Iziđi iz ovoga i uđi u tog i tog!“ Oslobađa, dakle od demona jednog i obično ga pošalje u nekog njegovog rođaka ili prijatelja koji, na neki način, daje đavolu na to pravo. Pa posle, onaj ko je bio posednut kaže: „Mnogo sam patio, ali me je taj i taj izlečio“ i tako se to pročuje. A demon, naposletku, kruži među rođacima i prijateljima. Ako je neko, pretpostavimo, postao grbav zato što ga je napao demon, mag može demona da istera iz njega i da ga pošalje kod drugoga, pa da se grbav čovek ispravi. Ako je, međutim, neko iz drugih razloga postao grbav, mag ne može ništa da učini.
Pričali su mi o nekoj ženi koja leči bolesnike koristeći razne svetinje. Kada sam čuo šta radi, bio sam zapanjen đavolovom veštinom. Ona drži Krst i poje razne tropare. Poje, na primer, „Bogorodice Djevo“ i, čim stigne do „blagosloven neka je plod utrobe tvoje“, pljune pored krsta, znači, huli na Hrista, i zato joj posle đavo pomaže. Tako mnogim bolesnicima, depresivnim, na primer, kojima lekari ne mogu da pomognu, jer su pod uticajem demona, ona pomaže, jer isteruje demona koji im izaziva probleme, šalje ga drugome, i ovi se jadnici oslobađaju muke. I mnogi je još smatraju sveticom! Odlaze da se savetuju sa njom i malo-pomalo ona šalje u propast njihovu dušu.
Čovek mora da bude oprezan. Mora da beži što dalje od magova i magijskih radnji isto onako, kao što beži od vatre i zmija. Ne smemo da brkamo stvari; Đavo ne može nikada da čini dobro. Može da ukloni samo one smetnje koje sam izaziva.
Čuo sam i ovu priču: Jedna mladić se spleo sa nekim magom i počeo da se bavi magijama. Međutim, razboleo se i dopao bolnice. Njegov otac je za nekoliko meseci potrošio čitavo bogatstvo, jer tada nije bilo nikakvog osiguranja, samo da bi otkrili od čega boluje. Lekari nisu mogli ništa da ustanove. Momak je sasvim propao. Šta onda čini đavo! Pojavljuje mu se kao Časni Jovan Preteča, koga su poštovali kao zaštitnika njegovog rodnog mesta, i on mu kaže: „Isceliću te, ako tvoj otac podigne jednu crkvu.“ Sin to ispriča ocu i on, jadnik, reče: „Moje je dete, daću sve što imam samo da ozdravi“! I zavetova se Časnom Preteči da će mu podići crkvu. Đavo ode i momak ozdravi. Učini… čudo! A onda kaže otac: „Obećao sam da podignem crkvu. Treba da ispunim svoj zavet!’ Nije imao za to ekonomske mogućnosti, pa je morao da proda svu zemlju koju je imao. Dao je sve što je imao. Deca su mu ostala na ulici. Omrznuše Crkvu i postadoše Jehovini svedoci. Vidiš li šta đavo radi? Izgleda da u njihovom mestu nije bilo Jehovinih svedoka, pa je tako našao načina da ih i tamo bude.

12 komentar(a)

 1. Slava Bogu!
  I hvala na vašem trudu koji ste uložili za ovaj sajt

 2. Vladimir

  Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po“ receptu“Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Slava Bogu

   Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima „Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me“ Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.